Live-ul pe Facebook la volan poate duce la suspendarea permisului. Ce spun specialiştii în psihologia traficului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Şoferii care transmit live pe Facebook în timp ce sunt la volan riscă sancţiuni grave. Asta după ce parlamentarii au înregistrat un proiect de lege în acest sens la Senat. Documentul urmează să fie dezbătut în cele două camere ale Parlamentului şi apoi, dacă va fi adoptat de aleşi şi promulgat de preşedinte, ar putea intra în vigoare.

Potrivit documentului, şoferii care folosesc telefonul mobil sau camera pentru a face filmări vor risca o amendă cuprinsă între 290 şi 435 de lei, la care se vor adăuga două puncte de penalizare. În cazul şoferilor care filmează aflaţi la volanul maşinii şi săvârşesc o faptă care pune în pericol alte persoane, sancţiunile sunt şi mai dure. Aceştia vor rămâne fără permis pe o perioadă de trei luni, se arată în proiectul legislativ, care trebuie să treacă de Parlament şi de şeful statului pentru a produce efecte. 

Numărul şoferilor care transmit pe Facebook, în creştere

Specialiştii în siguranţa traficului afirmă că este nevoie de măsuri dure având în vedere că numărul cazurilor în care şoferii transmit pe internet direct din trafic s-a înmulţit. 

„E normal, firesc şi obligatoriu să optimizăm legislaţia şi să o diversificăm la tipul de deviaţie pe care o dezvoltă şoferul odată cu avansul luat de tehnologie. Dacă până de curând vorbeam de dependenţă de telefonul mobil la volan, ceea ce a devenit o realitate, acum am constatat că numărul celor care filmează şi postează pe internet a escaladat”, a explicat, pentru „Adevărul”, psihologul Ionel Simionca, specializat în psihologia traficului. 

Legislaţia trebuie să fie foarte clară

Potrivit acestuia, legislaţia trebuie să fie foarte clară. „Sper ca legislaţia să fie suficient de explicită, să fie aplicabilă, fezabilă în contextul actual, să nu pună în dificultate nici agenţii constatatori. Din punctul meu de vedere, 85% din conducătorii auto ştiu ce înseamnă pericolul. Pe noi ne interesează ceilalţi 15%”, a completat Simionca. 

Iniţiativa legislativă vine după ce nouă oameni au murit în urma unui accident rutier grav produs în Ungaria, în timp ce un şofer făcea live pe Facebook. Proiectul face referire strict la dispozitivele ţinute efectiv cu mâna în timp ce sunt folosite, nu la cele care pot fi fixate pe bord sau pe parbriz, de exemplu. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite