LIVE BLOG Două săptămâni de la tragedia din Colectiv: 93 de persoane internate şi 55 de morţi după ce o tânără s-a stins din viaţă într-un spital din Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri se împlinesc două săptămâni de la tragedia din Clubul Colectiv, soldată cu 55 de morţi şi 93 de persoane internate în spitalele din Bucureşti şi din străinătate. În prezent, 14 răniţi sunt în continuare în stare gravă.

UPDATE 21.35 Un bărbat rănit în incendiul din Clubul Colectiv a fost transferat, vineri, cu o aeronavă a Inspectoratului General de Aviaţie, la o clinică din Austria, conform unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

„O aeronavă tip Cessna Citation a Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, special dotată medical pentru transportul aerian al victimelor, a efectuat vineri, 13 noiembrie, o misiune umanitară, pentru transferul în Austria a unui bărbat rănit în incendiul de la clubul Colectiv", se precizează într-un comunicat al MAI, transmis Mediafax.

UPDATE 15.40 Ministrul Sănătăţii i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de decorare a echipelor manageriale care au depus eforturi pentru salvarea celor răniţi în tragedia de la Clubul Colectiv.

„Devotamentul cu care aceştia au luptat clipă de clipă pentru vieţile celor răniţi în tragedia de la Colectiv şi faptul că nu au pregetat cu nimic pentru a asigura pacienţilor toate condiţiile au contribuit la salvarea a zeci de vieţi. De asemenea, aceşti medici şi manageri au arătat că sistemul medical din România este pe drumul cel bun. Îi asigur de toată stima şi preţuirea mea pe toţi medicii şi asistentele, personalul auxiliar, care au luptat alături de noi în aceste zile grele pentru noi toţi”, a arătat Nicolae Bănicioiu.

Ministerul Sănătăţii a precizat vineri că susţine amendamentul depus de deputatul Florin Buicu, ce vizează plata orelor suplimentare pentru personalul medico-sanitar care a lucrat zi şi noapte pentru îngrijirea răniţilor din clubul Colectiv. Este vorba de acei oameni care au venit în mod voluntar la serviciu, o parte dintre aceştia lucrând non-stop, chiar şi 48 de ore, pentru a încerca să salveze viaţa persoanelor rănite.

UPDATE 14.08 O altă pacientă rănită în incendiul din Colectiv, Loredana Dărescu, a murit, vineri, în spitalul din Germania unde fusese transferată, fiind a 55-a persoană decedată în urma incendiului de acum două săptămâni, au arătat oficiali din Ministerul Sănătăţii pentru „Adevărul”.

Tânăra fusese transferată în Germania de la Spitalul Sfântul Pantelimon, fiind intubată. Loredana Dărescu (foto) era din Brăila şi lucra pentru o companie americană. După incendiul din 30 octombrie, din clubul Colectiv, familia şi prietenii tinerei au creat o pagina Facebook, "Donaţi pentru Loredana Dărescu", dar şi un site cu numele ei, tot pentru strângerea de fonduri.

Ea a fost transferată în stare gravă, în 10 noiembrie, de la Spitalul de Arşi din Capitală, la BG Clinic Ludwigshafen din Germania, unde a trecut printr-o intervenţie chirurgicală. „Loredana a trecut astăzi de prima operaţie şi încă aşteptăm detalii despre starea ei în urma intervenţiei”, au anunţat, cu mai puţin de 24 de ore înainte, apropiaţii. Tânăra era însoţită în Germania de sora ei.

UPDATE 14.00 Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi-a exprimat îngrijorarea în raport de decizia Inspecţiei Judiciare de a-i verifica pe judecătorii şi procurorii care, la data de 11 noiembrie 2015, au soluţionat măsurile preventive în dosarul „Colectiv”, înregistrat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.

image

„Poziţia Inspecţiei Judiciare de a se autosesiza ca urmare a opiniilor critice exprimate în mass-media reprezintă o atingere de nepermis a înfăptuirii actului de justiţie cu respectarea principiilor independenţei, imparţialităţii şi garantării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, în lipsa oricăror informaţii care să contureze o suspiciune rezonabilă privind posibile abateri disciplinare”, se arată într-un comunicat al Curţii Supreme

UPDATE 12.30 Ministerul Sănătăţii anunţă că vineri dimineaţă în spitalele din Capitală mai erau internaţi 62 de pacienţi, dintre răniţii din Colectiv, 14 dintre ei fiind în stare critică, în timp ce cinci au fost externaţi în ultimele două zile. Dintre cele cinci persoane externate, patru au părăsit spitalul joi, iar una miercuri. Este vorba despre un pacient de la Spitalul „Sf. Ioan”, doi de la „Sfântul Pantelimon”, şi doi de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

UPDATE 12.00 Alexandru Pascu, basistul trupei Goodbye to Gravity, care a încetat din viaţă miercuri, la Paris, va fi înmormântat duminică, la Cimitirul Izvorul Nou din Capitală, anunţă Federaţia Română de Scrimă, care menţionează că familia tânărului face un „apel la decenţă şi discreţie din partea mass-media”.

Alexandru Pascu era singurul fiu al Anei Pascu, vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale de Scrimă şi preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Scrimă.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Alexandru Pascu va fi depus sâmbătă, la ora 11.00, la capela Cimitirului Izvorul Nou (Drumul Murgului, nr. 47, sector 3). Seara va avea loc o slujbă religioasă, iar noaptea se va ţine priveghi. Slujba de înmormântare va avea loc duminică, 15 noiembrie, de la ora 14.00, la Cimitirul Izvorul Nou.

UPDATE 10.40 ISU a primit sponsorizări de la firmele pe care le controla. Informaţia apare în motivarea instanţei în cazul arestării celor doi angajaţi ISU. Potrivit judecătorilor, practica era cunoscută de şefi. Astfel a motivat judecătorul militar decizia prin care au fost arestaţi cei doi inspectori ISU, George Matei Petrică şi Antonina Radu, acuzaţi de abuz în serviciu legat de controalele făcute în clubul Colectiv, dar nedeclarate superiorilor.

UPDATE 09.25 În urma tragediei din Bucureşti, Franţa a constituit un dispozitiv de sprijin medical pentru a participa, în cooperare cu echipele medicale din România, la îngrijirea bolnavilor, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului francez de Externe.

Astfel, doi specialişti francezi în arsuri, lucrează alături de omologii lor din spitalele bucureştene, arată sursa citată. Totodată, Franţa şi-a exprimat disponibilitatea de a primi pacienţi români pentru a-i trata.

UPDATE 09.20 Spitalul Maasstad Ziekenhuis din Olanda, unde sunt internaţi pacienţi români răniţi în urma incendiului din Colectiv şi-a făcut o pagină în limba română pentru a veni în sprijinul familiilor celor care sunt trataţi acolo.

Câţi răniţi sunt internaţi în spitale

În spitalele din Capitală mai sunt internate 66 de persoane rănite, dintre care 15 în stare critică şi gravă, potrivit Ministerului Sănătăţii. Dintre răniţi, 14 erau internaţi la Spitalul de Arşi, 12 la Spitalul „Bagdasar-Arseni“ , şase la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu“ , patru la Spitalul „Sfântul Ioan“, şase la Spitalul Elias, şase la Spitalul Militar Central, doi la Spitalul „Sfântul Pantelimon“, trei la Spitalul Floreasca, opt la Spitalul Universitar de Urgenţă, doi la Spitalul „Dimitrie Gerota“, doi la Spitalul SRI „Agrippa Ionescu“, iar la Institutul „C.C. Iliescu“ este un pacient transferat marţi de la Spitalul Elias.

Ministerul Sănătăţii a precizat că 20 de persoane rănite în urma incendiului din clubul Colectiv au fost externate şi alţi 37 de răniţi au fost transportaţi spre spitale din străinătate. Dintre cei transferaţi în străinătate, opt au decedat: trei în Marea Britanie, unul în Israel, doi în Olanda, unul în drum spre Elveţia şi unul în Franţa.

În spitalele din Belgia sunt internate opt persoane, toate în stare stabilă şi programate la intervenţii chirurgicale. Şi la ei au apărut primele semne de evoluţie medicală pozitivă. Cei şase pacienţi din Marea Britanie sunt în stare stabilă. La fel şi cei şase internaţi în Olanda. Cei doi răniţi din Israel sunt în continuare în stare gravă, iar cei doi din Austria în stare stabilă. Tot în stare stabilă este şi pacientul din Norvegia. La spitale din Germania au ajuns cinci răniţi, trei au plecat pe cont propriu, printre care şi un cetăţean german, iar alte două persoane au fost transferate.

Tinerii care au pierdut lupta cu moartea

Joi după-amiaza s-a stins din viaţă Claudiu Bogdan Istrate care avea numai 22 de ani. În noaptea de miercuri spre joi la Spitalul Floreasca din Capitală au decedat şi prietena solistului Goodbye to Gravity, Mădălina Strugaru (29 de ani), şi Dan Alexandru Aliman (28 de ani). Cu doar o seară înainte a închis ochii pentru totdeauna şi basistul trupei Goodbye to Gravity, Alex Pascu (33 de ani). Sute de prieteni şi nu numai au lăsat mesaje de rămas-bun pe paginile de Facebook ale celor trei tineri care au plecat mult prea devreme dintre noi.

Eliberarea din arest a lui Piedone, verificată

Considerat principalul vinovat pentru corupţia din Sectorul 4 al Capitalei care a dus la tragedia din Colectiv, pentru care 20.000 de oameni i-au cerut demisia la protestele din stradă, fostul edil Cristian Popescu Piedone a fost eliberat din arest preventiv după doar patru zile. Cazul a scandalizat opinia publică, iar Inspecţia Judiciară s-a autosesizat şi acum verifică modul în care acesta a fost eliberat din arest. Piedone le-a cerut clemenţă judecătorilor, deoarece suferă de afecţiuni cardiace, care l-ar împiedica să suporte regimul de detenţie, iar magistraţii i-au acordat-o. Potrivit DNA, în calitate de primar, Piedone şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, „constând în încălcarea dispoziţiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prin aceea că a autorizat desfăşurarea activităţii SC Colectiv Club SRL“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite