Liviu Dragnea, scurtă vizită la Tribunalul Bucureşti. El nu o vrea pe judecătoare, dar nici ea pe el. Motivele recuzării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Drangea
Liviu Drangea

Liviu Dragnea a fost adus în faţa unui magistrat de la Tribunalul Bucureşti, unde se judecă o contestaţie la executare formulată de fostul lider al PSD împotriva deciziei de condamnare din Dosarul Angajărilor fictive. El a recuzat judecătoarea, care la rândul ei a anunţat că ar vrea să se abţină în acest caz.

UPDATE 12:16: Tribunalul Bucureşti a respins cererea de recuzare formulată de Liviu Dragnea, urmând ca procesul să primească un termen de judecată ulterior.


UPDATE 10:20: Un complet de judecători de la Tribunalul Bucureşti deliberează la ora transmiterii acestei ştiri cu privire la cererea de recuzare formulată de avocaţii lui Liviu Dragnea. Avocaţii fostului şef al PSD şi-au întemeiat cererea de recuzare pe motivul că judecătoarea Manuela Orzaţă a semnat un cerere a Forumului Judecătorilor din România prin care solicita, alături de alţi magistraţi, apărarea reputeţiei în urma unor declaraţii politice făcute chiar de Liviu Dragnea. 

Judecătoarea Manuela Orzaţă a depus la rândul ei o cerere de abţinere din acelaşi motiv, însă i-a fost respinsă de către colegii ei de la Tribunalul Bucureşti. Ulterior respingerii cererii de abţinere, avocaţii lui Liviu Dragnea au formulat cerere de recuzare.


Liviu Dragnea a fost adus de la Penitenciarul Rahova la sediul Tribunalului Bucureşti la ora 8:30. Fostul lider social-democrat este reprezentat de avocaţii Flavia Teodosiu şi Corneliu Liviu Popescu.

La termenul de joi, avocaţii au formulat o cerere de recuzare a judecătorului, iar un alt complet de la Tribunalul Bucureşti se va întruni pentru a delibera asupra solicitării.

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins pe 21 ianuarie recursul în casaţie înaintat de Liviu Dragnea şi celelalte persoane condamnate în dosarul Protecţia Copilului Teleorman împotriva deciziei prin care au primit pedepse cu executare. Decizia instanţei supreme este definitivă.

Avocata fostului lider al PSD, Flavia Teodosiu, a declarat în faţa Completului de 5 judecători că în sarcina clientului ei nu se poate reţine fapta de instigare la abuz în serviciu.

„Dreptul de a aplica sau nu sancţiunea disciplinară este un drept exclusiv al angajatorului. Dacă Legiuitorul nu a impus o sancţiune expresă pentru angajator, în opina noastră nu se putea reţine lipsa de sancţionare în cazul doamnei Alesu Floarea (n.r. - fosta directoare generală a DGASPC). Dacă doamna Alesu nu poate fi sancţionată, nici în cazul domnului Liviu Dragnea nu se poate reţine fapta de instigare la abuz în serviciu. (...) Am înţeles să formulez recurs în casaţie deoarece aceste texte de lege niciodată nu puteau să ducă la condamnarea doamnei Alesu, cu atât mai puţin a domnului Dragnea. Admiteţi recursul în casaţie şi dispuneţi achitarea cu toate consecinţele legale”, a declarat avocata lui Liviu Dragnea.

Avocaţii care le reprezintă pe Anisa Stoica, Adriana Botorogeanu şi pe Floarea Alesu s-au raliat concluziilor apărătorului fostului lider al PSD.

În schimb, procurorul de şedinţă al DNA a arătat că toate chestiunile invocate la termenul de marţi al recursului în casaţie au fost invocate şi cu ocazia apelului, astfel încât se impune respingerea cererii lui Liviu Dragnea.

Procurorul DNA a arătat că Anisa Stoica şi Adriana Botorogeanu au primit salariu timp de doi ani, în condiţiile în care nu au trecut deloc pe la serviciu. În schimb, colega lor, Mihaela Paraschiv, a fost sancţionată pentru că într-o zi a întârziat zece minute.

Liviu Dragnea a declarat în faţa instanţei că de opt luni stă nevinovat în închisoare. 

„La două lucruri vreau să mă refer. În primul rând, la un neadevăr, acela că le-am cunoscut pe Botorogeanu (Adriana - n.r.) şi Anisa  (n.r. - Stoica). Este un neadevăr, ca multe altele care s-au spus pe parcursul urmăririi penale şi pe parcursul cercetării judecătoreşti. Nu am susţinut recursul în casaţie doar pentru că aş fi nevinovat şi pentru a ieşi cu orice preţ din închisoare. Nu! Eu cred în nevinovăţia mea. De aceea nici nu am plătit precum fosta soţie partea mea din prejudiciu. Sunt complet nevinovat. Stau de opt luni nevinovat în închisoare. Nu mi s-a părut normal să plătesc niciun fel de sumă. Depinde de Dumneavoastră dacă voi sta în continuare în închisoare”, a declarat Liviu Dragnea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite