Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Procesul privind liberarea condiţionată a lui Liviu Dragnea se mută la Giurgiu. Decizia Tribunalului Bucureşti a fost desfiinţată - UPDATE

16
14 Jun 2021 11:24:46
Autor: Ionuţ Mureşan
Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan
Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan

Liviu Dragnea a spus că se „forţează” să creadă în imparţialitatea judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti care au decis să-l mai ţină la puşcărie încă două luni. Curtea de Apel Bucureşti a admis, luni, cererea de strămutare a fostului lider PSD, formulată pe motiv că magistraţii de la tribunal au protestat faţă de modificarea Legilor Justiţiei şi, de aceea, nu ar fi imparţiali.

 
UPDATE ora 14.00: Curtea de Apel Bucureşti a desfiinţat decizia Tribunalului Bucureşti în legătură cu respingerea cererii de liberare condiţionată formulată de Liviu Dragnea. Cererea de strămutare a făcută de avocaţii fostului lider PSD a fost admisă şi se va judeca la Tribunalul Giurgiu.
 
Redăm minuta completă a Curţii de Apel Bucureşti.
 
„Admite cererea de strămutare formulată de către petentul Dragnea Liviu Nicolae cu privire la dosarul nr.7901/302/2021. În baza art.74 alin.2 Cod proc.penală dispune strămutarea judecării contesta?iilor formulate de către petentul Dragnea Liviu-Nicolae şi de către PICCJ-DNA împotriva Sentinţei penale nr.1025 pronunţată la data de 27.04.2021 de către Judecătoria sectorului 5 Bucureşti în dosarul nr.7901/302/2021 de la Tribunalul Bucureşti la Tribunalul Giurgiu. În baza art.74 alin.5 Cod proc.penală desfiinţează Decizia penală nr.529 din data de 27.05.2021 pronunţată de către Tribunalul Bucureşti – Secţia I penală în dosarul nr.7901/302/2021. În temeiul art.74 alin.4 Cod proc.penală înştiinţează Tribunalul Bucureşti şi Tribunalul Giurgiu despre admiterea cererii de strămutare. În baza art.275 alin.3 Cod proc.penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică azi, 14 iunie 2021”, se arată în minuta CAB.
 

Ce prevedea decizia desfiinţată a Tribunalului Bucureşti

 
Liviu Dragnea rămâne în închisoare cel puţin până la sfârşitul lunii august, după ce magistraţii Tribunalului Bucureşti i-au respins, definitiv, pe 27 mai, cererea de liberare condiţionată. Decizia judecătorilor o confirma pe cea a Judecătoriei Sectorului 5.
 
Numai că avocaţii fostului lider PSD au formulat, în paralel, o cerere de strămutare a procesului privind liberarea condiţionată de la Tribunalul Bucureşti la o altă instanţă din ţară egală în grad. Ei au arătat că judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au protestat şi au semnat o petiţie faţă de modificarea Legilor Justiţiei pe vremea guvernării PSD, iar de aceea nu ar fi imparţiali în cee ace-l priveşte pe Liviu Dragnea.
 
Pe 26 mai, atunci când au avut loc discuţiile cu privire la contestaţie, avocaţii lui Dragnea au cerut amânarea, având în vedere că strămutarea primise termen pe 14 iunie.
 
Atunci, judecătorii au respins cererea de amanare ca neîntemeiată, arătând că „în eventualitatea admiterii cererii de strămutare există remediu procesual”. Consecinţa în evenutuaitatea admiterii cererii de strămutarea este desfiinţarea deciziei şi rejudecarea la o instanţă egală în grad.
 

Ce a spus Liviu Dragnea în ultimul cuvânt

Luni, în faţa Curţii de Apel Bucureşti, Liviu Dragnea a declarat că îi este greu să creadă în coincidenţe.
 
„Mi-am dorit şi imi doresc să am parte de un proces corect, echitabil. Dacă sunt doar 3 judecători care au semnat, mă fortez mult să cred în coincidenţă, dar mi-e greu să cred. Am suspiciuni mai grave, mai ales din punct de vedere politic, în privinţa unor magistraţi”, a declarat Liviu Dragnea.
 
Flavia Teodosiu, unul dintre cei doi avocaţi care l-au reprezentat, luni, pe Liviu Dragnea, a declarat că cei doi judecători care s-au pronunţat cu privire la contestaţie fostului şef al PSD fac parte din Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi ar fi trebuit să se abţină.
 
Pe de altă parte, reprezentantul DNA a arătat că petiţia respectivă a fost semnată de alţi 700 de judecători din întreaga ţară, aşa încât şi aceştia ar fi în situaţia de a se abţine, dacă în urma cererii de strămutare ar ajunge să judece dosarul lui Liviu Dragnea.
 
Reamintim că pedeapsa la care a fost condamnat Liviu Dragnea în Dosarul Angajărilor fictive însumează 1.277 de zile de detenţie (3 ani şi 6 luni de închisoare), iar abia în toamna acestui an acesta ar executa 2/3 din pedeapsă, adică 851 de zile.
 
Cu toate acestea, fostul lider PSD a obţinut zile-câştig prin muncă (3 zile executate la 1 zi de muncă), astfel încât Comisia de liberări condiţionate a Penitenciarului Rahova i-a dat aviz pozitiv pentru a ieşi mai devreme din închisoare.
 
Judecătorul de la Tribunalul Bucureşti l-a întrebat pe Liviu Dragnea,pe data de 26 mai, dacă a şi-a însuşit decizia de condamnare pronunţată de Înalta Curte, mai exact dacă înţelege de ce a fost trimis după gratii.
 
Judecător: Care este poziţia dvs. cu privire la condamnare? 
 
Dragnea: Puteţi detalia? 
 
Judecător: Ce aţi înţeles dvs.? Ati internalizat decizia de condamnare? 
 
Dragnea:  Am inţeles motivele pentru care am fost trimis aici. Am îmbunătăţit viaţa a milioane de români, fără să cer nimic în schimb.
 
Anterior, Judecătoria Sectorului 5 i-a respins lui Dragnea cererea de liberare condiţionată. Prin aceeaşi decizie, instanţa a hotărât că fostul şef al PSD ar putea reitera solicitarea la sfârşitul lunii iunie.
 
    

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Domnul Doctor
14.06.2021, 11:34:27

Ti-ai gasit si tu nasul, Daddy? Foarte bine! Io zic sa mai stai nitel la racoare, ca si asa e cald afara si tu nu stai bine cu santatea.

+3 (7 voturi)
Pitrea Piron
14.06.2021, 12:22:04

Iar noi avem suspiciuni grave in privinta lui Dragnea! Insa cu siguranta se vor gasi niste doctori care sa-l scoata mai bolnav decat este - dupa ani de bauturica si mancarica tranditional romaneasca - si sa-l scoata de la mititica!

0 (2 voturi)
The Fog
14.06.2021, 11:57:49

Dragnea are suspiciuni despre unii magistrati, magistratii au certitudini despre Dragnea. Oricum, cred ca a stat mai mult in costum pe la diferite contestatii si apeluri decat in zeghe in celula.

+5 (5 voturi)
imsi2 imsi2
14.06.2021, 12:30:03

In mod normal intr o societate cu reguli stricte judecatorilor le este interzis sa se pronunte asupra oportunitatii unor legi si in consecinta toti martafoii care au demonstrat ar trebui pusi pe liber automat. Iau salarii si pensii uriase tocmai ca nu pot forma asociatii sau activa in orice alt domeniu decit in sala de judecata. Asa ca aici Dragnea poate sa i recuze pe toti participantii la proteste. Cred ca dupa ce iese ii va ataca la CEDO si va cere statului despagubiri uriase asa sa vada lumea cit costa condamnarile politice.

-7 (9 voturi)
J0369 Wollf
14.06.2021, 12:47:23

Livache jeg penal....tu si 2/3 din PSD in frunte cu "domnu' tovaras" Iliescu ar fi trebuit sa stati in puscarie urmatorii 50 de ani macar...jeguri neobolsevice ce sunteti...

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările