Louis Freeh, fost director al FBI şi avocat al fugarului Adamescu: 5 sfaturi pentru „restabilirea“ statului de drept din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Louis Freeh FOTO AP
Louis Freeh FOTO AP

Louis Freeh, fost director al FBI, apreciază, într-un interviu pentru Forbes,  că pentru România sunt necesare o serie de măsuri pentru restabilirea statului de drept, într-un context descris de acesta ca fiind caracterizat de „temerile că lupta anticorupţie a condus la erodarea drepturilor civile şi a libertăţii de exprimare”.

România ar trebui să aplice o serie de măsuri pentru relansarea sistemului statului de drept, afectat de acuzaţiile privind abuzuri comise în acţiunile de combatere a corupţiei, afirmă expertul american Louis Freeh, fost director al Biroului Federal de Investigaţii (FBI).

Cele cinci măsuri propuse de fostul oficial american ar trebui să răspundă dezvăluirilor existenţei protocoalelor secrete încheiate între Serviciul Român de Informaţii şi instituţiile din sistemul judiciar precum Parchetul General sau Consiliul Superior al Magistraturii.

"Aceste protocoale secrete, ascunse poporului român şi Comisiei pentru controlul asupra SRI, constituie un acord secret pentru destabilizarea sistemului statului de drept prin transformarea agenţilor serviciilor de informaţii în agenţi ai sistemului judiciar. Subminează integritatea şi independenţa sistemului judiciar prin ajutarea în mod incorect a procurorilor şi prin compromiterea independenţei magistraţilor. Aceste acorduri secrete au generat în mod justificat consternare în România, în Uniunea Europeană şi în Statele Unie", afirmă Louis Freeh într-un interviu acordat revistei Forbes.

Louis Freeh recomandă următoarele măsuri: 1) Asumarea angajamentului investigării penale şi instrumentării actelor de corupţie, prin respectarea în totalitate a cadrului legal; 2) Facilităţi pentru persoanele care au fost condamnate fără respectarea procedurilor juridice, pe baza probelor insuficiente sau nelegale sau în virtutea judecătorilor controversaţi menţionaţi în protocoale; 3) Formarea unei comisii independente din care să facă parte judecători de renume internaţional şi experţi judiciari care să investigheze protocoalele secrete, să examineze activităţile Parchetului General, ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi ale Serviciului Român de Informaţii, după care să prezinte recomandări pentru reforme; 4) Un angajament al Guvernului pentru identificarea judecătorilor care au fost subiecte ale "dosarelor" create prin protocoale şi revizuirea acuzaţiilor; 5) Crearea unor oficii de responsabilitate profesională pentru Parchetul General, DNA şi SRI, în scopul analizării plângerilor care vizează aceste instituţii şi instituirii unor standarde de conduită şi responsabilitate.

Louis Freeh, avocatul lui Alexander Adamescu, fiul milionarului Dan Adamescu 

Louis Freeh este avocatul lui Alexander Adamescu, pe numele căruia instanţa supremă a emis, pe 26 mai 2016, un mandat de arestare preventivă în lipsă. Este vorba de un dosar în care este acuzat că, împreună cu tatăl său, omul de afaceri Dan Adamescu, a dat mită 15.000 de euro şi 23.000 de lei judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, de la Tribunalul Bucureşti, pentru soluţii favorabile în dosare de insolvenţă.

Alexander Adamescu a fost prins de poliţiştii din Londra în 13 iunie 2016, în jurul orei 18.00, în zona Norfolk Place, în baza unei informaţii date de Poliţia Română. El  a fost eliberat pe cauţiune în 14 iunie 2016 de o instanţă din Londra, fiind obligat să poarte în permanenţă pe picior o brăţară de localizare, până când va fi soluţionată cererea autorităţilor române de extrădare. Fiul lui Adamescu susţine că este nevinovat, iar în cazul său este vorba de un proces politic.  

La începutul lunii martie a acestui an, Alexander Adamescu a fost ridicat de poliţia londoneză după ce o instanţă a constatat că acesta ar fi folosit acte false în timpul judecării procesului de extrădare. Documentele respective, emise în aparenţă de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, erau menite să arate condiţiile improprii din închisorile româneşti pentru a evita astfel extrădarea. Documentul nu a fost însă asumat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Instanţa britanică ar fi sesizat Serviciul de procuratură al Coroanei din Londra, care ar fi deschis un dosar de cercetare pe numele acestuia pentru folosirea unor documente false în instanţă.

Adamescu a pornit o intensă campanie de lobby în presă internaţională împotriva DNA, susţinând numeroase conferinţe de presă. De altfel, în iunie 2016 când a fost arestat prima oară la Londra, afaceristul ţinea o astfel de conferinţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite