Eveniment

articolul anterior articolul urmator

„Lista lui Dughin“, dincolo de răfuieli

18
11 Dec 2014 10:44:30
Ovidiu Nahoi
Alexandr Dughin, cunoscut ca ideologul lui Vladimir Putin FOTO AP
Alexandr Dughin, cunoscut ca ideologul lui Vladimir Putin FOTO AP

După câteva zile de discuţii intense, subiectul „listei lui Dughin“ s-a topit precum prima zăpadă. Dar numai după ce s-au consumat câteva răfuieli – altfel previzibile – în spaţiul public.

Păcat. Subiectul ar fi meritat mai mult. Nu mai multe răfuieli, desigur. Dar ar fi meritat să ne gândim mai mult la semnificaţia acestei liste. În spatele ei putem să vedem căile prin care Rusia încearcă să-şi câştige influenţa în România.

Ruşii sunt mari jucatori de şah şi calculează cu multe mutări înainte. Matrioşka este tot o invenţie rusească. Nu ştii niciodată, cu ruşii, ce se ascunde înăuntru, mai ales în această perioadă de război hibrid. Aşa şi cu lista aceasta. Nu ştii dacă ea chiar a fost descoperită de hackeri sau a fost lăsată anume pentru a fi descoperită. Nimic nu ne spune ce statut aveau, de fapt, persoanele înscrise acolo – putem doar să speculăm.

Este posibil ca pe ea să se găsească  unii agenţi de influenţă ai Kremlinului. Dar mai pot fi alţii care au fost contactaţi dar nu au răspuns sau chiar au refuzat. Alţii, probabil, habar n-aveau ca se află pe o asemenea listă. Ei ar fi urmat sau nu să fie contactaţi, în funcţie de nişte criterii care ne scapă.

Dacă e ceva adevărat, serviciile româneşti ştiu deja mai multe pe aceasta temă . În acest caz, vom vedea urmările în perioada urmatoare, dacă vom şti să privim cu atenţie.

Unii de pe listă sunt activişti de stânga. Şi de ce n-ar exploata Rusia acest filon, într-o ţară ca România, cu uriaşe discrepanţe şi nemulţumiri sociale?

Nu e uitată nici calea ortodoxismului, să-i spunem,  fundamentalist, o zonă unde se inregistreaza o puternică rezistenţă la modernizare. Iar Rusia îşi bazează politica sa expansionistă  şi pe argumente de ordin religios, puse în contrapondere cu un Occident desacralizat şi ”decadent”.

Mai apare în listă zona de extremă dreaptă, naţionalistă. Mulţi ar putea fi miraţi, câtă vreme la noi există această abordare profund greşită de a confunda Rusia cu stânga . Ca şi cum corporatismul economic şi naţionalismul ar avea ceva în comun cu stânga, într-o Rusie marcată de o uriaşă prăpastie între săraci şi bogaţi. În sfârşit, Rusia ( ”de stânga, nu-i aşa?) a introdus cota unică de impozitare cu patru ani înaintea României. Simbolurile Rusiei de azi sunt cele comuniste – interiorul e  altceva.

Pur şi simplu, ar fi greşit să judecăm Rusia după standardele familiilor politice europene. Acestea sunt despre democraţie. Rusia nici măcar nu se pretinde a fi o democraţie liberală de tip european.

În realitate, Rusia aceasta ”de stânga”  se bazează în propaganda sa exact pe formaţiunile de extremă dreapta şi naţionaliste –  de la Frontul Naţional din Franţa la Jobbik din Ungaria sau Liga Nordului din Italia.De ce nu ar încerca pe aceeasi linie şi în Romania?

Misterioasa „listă a lui Dughin” ne arată o Rusie care, în încercarea ei de a-şi creşte influenţa în România, mizează pe extreme în detrimentul centrului, al moderaţiei şi al toleranţei. Tot ce se opune principiilor liberale este bun pentru Kremlin, indiferent că vine dinspre stânga sau dinspre dreapta sau are legătură cu fundamentalismul religios.

Intoleranţa, vânătoarea de vrăjitoare, punerea la index sunt exact răspunsurile aşteptate la Moscova,  în urma unor acţiuni precum ”lista lui Dughin”. Kremlinul tocmai a mai închis încă două posturi tv private. Şi-ar freca mâinile să vadă şi la Bucureşti represalii publice pe marginea ”listei lui Dughin”. Pentru că atunci i-ar fi foarte simplu să spună: ”vedeţi, toţi sunt la fel, democraţia şi libertatea cuvântului sunt vorbe goale”.

Pentru noi nu ar fi nimic altceva decât încă o declaraţie a lui Vladimir Putin sau a propagandiştilor săi în linia atacului la valorile democraţiei. Ar fi însă o veste proastă pentru adversarii regimului Putin din Rusia – şi aceştia sunt cu milioanele.  Dacă vom aplica intoleranţa în numele democraţiei, atunci ruşii care cred în valorile liberale tocmai ar putea să afle că Putin are dreptate.

Trăim într-o perioadă în care valorile liberale sunt puse serios la încercare. Ce facem? Le abandonăm sau le afirmăm şi mai puternic, tocmai pentru că avem încredere în ele?

Articol publicat în săptămânalul ”Dilema veche”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

IonIon Codreanu
11.12.2014, 11:18:35

Fără îndoială că Dughin, așa cum îl știm, putea scrie o așa listă. Nu înseamnă că a și scris-o! Războiul propagandistic se duce de ambele părți cu invenții credibile și din păcate prostimea se lasă antrenată exact ca și în ajunul primului război mondial, când PROSTIMEA, manipulată de conduceri criminale din ambele tabere, pleca cu entuziasm patriotic la măcel, fiecare parte convinsă că are dreptate. Pentru că, fie-mi iertat, nu mintea isteață a trimis milioane să moară în tranșee în loc să-și vadă de familie, de prieteni, de viața așa de frumoasă!

0 (4 voturi)
Zap
11.12.2014, 12:53:26

stimabile chestiua este simpla! dintre numele de pe lsita cu 90% dintre ei nu ai niciun dubiu ca servesc mai degraba intersele rusiei excomunsite decta a occidentalilor. asta e un fapt . de altfel , articolul este slab , plin de clisee despre catd e nedemocratica este rusia,etc.nimic nou daor arucnaera in derizoriu a agentilor de influenta rusesti. asa cum rusia nu estd e stanga asa nici ernu nu estd e stanga europeana (pozeaza daor pt imagine)altfel este apropiat semnficativ de vocea rusiei(in marile teme politice nationale atat vocearusiei cat si ernu aveau aceeasi atitudine), intamplare ?!

+1 (5 voturi)
Nicolae Militaru
11.12.2014, 13:04:45

Nu vi se pare bizar ca orice stire negativa despre SUA, indiferent de natura si seriozitatea sursei, este preluata si amplificata ca atare - nu mai departe decat afirmatiile lui Snowden facute din chiar refugiul sau rusesc - , iar valabilitatea unei stiri despre Rusia, precum aceasta lista a lui Dughin, este tratata cu o suspiciune si circumspectie superioara, de analist geopolitic sau mai stiu eu ce ? Cat despre faptul ca rusii sunt mari jucatori de sah, scuzati-ma dar pana una alta n-au inventat ei acest, hai sa-i spunem sport (chiar asa, cam ce sport au inventat ?), iar situatia deplorabila de cateva secole a poporului rus arata ca sahul nu-i ajuta la nimic bun.

+2 (6 voturi)
.....
11.12.2014, 13:14:29

Mie mi se pare taman invers Militaru. Dar despre cum a dispărut cartea A PATRA TEORIE POLITICA de pe rafturile librăriilor ce știi Militaru?

-2 (2 voturi)
Teodor Gligor
11.12.2014, 13:21:27

Poate fi citit pe site Revista22 un interviu/articol recent (octombrie) cu Iulian Fota- consilerul de secuitate a lui Basescu- in care Fota zice --Nu mă tem de „omuleții verzi“, este prea devreme, dar mă tem de propaganda, de lăcomia unora dintre concetățenii noștri, de subversiune politică"-- Adica subversiunea ideologica (a unora platiti de Rusia ?!-lacomie) ar fi, crede Fota, principalul pericol.Chestiunea asta cu "subversiunea ideologica" era si obsesia profesorului lui Putin, seful KGB din 1970, Iuri Andrpov, ce a ajuns mai tarziu si secretar general al URSS pentru o scurta perioada).Cine stie engleza sa caute pe YouTube despre Bezmenov, un agent KGB ce a 'defectat' in Vest in anii 1970s, unde e discutat pe larg fenomenul 'subversion' si cum functioneaza. Ce insa se pare ca nu intelege Fota e ca subversiunea nu va veni direct din Rusia, nu de la indivizii de pe ridicola 'lista a lui Dughin', ci va veni via Vest datorita fapului ca generatia (mai mult sau mai putin) tanara e conectata la internet si influentata de ce se intampla acolo. In Vest sentimentul anti-sistem e foarte puternic si exista deja partide puternice anti-EU, nationaliste, impotriva imigratiei necontrolate din Asia si Africa (dar si din Europa de Est, in special tiganii), a agendei politice a homosexualilor, a birocratiei si a legislatiei EU ce nu poate fi schimbata de parlamentele national, a corporatismului etc...Toate aceste teme sunt preluate si de disidentii din Romania, dupa cum se poate verifica usor citind siteurile nationaliste, stangiste sau traditionaliste (ortodoxe)....Tot ce trebuie sa faca Putin e sa sprijine aceste miscari si partide din Vest -restul vine de la sine prin puterea de influenta a Vestului...Ceea ce si face, Frontul National din Franta (Le Pen) a anuntat acum cateva zile ca a imprumutat bani direct din Rusia (de la o banca ruseasca din Cehia).

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările