Hristos a Înviat! Lumina Sfântă a Învierii a fost oferită credincioşilor din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de credincioşi din întreaga ţară au primit, sâmbătă noapte, Lumina Sfântă a Învierii, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Pentru al şaselea an consecutiv, Sfânta Lumină a fost adusă de la Ierusalim prin intermediul unei delegaţii a Patriarhiei Române.

„Veniţi de luaţi lumină!”, a spus Patriarhul Român la miezul nopţii.

Pentru al şaselea an consecutiv, Lumina Sfântă a fost adusă la Bucureşti de o delegaţie a Patriarhiei Române, ea fiind ulterior trimisă cu mai multe avioane de mici dimensiuni către Suceava, Satu Mare, cu escală la Cluj-Napoca, şi Timişoara, cât ş pentru ceilalţi credincioşi din restul ţării.

Lumina Sfântă din Bucureşti a fost adusă direct de la Ierusalim în jurul ore 20.30 cu ajutorul unei aeronave care a aterizat pe Aeroportul „Henri Coanda” din Capitala. 

„Este al şaselea an consecutiv când Sfânta Lumină este adusă în Capitala ţării cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a părintelui patriarh Daniel”, a spus episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

În întreaga ţară, slujbele de Înviere au fost oficiate atât în bisericile ortodoxe, precum şi în cele catolice. Circa două miliarde de creştini din întreaga lume au primit în aceasta seară Lumina Sfântă.

În Cluj, mii de credincioşii au putut urmări slujba de Înviere pe un ecran uriaş amplasat în vecinătatea bisericii ce poartă hramul Sfinţii Petru şi Pavel. În cadrul mesajului său de Paşti, mitropolitul Clujului, IPS Andrei, a mărturisit că multă lume manifestă indiferenţă în prezent faţă de cele spirituale.

Sâmbătă seară, Lumina Sfântă a ajuns şi în Suceava după ce mai mulţi prelaţi au adus-o cu maşina până la Fălticeni, de la Aeroportul din Bacău. Deoarece aeroportul din Suceava este în modernizare, preoţii au fost nevoiţi să se deplaseze pe traseele spre Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei şi zona Rădăuţi-Siret.

Lumina sfântă a Învierii a fost oferită la miezul nopţii şi brăilenilor, acolo unde bisericile au devenit neîncăpătoare pentru enoriaşii care au dorit să asiste la cea mai importanta sărbătoare creştină.

image

Brăilenii au primit lumina Învierii  FOTO Florentin Coman

Sfânta Lumină a fost adusă credincioşilor suceveni de către preotul Cătălin Axinte, consilier în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Cu lumânări aprise în mâini, sute de oameni au participat si în Slobozia la slujba de Înviere oficiată de Presfinţitul Episcop Vincencţiu, episcopul Sloboziei şi Călăraşilor.

În Timişoara, Consiliul Judeţan Timiş şi Mitropolia Banatului le-au adus credincioşilor Lumina Sfântă prin intermediul unui avion închiriat de la compania lui Ion Ţiriac. 

Flacăra sfântă de la Ierusalim a ajuns şi în Baia Mare, datorită delegaţiei conduse de PS Iustin Sigheteanu. 

image

Baimărenii primesc Lumina Sfântă FOTO Adevărul - Carp Cosmin

„Mulţumim lui Dumnezeu că ne-a trimis şi anul acesta Lumina Sfântă din cer, la Sfântul Mormânt din Ierusalim. Este semnul Învierii Atotputernice a Mântuitorului şi semnul pe care ni-l trimite în fiecare an, ca răspuns la credinţa, la evlavia, la umilinţa şi la iubirea noastră faţă de Dumnezeu“, a spus PS Iustin

Sărbătoarea Învierii Domnului a scos din case mii de credincioşi în Baia Mare, acolo unde oamenii au participat la slujba de la Catedrala Episcopală Ortodoxă „Sfânta Treime“.

„Participăm în fiecare an la slujba de Înviere. (...) Învierea Domnului ne face să ne dorim să fim mai buni“, a spus Marcela Marchis, o băimăreancă de 46 de ani.

Constănţenii au aşteptat şi ei miezul nopţii pentru a aprinde lumânările cu Sfânta Lumină a Învierii, împărţită în acest an de către ÎPS Teodosie într-un loc mai puţin obişnuit, şi anume între ruinele cetăţii Tomis.

      

IPS Teodosie a venit cu lumina sfântă de pe mare. VIDEO Adrian Boioglu

„Schimbarea în Hristos are loc în sufletul nostru, unde ieşirea în stradă este înlocuită cu intrarea în adâncul sufletesc pentru a alunga de acolo întunericul păcatelor, rugăciunea smerită fiind singurul glas care strigă, nu împotriva vreunei stăpâniri lumeşti, ci căutându-l pe Dumnezeu”, scrie preotul Marcel Răduţ pe blogul său de pe „Adevărul”.

Sfânta Lumină de la Ierusalim sau „Focul Sfânt”, cum mai este numită, este cea mai evidentă dintre minunile creştine care se petrec în Biserica Ortodoxă. Considerată un adevărat miracol al Ortodoxiei, Lumina Sfântă apare în fiecare an de Paşte, la Ierusalim, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, atunci când deasupra Sfântului Mormânt se pogoară un foc din cer.


Citeşte şi:

FOTO Bucureşti: Ploaia nu i-a speriat pe bucureşteni. Credincioşii au ieşit în număr mare să ia Sfânta Lumină

Ca în fiecare an, bisericile din Capitală au fost luate cu asalt de credincioşii care au venit să ia Lumina Sfână şi să îşi lumineze casele. Pe lângă cei care au venit doar să ia Lumină, o bună parte au rămas să asiste la slujba care se încheie dimineaţă.

FOTO Premierul Victor Ponta a sărbătorit Paştele la un Resort de lux din Delta Dunării, alături de familie şi mai mulţi miniştri

Victor Ponta alături de Daciana şi cei doi copii ai săi au avut un Paşte de lux în Delta Dunării. Premierul i-a avut alături pe ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin dar şi pe tata-socru, senatorul PSD Ilie Sârbu.

FOTO Oradea: în noaptea Învierii, cu mic cu mare, credincioşi au luat Lumina Sfântă

Mii de credincioşi au luat parte la Slujba de Înviere oficiată în bisericile orădene. Numărul celor care au optat pentru biserica Sf. Apostol Andrei a fost impresionant, fiind una dintre cele mai importante lăcaşe de cult din oraş, astfel că au fost pregătite peste 14.000 de pachete cu Paşti.

FOTO Slobozia: pelerinaj de Înviere la catedrala „Înălţarea Domnului”

În ciuda vremii de afară, credincioşii din Slobozia au participat la slujba organizată în noaptea de Înviere. Oamenii au mers în pelerinaj la la catedrala „Înălţarea Domnului” din oraş.

Brăila: Lumina Învierii a intrat în sufletele şi casele creştinilor brăileni

Lumina Învierii a fost primită cu bucurie de mii de brăileni care au participat la slujbele oficiate în bisericile din municipiu. Ca de obicei, lăcaşele de cult au fost neîncăpătoare pentru veniţi să îşi aprindă lumânările şi candelele din mâna preoţilor, astfel că lumina Sfântă şi vestea că Hristos a Înviat au fost oferite în afara bisericilor, pentru ca toată lumea să simtă binecuvântarea celei mai mari sărbători creştine.

FOTO Baia Mare: Învierea Domnului a fost sărbătorită de mii de credincioşi

Mii de credincioşi au participat la slujba de Înviere de la Catedrala Episcopală Ortodoxă „Sfânta Treime“ din Baia Mare. „Veniţi de luaţi lumină“ s-a auzit la ora 24.00 iar pe parcursul slujbei PS Iustin a vorbit despre importanţa acestei mari sărbători. Slujba a durat aproximativ o oră, după care credincioşii s-au îndreptat către case.

FOTO VIDEO Turnu-Severin: mii de severineni au participat la slujba de Înviere la Catedrala Ortodoxă

Mii de credincioşi s-au adunat sâmbătă seara în centrul Severinului pentru a asista la slujba de Înviere de la Catedrala Ortodoxă şi pentru a lua lumina sfântă.

FOTO VIDEO Constanţa: ÎPS Teodosie a împărţit Lumina Sfântă credincioşilor între ruinele cetăţii Tomis

Slujba de înviere de la Constanţa a fost oficiată într-o locaţie mai neobişnuită. Credincioşii creştini ortodocşi au primit lumina Sfântă de la ÎPS Teodosie între ruinele cetăţii Tomis. Primarul Radu Mazăre a celebrat Învierea lui Hristos la capela din cartierul săracilor - tocmai cel care i-a adus ancheta procurorilor anti-corupţie.

VIDEO Cluj:  În cel mai mare cartier al oraşului, credincioşii au urmărit slujba de Înviere de pe un ecran amplasat afară

Sute de credincioşi au participat la slujba de Înviere la biserica cu hramul Sfinţii Petru şi Pavel de pe strada Primăverii din cel mai mare cartier al Clujului, Mănăştur.

FOTO Timişoara: localnicii au luat Lumina Sfântă de la Ierusalim, care a fost adusă în Banat cu un avion ultrauşor al companiei lui Ion Ţiriac

Mii de timişoreni au luat Lumina Sfântă la Catedrala Mitropolitană. Lumina a ajuns la Timişoara cu aproximativ o oră înainte de miezul nopţii, fiind adusă cu un avion închiriat de la compania lui Ion Ţiriac.

Iaşi: scrisoarea Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan, cu ocazia Sărbătorii Învierii Domnului

Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, se adresează credincioşilor şi preoţilor creştin ortodocşi cu ocazia Sărbătorilor de Paşte.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite