Lobby şi şantaj pe Ordonanţa creditelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia de Buget-Finanţe a amânat luarea unei decizii pentru şedinţa de la 27 octombrie în ceea ce priveşte Ordonanţa creditelor
Comisia de Buget-Finanţe a amânat luarea unei decizii pentru şedinţa de la 27 octombrie în ceea ce priveşte Ordonanţa creditelor

Reprezentanţii băncilor au încercat ieri, în Comisia de Buget din Camera Deputaţilor, să-i convingă pe parlamentari că Ordonanţa 50/2010 nu poate fi aplicată în forma sa iniţială. Bancherii ameninţă cu falimente bancare şi susţin că actul normativ în forma iniţială i-ar putea afecta şi pe cei cu depozite bancare.

Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), a atras atenţia Protecţiei Consumatorilor, în dezbaterile din Comisia de Buget pe marginea Ordonanţei creditelor, că ar trebui să se gândească şi la deponenţi, nu numai la românii cu credite. „Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor ar trebui să se gândească şi la celălalt consumator, adică la cel care depune bani la bancă. În cazul în care aplicarea ordonanţei în forma iniţială ar genera probleme pentru unele bănci, am putea ajunge la activarea Fondului de Garantare", a spus Gheţea.

Citiţi şi: Băncile îşi vânează una alteia clienţii revoltaţi

Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar se activează atunci când o bancă dă faliment şi acoperă pentru fiecare deponent şi pe fiecare instituţie un plafon maxim de 50.000 de euro. Declaraţia lui Gheţea a fost criticată dur de deputatul Petru Călian (PDL), care a spus că „această bombă" ar putea crea „haos, o bulversare în rândul populaţiei" şi ar putea să-i determine pe români să-şi retragă depozitele din bănci.
La rândul său, deputatul Vasile Bleotu (PSD) a arătat că, deşi sistemul bancar este unul foarte solid, în cazul în care o bancă ar putea ajunge la faliment, Fondul de Garantare nu ar avea în acest moment suficiente resurse pentru a despăgubi clienţii, iar Guverul ar putea fi obligat să se împrumute. „Depozitele garantate sunt garantate, problema este însă cu resursele de acum", a adăugat Bleotu.

Pierderi de sute de milioane de euro

În încercarea de a-i convinge pe deputaţii din Comisia de Buget să modifice în favoarea băncilor Ordonanţa creditelor, preşedintele ARB a atras atenţia că pierderile sistemului bancar s-ar putea ridica la aproape un miliard de euro.

„Portofoliul de credite pentru populaţie este de 25 de miliarde de euro. Am aproximat pierderi de 3-6% pentru un portofoliu de 15 miliarde de euro din înlocuirea «prime rate» (dobânda la contractare) cu EURIBOR care acum este sub 1%. Acest lucru ar însemna pierderi de 450-900 de milioane de euro numai la nivelul acestui an", a explicat Gheţea. El a punctat că pierderile sistemului bancar din aplicarea textului Executivului s-ar răsfrânge şi asupra bugetului de stat, prin impozite mai mici.

Preşedintele ARB a adăugat că băncile au cerut Băncii Naţionale a României să efectueze un calcul de impact pe Ordonanţa creditelor, iar, potrivit acestora, instituţiile de credit ar realiza în acest an cu 596 de milioane de euro mai puţine venituri. Preşedintele comisiei, deputatul PSD Viorel Ştefan, a spus că va solicita Consiliului Fiscal o opinie privind impactul bugetar al actului normativ pentru anul în curs şi pentru următorii cinci ani.

Ideea unui studiu de impact a fost susţinută încă de la începutul şedinţei şi de deputatul Mugurel Surupăceanu (PSD) şi, ulterior, votată în unanimitate în comisie. Social-democratul a avertizat că aplicarea prevederilor ar trebui să ţină cont şi de rezultatele unei analize de impact şi asupra românilor cu credite. El a adăugat că „suprataxarea băncilor a dus în Ungaria la retragerea a trei instituţii de pe piaţă", susţinând importanţa unui studiu de impact. De altfel, Surupăceanu a fost printre puţinii deputaţi care au susţinut mediul bancar în aplicarea Ordonanţei 50.

Puterea şi Opoziţia, în favoarea clienţilor

Deşi nu a existat o polarizare clară a punctelor de vedere ale deputaţilor Puterii şi Opoziţiei, în favoarea băncilor sau a clienţilor, majoritatea celor care au intervenit în dezbateri au pledat în favoarea consumatorilor. Social-democratul Mircea-Gheorghe Drăghici a acuzat băncile că i-au somat pe clienţi să semneze actele adiţionale în forma stabilită de acestea, dovedind „un comportament abuziv", iar în cazul în care clientul nu a semnat „contractul stufos", banca a modificat condiţiile iniţiale după voia sa. „Ba, mai mult, cunosc cazuri în care comisionul de rambursare a fost redenumit", a adăugat Drăghici.

Şi PDL a susţinut în comisie cauza consumatorilor şi, mai mult, a adus un amendament pentru calculul marjei de dobândă. Mai exact, propunerea vizează calculul marjei fixe pentru creditele cu dobândă variabilă în derulare prin scăderea din dobânda de la data încheierii contractului a indicelui de referinţă de la acel moment. Iar asta ar însemna dobânzi mai mici pentru cei îndatoraţi la bănci. Totuşi, Gheţea a susţinut că un astfel de calcul nu se poate dovedi avantajos pentru toţi clienţii. "Acum patru cinci-ani erau dobânzi de 40-50%. Nu cred că cineva se gândeşte la acea marjă", a explicat el.

Amendamente până la 21 octombrie

Comisia de Buget, Finanţe, Bănci din Camera Deputaţilor a decis ieri, în unanimitate, să primească până la 21 octombrie amendamente şi informaţii suplimentare privind Ordonanţa 50/2010, urmând să realizeze raportul final în şedinţa de la 27 octombrie. Până ieri fuseseră depuse 101amendamente la Ordonanţa creditelor. La dezbaterile din comisie au participat reprezentanţi ai BNR, Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Consiliului Concurenţei, Ministerului Finanţelor Publice, Asociaţiei Române a Băncilor, Asociaţiei de Leasing Bancar şi asociaţiilor de clienţi nemulţumiţi ai băncilor.

" Sistemul bancar ar slăbi foarte mult, iar Ordonanţa 50 trebuie modificată pentru a nu crea ambiguităţi. "
Radu Gheţea preşedintele ARB

" Ordonanţa este ambiguă, sunt multe texte lăsate în coadă de rândunică. "
Viorel Ştefan preşedintele Comisiei Buget-Finanţe

Clienţii băncilor nu se lasă mai prejos

Grupuri de clienţi ai Volksbank, BCR, Raiffeisen, Bancpost, Alpha Bank şi RBS au depus luni scrisori la sediile PDL, PC, PSD şi PNL, întrucât au observat diferenţele între declaraţiile politice şi acţiunile concrete ale acestor partide referitoare la Ordonanţa 50. Scrisorile au fost depuse cu o zi înainte ca Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei 50 să fie dezbătut în Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor. Clienţii au solicitat partidelor politice să-şi exprime concret şi fără echivoc susţinerea faţă de forma iniţială a Ordonanţei 50.

TERMEN

Deputaţii au avut ieri doar dezbateri generale pe marginea Ordonanţei creditelor, urmând ca soarta acesteia să fie decisă în şedinţa de la 27 octombrie. Amendamente la actul normativ pot fi depuse, prin intermediul membrilor Comisiei de Buget, până joi, 21 octombrie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite