UPDATE Liviu Dragnea rămâne în spatele gratiilor. Curtea Supremă i-a respins contestaţia fostului lider PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă a respins contestaţia în anulare formulată de fostul lider PSD. Liviu Dragnea a fost adus marţi dimineaţă la instanţa supremă, unde judecătorii analizează contestaţia depusă de fostul lider PSD împotriva sentinţei definitive la 3 ani şi 6 luni de inchisoare pentru instigare la abuz în serviciu, în dosarul Angajărilor fictive.

UPDATE 14.00 Curtea Supremă i-a admis, în principiu, recursul în casaţie. Recursul în casaţie formulat de Dragnea, o altă cale de atac faţă de o decizie de condamnare, a fost admis în principiu, marţi, de instanţa supremă. Următorul termen, când va fi dezbătută contestaţia fostului lider PSD va avea loc pe 14 ianuarie 2020.

„În baza art. 440 alin. (4) din Codul de procedură penală, admite în principiu cererea de recurs în casaţie formulată de inculpatul Dragnea Nicolae Liviu împotriva deciziei penale nr. 142 din data de 27 mai 2019, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2401/1/2018. În baza art. 441 din Codul de procedură penală, respinge cererea de suspendare a executării hotărârii atacate, formulată de recurentul inculpat Dragnea Nicolae Liviu. Trimite cauza în vederea judecării recursului în casaţie, la Completul de 5 Judecători – Penal P3 - 2019. Fixează termen de judecată, în şedinţă publică, la data de 14 ianuarie 2020, pentru când se citează recurentul inculpat Dragnea Nicolae Liviu, precum şi Alesu Floarea, Botorogeanu Adriana, Stoica Anisa Niculina, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Teleorman.. Se emite adresă la Baroul Bucureşti în vederea desemnării câte unui apărător din oficiu pentru inculpaţi. Se va încunoştinţa apărătorul ales al recurentului inculpat Dragnea Nicolae Liviu precum şi apărătorii aleşi ai celorlalte părţi cu privire la termenul acordat. În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 10 decembrie 2019”, este minuta instantei.

UPDATE 12.50 Fostul lider PSD rămâne în închisoare. Completul de 5 judecatori de la Înalta Curte a respins contestatia in anulare facuta de Liviu Dragnea. Decizia este definitiva.

Decizii similare - de respingere a contestatiilor - au fost date si in cazurile complicelor lui Liviu Dragnea, Olguta Sefu si Floarea Alesu.

 „Respinge, ca inadmisibile, contestaţiile în anulare formulate de condamnaţii Dragnea Liviu Nicolae, Şefu Olguţa şi Alesu Floarea împotriva deciziei penale nr. 142 din data de 27 mai 2019, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2401/1/2018. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă contestatorii condamnaţi la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru contestatorii condamnaţi, până la prezentarea apărătorilor aleşi, în sumă de câte 157 de lei, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 10 decembrie 2019”, este minuta instanţei.

UPDATE 10.20: Liviu Dragnea a plecat de la instanţă. Fostul lider PSD s-a oprit pentru câteva momente în faţa jurnaliştilor pentru a le spune că nu poate discuta cu ei şi că îi pare rău pentru această situaţie. Imediat după, acesta s-a urcat în duba poliţiei pentru a se îndrepta către penitenciar.

La ora 9.00, Liviu Dragnea s-a prezentat surâzător la audierile de la Înalta Curte. El a fost adus încătuşat şi transferat în sala de judecată unde ar putea da declaraţii. Avocata lui Dragnea, Flavia Teodosiu, a cerut ca procesul să nu fie public, solicitare pe care judecătorii au aprobat-o, astfel că jurnaliştii au fost scoşi din sală.

Judecătorii vor dezbate o altă cale extraordinară de atac la care a apelat Dragnea, recursul în casaţie.

Alţi doi inculpaţi din dosarul angajărilor fictive au depus contestaţii în anulare pentru a scăpa de pedepse. Este vorba de Floarea Alesu - fost director al DGASPC Teleorman şi Olguţa Şefu - fost director executiv adjunct.

Pe 27 mai, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Conform rechizitoriului, Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, în schimbul unor foloase necuvenite, a procedat la menţinerea ilegală în posturi a două angajate - Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.

Cele două nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor de muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul Organizaţiei PSD Teleorman, a arătat DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite