Lunga zi de luni a lui Valeriu Zgonea: Procurorii cer închisoare cu executare pentru fostul şef al Camerei Deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zgonea a venit pregătit cu 3 sticle cu apă FOTO Adevărul / Ionuţ Mureşan
Zgonea a venit pregătit cu 3 sticle cu apă FOTO Adevărul / Ionuţ Mureşan

Valeriu Zgonea, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, s-a prezentat luni dimineaţă la Tribunalul Bucureşti, unde vor avea loc ultimele dezbateri pe fond în dosarul în care acesta este acuzat de trafic de influenţă. Potrivit DNA, Zgonea l-ar fi ajutat pe un consilier să-şi angajeze o rudă în Ministerul Comunicaţiilor, deşi respectiva persoană nu avea pregătire de specialitate.

UPDATE 11:00: Judecătorul a anunţat că se va pronunţa pe data de 27 ianuarie în acest caz.

Avocaţii au cerut achitarea lui Valeriu Zgonea şi au cerut înlăturarea interceptărilor făcute de procurorii DNA cu sprijinul SRI.

Valeriu Zgonea a arătat în faţa instanţei de judecată, în ultimul cuvânt, că este nevinovat şi că el crede „cu tărie în actul de justiţie”.

Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor a arătat că el nu a avut niciun rol în numirea Ionelei Dobrică în funcţia de subsecretar de stat la Centrul Naţional de Management pentru Societatea Informaţională.

El a făcut şi o serie de precizări legate de interceptările prezentate de procurorul de şedinţă în sala de judecată:
„Funcţia de secretar de stat este o funcţie politică, nu dai examen pentru a ajunge acolo. Patru membri marcanţi ai PSD v-au spus în ce condiţii a fost promovată doamna Ionela Dorbică. În România, subsecretarii de stat nu au cabinet de demnitar sau şefi de cabinet. Este o poveste de adormit copiii! Dar această chestiune trebuia omisă (n.r. – de procurori) pentru ca chestiunea pseudo-juridică să aibă impact mediatic. Nu am contribuit în nicun fel pentru ca doamna Ionela Dobrică să devină subsecretar de stat”.

Valeriu Zgonea a vorbit preţ de 30 de minute în faţa judecătorului în ultimul cuvânt. Fostul şef a Camerei Deputaţilor spune că dosarul lui a fost „lucrat”  de procurorii de la DNA Ploieşi Mircea Negulescu, Lucian Onea şi Alfred Savu.

„Să ne întoarcem la celebra poveste pe care domnul Negulescu, domul Savu şi domnul Onea au prezentat-o ca pe o mare realizare: excursia de la Viena. Dacă verificau celebra probă, acea fotografie apărută în România Liberă, vedeau că în ea apar fiicele domnului Dumitru Dobrică, iar fiica mea avea patru ani pe atunci. Şi aşa-zisul bodyguard era de fapt prietenul uneia dintre cele două fete.  (…) Aceste chestiuni au fost omise. Într-o democraţie, acest tip de poveste trebuie să dispară. Viaţa mea în ultimii trei ani de zile nu o doresc nici măcar cuiva care, poate, ar fi comis faptele! (…) În încheiere, vreau să vă spun că toate probele pe care dumneavoastră le-aţi cerut arată că sunt nevinovat. Asupra lui Dumitru Dobrică au fost făcute presiuni, eu şi familia mea am trecut în această perioadă printr-un linşaj mediatic. Am speranţa că din probe puteţi să vedeţi că sunt nevinovat”, a declarat Valeriu Zgonea.


UPDATE: Procurorii DNA cer condamnarea lui Valeriu Zgonea la o pedeapsă cu închisoarea orientată spre mediu pentru trafic de influenţă. Reprezentantul DNA a susţinut în faţa judecătorului, la termenul de luni, că Valeriu Zgonea a intervenit la fostul preşedinte al PSD Liviu Dragnea dar şi la Marcel Ciolacu, actualul şef al social-demoicraţilor pentru ca o anumită persoană, Ionela Dobrică, să ajungă într-o funcţie de conducere la Ministerul Comunicaţiilor.

Procuror: „Ionela Dobrică a fost numită subsecretar de stat la  Centrul Naţional de Management pentru Societatea Informaţională (CNMSI). Persoana care îndeplineşte ac funcţie trebuie sa îndeplinească şi alte criterii, stabilite de ministru. Preşedintele trebuie sa aibă calităţi şi funcţii cu caracter specific. Asta rezulta şi din examinarea dispoziţiilor legii, dar şi din conţinutul interceptărilor. Din interceptări rezultă că martora nu îndeplinea condiţiile şi că nu ştia cu ce se mănâncă. Voi citi un exemplu. 22.04 data numirii, convorbire purtată între Ionela şi (n.r. – tatăl ei) Dobrica Dumitru:
<A zis Vali (Zgonea) ca ţi-a găsit un şef de cabinet bun, care ştie cu ce se mănâncă>
Procurorul a dat şi alte exemple de interceptări din care reiese implicarea lui Valeriu Zgonea:
Bogdan: Ai vb cu Vali?
Dobrică: Da, abia se trezise.
Bogdan: Aşteptăm...
Dorbică Dumitru: Mă duc la Guvern, pentru mine şi pentru Oana
Dobrică: Foarte frumos!”

Procurorii susţin că Valeriu Zgonea l-a convins pe Liviu Dragnea, şeful PSD la vremea respectivă, ca decizia să fie în favoarea  Ioanei Dobrică. Asta, în ciuda faptului că Dragnea avea un nume pregătit pentru respectiva funcţie. Altă interceptare citită de procuror în sala de şedinţă: „Zgonea: Stai mă, că mă cert cu Dragnea, că Dragnea voia să pune el secretar de stat. Dar acuma l-am convins. Îl adusese pe băiatul lui de la Teleorman, auzi!”

În schimbul numirii, Zgonea ar fi acceptat foloase necuvenite constând în: bilete la Viena, renovări pentru casă, materiale de construcţii, manopera fundaţie, toate în valoare de 62.143 de lei.


În acest proces, pe data de12 septembrie audiat şi Liviu Dragnea, fostul preşedinte al PSD, în calitate de martor. Acesta a fost adus de la Penitenciarul Rahova, iar şedinţa s-a desfăşurat cu uşile închise, accesul publicului şi al presei nefiind permis în sala de judecată.


Atunci, fostul şef al Camerei Deputaţilor nu a dorit să comenteze în niciun fel implicarea lui în acest dosar. „V-am spus că nu fac declaraţii presei, nu mai sunt om politic” a spus atunci Zgonea, citat de News.ro.
Pe data de 3 ianuarie 2018, fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor a fost trimis în judecată de DNA pe 3 ianuarie 2018, fiind acuzat că ar fi primit de la fostul consilier judeţean din Buzău Dumitru Dobrică peste 62.000 de lei, după ce i-a promis angajarea unei rude într-o funcţie importantă, prin exercitarea influenţei asupra unor funcţionari publici.

Acuzaţiile DNA: o funcţie „cu dedicaţie” în schimbul unor foloase

„În perioada cu iulie 2012 - aprilie 2013, când îndeplinea funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi totodată vicepreşedinte al unei formaţiuni politice, inculpatul Zgonea Valeriu – Ştefan a acceptat promisiunea făcută de inculpatul Dobrică Dumitru, consilier judeţean, privind primirea de foloase necuvenite pentru sine, în schimbul influenţei pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor funcţionari publici şi a promis că-i va determina să numească într-o importantă funcţie publică o rudă a lui Dobrică Dumitru”, anunţa DNA.

Ulterior, Zgonea ar fi primit de la Dobrică Dumitru foloase necuvenite în sumă totală de 62.143 lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism şi cheltuieli legate de construirea unei case de vacanţă în judeţul Covasna.

Potrivit DNA, la data de 22 aprilie 2013, ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea, persoana respectivă „a fost numită în funcţia de preşedinte al Centrului Naţional de Management pentru Societatea Informaţională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informaţională, deşi nu avea pregătire de specialitate în domeniu”.

Ulterior, tot ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea, persoana respectivă şi-a păstrat funcţia la nivelul administraţiei publice centrale, fiind numită, la data de 23 ianuarie 2014, în funcţia de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, mai precizează procurorii.
În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii până la concurenţa sumei de 62.143 lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite