Liviu Dragnea află pe 9 iunie dacă stă ilegal sau nu la puşcărie. Fostul lider PSD şi-a epuizat căile extraordinare de atac împotriva condamnării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Inquam Photos
Imagine: Inquam Photos

Liviu Dragnea află pe data de 9 iunie dacă cererea prin care solicită instanţei să constate că el se află ilegal în puşcărie va fi admisă sau respinsă pe fond. Este vorba despe o contestaţie la executare formulată  de fostul lider al PSD, care, până la dezbaterea finală, a fost „plimbată” de la Tribunalul Bucureşti la Înalta Curte şi înapoi.

Pe data de 15 mai, cererea prin care Liviu Dragnea solicita ca magistraţii să constate că el, de fapt, stă nelegal în închisoare – un demers numit în drept „habeas corpus” – a fost trimisă de Înalta Curte spre judecare înapoi la Tribunalul Bucureşti.

Pe 18 februarie 2020, judecatoarea Manuela Orzaţă a invocat din oficiu necompetenţa materială a Tribunalului Bucureşti şi a trimis dosarul lui Dragnea la Înalta Curte.

Dragnea, din boxa arestaţilor, nu s-a arătat atunci prea fericit de soluţia dată de judecător.

„După o cerere de abţinere aprobată, alta respinsă şi o recuzare reccuzare respinsă constat că Tribbunalul vrea să mute dosarul la altă instanţă. Cred că în ritmul ăsta dosarul se va judeca atunci când se va termina mandatul (n.r. - de executare)”, a spus Liviu Dragnea.

Dragnea a obţinut sesizarea CCR

Completul de 5 judecători al Instanţei supreme a respins definitiv, pe data de 25 mai, o altă contestaţie la executare formulată de Liviu Dragnea, dar i-au admis fostului lider PSD o excepţie de neconstituţionalitate, pe care au trimis-o spre soluţionare CCR.

Potrivit minutei, avocaţii lui Liviu Dragnea au invocat neconstituţionalitatea unui articol din codul de procedură penală, care prevede că o contestaţie împotriva executării hotărârii penale se poate face în mai multe cazuri, printre care şi acela în care „se iveşte vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare”. Acesta este paragraful despre care avocaţii lui Liviu Dragnea spun că ar fi neconstituţional.

Condamnat la 3 ani şi 6 luni

Pe 27 mai 2019, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Fostul lider social-democrat a contestat condamnarea prin introducerea a două căi extraordinare de atac - contestaţia în anulare şi recursul în casaţie.

 Conform rechizitoriului întocmit de DNA, Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, în schimbul unor foloase necuvenite, a procedat la menţinerea ilegală în posturi a două angajate - Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.

Cele două nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor de muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul Organizaţiei PSD Teleorman, a arătat DNA.

Potrivit procurorilor, Dragnea a determinat-o pe Stoica să se angajeze şi să fie remunerată în cadrul DGASPC Teleorman. El a mai fost acuzat că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite