Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Liviu Dragnea, trimis în judecată pentru întâlnirea pe bani cu Donald Trump. Acuzaţia: trafic de influenţă

55
17 May 2021 16:07:47
Autor: Ionuţ Mureşan
Liviu Dragnea a fost trimis în judecată pentru întâlnirea pe bani cu Donald Trump.
Liviu Dragnea a fost trimis în judecată pentru întâlnirea pe bani cu Donald Trump.

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de DNA, luni, în dosarul finanţării vizitei sale în SUA, în 2017, fiind acuzat de trafic de influenţă şi de folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Alături de fostul lider PSD a mai fost deferit justiţiei şi fostul său consilier parlamentar, Gheorghe Dimitrescu, pentru cumpărare de influenţă, precum şi şi trei oameni de afaceri.

Trimiterea în judecată a lui Liviu Dragnea în acest nou dosar vine cu 48 de ore înainte de discutarea contestaţiei formulate de fostul şef al PSD împotriva respingerii cererii de liberare condiţionată, programată pentru miercuri.
 
„În perioada ianuarie 2017 - mai 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri, foloase necuvenite pentru sine şi pentru partid, constând în:
 
  • asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a preşedintelui SUA, din perioada 17 - 21 ianuarie 2017, desfăşurate la Washington D.C (S.U.A), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obţinut prin intermediul unui om politic şi de afaceri american, vicepreşedinte al Comitetului Prezidenţial de Inaugurare,

  • asigurarea, cu ajutorul celorlalţi doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby şi consultanţă politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte. Banii respectivi ar fi fost plătiţi, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice şi conturi bancare în Cipru, (controlată de omul de afaceri român cu ajutorul celorlalţi doi oameni de afaceri)”, se arată într-un comunicat al DNA.
 
Procurorii anticorupţie arată că Liviu Dragnea a mai acceptat de la acelaşi om de afaceri promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite constând în participarea, în perioada mai - iunie 2017, la două întâlniri (în final neconcretizate) cu înalţi oficiali din SUA.
 
În acest context, Dragnea ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, influenţa reală pe care o avea faţă de prim-ministrul şi alţi membri ai Guvernului României, promiţându-i că îi va determina pe aceştia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar şi al intelligence, pe care respectivul le avea în România.
 

Cum a obţinut Dragnea o finanţare ilegală pentru PSD

Totodată, DNA transmite că în perioada mai - octombrie 2017, Liviu Dragnea şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa ce decurg din calitatea de preşedinte al PSD faţă de Gheorghe Dimitrescu, precum şi faţă de alte două persoane, în scopul de a obţine, în aceeaşi perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine şi pentru partid, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 USD (din care 45.000 de euro ar fi fost achitaţi de Dimitrescu). 
 
„Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea şi perfectarea unor vizite ale lui Dragnea Nicolae-Liviu cu înalţi oficiali americani. În schimbul foloaselor primite de la Dimitrescu Gheorghe, în perioada iunie - iulie 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat în favoarea acestuia, influenţa reală pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe, promiţând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe primul în funcţia de consul general al României la Bonn, lucru care s-a şi întâmplat”, mai arată DNA.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

55 Comentarii

Tuschinger Bela
17.05.2021, 16:09:52

Ordinul primit a fost clar: exterminarea!

-9 (25 voturi)
Ovidiu Olariu
17.05.2021, 16:19:31

Este in regulā. Infractiunea de care este acuzat Liviu Dragnea -trafic de influentā şi de folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii de foloase necuvenite- a avut loc in 2017, iar acum, in 2021 -abia acum !- este trimis in judecatā ! Asteptām, in urmatorii 10 ani, decizia primei instante, iar peste alti 10 ani sentinta definitivā ! Pana atunci si colaboratorii cei mai apropiati ai fostului lider PSD vor uita cine a fost Dragnea si cu ce s-a ocupat el in PSD ! ...

+10 (12 voturi)
Stefan din Nord
17.05.2021, 16:12:09

Mai vreti vreo dovada mai clara de atat ca e condamnat politic ?

-12 (24 voturi)
Mihai Popescu
17.05.2021, 16:21:35

Fata de marii borfasi ca Voiculescu, Nastase, Copos etc. Dragnea este mic copil. Dar marii borfasi sunt liberi in prezent.

-4 (6 voturi)
dorel doru
17.05.2021, 16:26:48

Dragnea,ar fi trebuit sa intre la puscarie, pe 20 de ani , minim, cu confiscarea totala a averi, si a lui si a celor din jurul lui, cei pe unde isi ascunde bunurile., [Multi sunt cunoscuti] Insa, in romania , nu avem un asemenea judecator, care sa respecte legea, Si il condamna pentru nimicuri, Clar ca au la dosar o multime de dosare cu care poate fi ingropat insa ,ca la Romania, justitia de rahat Doar daca ne aducem aminte si de "bombonica sinucisul, si intelegem cum sta justiotia din tara asta.. Hoti , [asa zis Politicieni] daca cad la puscarie pentru furt de milioane din bani statului incaseaza cativa ani, Un amarat daca fura de mancare , incaseaza ..la fel. Cand justitia are pensie speciala, si incaseaza bani cu roaba, este normal ca nici un judecator, nu il va pedepsi pe respectivul dupa cum ar merita , La dracu, la noi omori 3 oamni , intri cu mertanul in ei, ii ucizi pe loc., si primesti cu suspendare, tot pe politica, amestecata si cu tv in cazul asta @muiePoliticienilorjudecatorilordinRomania

+6 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (55)

Modifică Setările