Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Lupii – fals tratat de vânătoare

49
16 Dec 2015 12:24:11
Crişan Viorel Atanasiu

Lupii paznici la oi. Aşa trebuie denumită iniţiativa parlamentară ce a stîrnit revolta ciobanilor. Şi nu numai a lor. A tuturor oamenilor normali care îşi iubesc ţara, cu natura ei prodigioasă, cu istoria, cu legendele, cu tradiţiile ei, cu folclorul, casele, rîurile, morile, munţii, stînele...

Cine sînt „masele de vînători” – expresie extrasă din expunerea de motive? Cîţi vînători sînt în România? Cine sînt ei, vreau să cunosc lista lor completă, vreau să ştiu cine reprezintă o asemenea forţă care vrea – şi poate – să comită o asemenea absurditate. Vreau să-i cunosc pe cei care urăsc într-atît animalele, încît vor să le ucidă, pentru un joc, că doar nu pentru hrană, să le ucidă în mod laş şi perfid, de la adăpost, în condiţii inegale, cu arme inegale, pîndind momentul cînd se adapă, cînd mănîncă, cînd îşi apără puii.

Şi vreau ca numele lor să fie cunoscute de toată lumea, figurile lor să fie recunoscute atunci cînd îi întîlnim, pentru ca să ne ferim de ei ori să le aruncăm în faţă dispreţul.

Vreau să ştiu cît de mare e comunitatea asta a vînătorilor, anacronici în contextul principiilor secolului în care trăiesc, alături de noi, cu obiceiuri medievale.

Vreau să ştiu cît de mulţi români îşi pot permite să practice acest hobby ridicol şi costisitor de băieţi nematurizaţi, ridicol prin arborarea unor costumaţii şi ipostaze, nişte semi-uniforme de semi-camuflaj, o gestică prost copiată după obiceiurile unor clase sociale apuse şi găunoase, atitudini împrumutate din poveşti vetuste cu baronul Munchausen modernizat, cu accesorii şi arme costisitoare de zeci de mii de euro – jucării scumpe pentru copii bătrîni – şi asta pentru a semăna moarte, moarte gratuită, trofee inutile, povestiri din Topîrceanu...

Vreau să ştiu cum  un moft al unei minorităţi poate să ajungă să fie reprezentat în Parlament de nişte ipochimeni care să emane un text de lege împotriva unei majorităţi de oameni normali, fie că sînt ciobani, iubitori de animale, iubitori de cîini, iubitori de brînză sau pur şi simplu cetăţeni cu capul pe umeri, cei ce cred în valoarea universală şi perenă a agriculturii şi creşterii vitelor, mai cu seamă în contextul ecologic contemporan.

Ce „Mioriţa”, ce „Baltagul”, ce Bucur? Poezie. Vă daţi seama că se va împuţina şi se va scumpi brînza?

Ce importanţă are că Imperiul Britanic şi Australia şi-au bazat la un moment dat economiile pe lîna oilor? Ce importanţă are istoria Statelor Unite străbătută de legendele uriaşelor cirezi mînate de popularii cowboys? Ce importanţă are vaca argentiniană? Noi sîntem deştepţi. Vaca argentiniană e aia din friptura de la bufet. Fripturiştii din Parlament sînt gata să se grupeze şi să se regrupeze pentru a ne dovedi că pot scorni şi vota orice. E o demonstraţie de forţă, pentru demonstraţie e permis chiar şi absurdul.

„La loi du cuissage” a fost o lege medievală care dădea dreptul seniorului feudal să dezvirgineze orice fată de pe domeniul său care urma să se căsătorească. Vi se pare absurd? E la fel cu legiferarea numărului de cîini la stînă.

Dacă nu sîntem atenţi, ne aşteaptă vremuri grele. Dar şi un an electoral. Avem datoria să facem şi noi o demonstraţie de forţă. Logică, nu absurdă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

49 Comentarii

S G
16.12.2015, 13:08:02

Ehei, pai ia sa se faca o ancheta sa vedem si noi cine sunt "vanatorii" aia si mai ales ce arme folosesc la vanat ? Credeti ca folosesc banala pusca de vanatoare cu 2 focuri ?! Ei as ! Dar de carabine cu 10 - 20 de focuri ce spuneti ? E un fel de Kalashnikov fara optiunea de foc automat (asta ar mai lipsi)! Si credeti ca pestii din rauri si din Delta Dunarii tot cainii oierilor il prind la curent ? Apropos - prinsul "la curent" nu numai ca nu e "sportiv" dar sterilizeaza fauna acvatica - adica ce mai ramane in apa sigur nu se mai poate reproduce. Dar nu asta e baiul ciobanilor ca nu mai "fura" cainii vanatul - intrebarea este cine mai mana turma ? ca de fapt cainii nu sunt folositi la stani strict pentru paza - asta am vazut ca nu pricep multi - dar ei de fapt strang turma sa nu se imprastie indiferent ca e la campie sau la munte cainii sunt de fapt "coordonatorii" a sute sau mii de animale, lucru greu de facut de unul singur...

+8 (10 voturi)
cristian hans
16.12.2015, 14:02:43

Da, presati (voi ziaristi) sa facem o lege care sa interzica vanatoarea si chiar o lege care sa interzica batjocura animalelor la circ. Ce este porcaria asta? Animalele nu au nici o vina. . Daca chiar aveti chef sa lichidati pe cineva , uitati va in jur. Sunt multi care merita. In primul rand cei care fac asemenea legi...stupide , cel putin.

+8 (8 voturi)
crisan andrei
16.12.2015, 14:07:07

Pajistile din Romania sunt iremedial distruse de milioanele de oi care pasc inclusiv iarna. Sper ca ministerul mediului sa nu se lase intimidat de oierii hamesiti si sa reglementeze o perioada de stabulatie crespunzatoare.

-9 (21 voturi)
cocor
16.12.2015, 15:00:13

@crisan andrei, bai pe timpul lui Ceausescu existau in Romania mult mai multe oi pe aceleas pajisti, poate mai putine datorita padurilor care azi nu mai exista datorita celor ca tine. Numarul animalelor salbatice a scazut datorita defrisarilor masive , de cei ca tine...si de braconajul salbatec practicat de cei ca tine.

+7 (11 voturi)
Adrian Andrei
16.12.2015, 15:02:12

"iar marmota invelea ciocolata in staniol...". Si padurile, dom'le, ai uitat padurile! Si padurile le-au distrus tot ciobanii aia! Mai adineaori venea un alt penibil sa ne explice ca ciobanii distrug padurea, ca taie puietii de stejar sa-i manance oile, cam ca teroristii lui Iliescu care ies din canal si trag din toate pozitiile Mai ieri il lua DNA pe unul care daduse 600.000 de euro spaga ca sa i se retrocedeze 2 caini! Uite dom'le pacostea tarii! Bine zice madam parlamentara "Ia mai lasati-ma cu constitutia voastra!"

+8 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (49)

Modifică Setările