Literatură contemporană pentru etnicii germani, la simularea bacalaureatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii din clasele a XI-a şi a XII-a au susţinut, marţi, simularea examenului de bacalaureat, la proba de Limba şi literatura maternă, dedicată minorităţilor naţionale. Testarea naţională, care a durat trei ore, s-a dat în şapte limbi: maghiară, germană, sârbă, croată, slovacă, turcă şi ucraineană.

Etnicii germani au avut de comentat literatură contemporană. Elevii de la clasa a XII-a au primit la primul subiect, poezia “Liebe ist mehr” (Dragostea este mai mult), scrisă de Manfred Sestendrup, în 1991. La al doilea subiect, elevii au avut de prezentat conflictul dintre individ şi societate, în realismul poetic german, iar la al treilea subiect, de redactat o scrisoare în care să-şi manifeste presupusa nemulţumire în legătură cu calitatea unor cursuri pe care le-ar fi urmat.

“Subiectele au fost echilibrate, în conformitate cu programa. Gradul de dificultate a fost unul mediu. La subiectul al doilea, au avut de comentat un curent specific literaturii germane. Au putut să îşi aleagă una dintre temele studiate şi să comenteze un personaj”, a explicat Carmen Colceriu, profesoară la liceul Goethe, din Bucureşti.

Proză pentru clasa a XI-a

Elevii din clasele a XI-a au avut de comentat tot literatură contemporană, însă de data aceasta în proză.

“’Das letzte Buch’ (Ultima carte) este un text contemporan, din 1970, scris de Marie Luise Kaschnitz, o autoare familiară copiilor, textele ei fiind studiate la clasă în mai mulţi ani. La al doilea subiect, trebuiau să aleagă o operă literară din epoca romantică şi să demonstreze caracterul ei romantic”, a mai explicat Carmen Colceriu.

La cel de-al treilea subiect, elevii au avut de redactat o scrisoare de motivaţie pentru participarea la un presupus proiect.

Simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat va continua astăzi cu proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie) şi vineri cu proba la alegere a profilului şi specializării, pe care o vor susţine doar elevii claselor a XII-a. Aici, elevii pot alege între Anatomie şi fiziologie umană, Genetică şi ecologie umană, Biologie, Chimie, Economice, Fizică, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, Argumentare şi comunicare, Psihologie sau Sociologie. Rezultatele vor fi afişate în 12 martie.

image
subiecte simulare bac germana
subiecte simulare bac germana
subiecte simulare bac germana
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite