Mă doare rău capul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

M-am obişnuit şi cu şantierele fără sfârşit la fel ca şi cu zbieretele, urletele în noapte ale descreieraţilor printre blocuri! Nu-mi mai dau frisoane nici sirenele ambulanţelor care aleargă non stop spre şi dinspre spitale, disperate să salveze vieţi omeneşti bolnave! Coronavirusul e printre noi, ne-am obişnuit cu prezenţa lui! De unde mi se trage atunci durerea gravă de tet dacă nu de la aceste lucruri pământeşti?

De câteva zile încoace, mă doare rău capul! Îngrozitor de tare mă doare capul şi nu ştiu ce să fac să-mi treacă? Nu, nu doctore, nu-i de competenţa dumneavoastră, n-aveţi cum să mă ajutaţi! Nici de la purtatul sau respectarea regulilor nu mi se trage, m-am obişnuit cu ele! Nici de la zgomotele asurzitoare de şantier, de la ţăcănitul zilnic al picamerelor şi utilajelor puse de primarul roşu de sector, să „împădurească” Bucureştiul cu bolarzi! M-am obişnuit şi cu şantierele fără sfârşit la fel ca şi cu zbieretele, urletele în noapte ale descreieraţilor printre blocuri! Nu-mi mai dau frisoane nici sirenele ambulanţelor care aleargă non stop spre şi dinspre spitale, disperate să salveze vieţi omeneşti bolnave!

De unde mi se trage atunci durerea gravă de tet dacă nu de la aceste lucruri pământeşti? Există sigur, o explicaţie, chiar mai multe explicaţii:

Cum să nu mă doară rău capul după ce marele nostru preşedinte de stat, Klaus Iohannis, ne-a anunţat triumfător, de la Bruxelles, că am învins! După patru zile şi nopţi de luptă cu granzii Europei, lăsând la o parte toate precauţiile, cu mască şi fără mască, la baionetă, ca la Plevna, domnia sa ne-a adus victoria finală! I-am luat coanei Europa, dintr-un foc, 79,9 de miliarde euroi verzi, 80 de miliarde euroi rotunjiţi din gură de adevăratul nostru lider! Bravo, bravo, aplauze nesfârşite! Cine ar fi crezut că posomorâtul de Klaus din mandatul trecut se va dovedi în acest mandat de president cel mai jucător dintre preşedinţii post decembrişti ai României?

Şi atunci m-a luat durerea îngrozitoare de cap! Dragi români, ce facem noi cu un purcoi de bani, picaţi ca o pleaşcă datorită eroismului marelui nostru conducător? Ştiţi cum e la noi, vorba ceea din popor:” Mai bine să le duci dorul la bani decât să nu poţi dormi noaptea de grija să nu ţi-i fure!” Cum numărăm noi atâta bănet? Cum îi aducem de la Bruxelles încoace, că dacă mai trăia regele Mihai îl întrebam de vagoanele alea cu care au zis comuniştii că şi-a cărat aurul şi averea din ţară! Cum îi păzim, unde-i ţinem? Cum să nu te doară capul, nene?

Nimeni n-a visat că vom lua aceşti bani! Să cânte vuvuzelele s-a comandat, iar vuvuzelele victoriei au început să facă ce ştiu ele mai bine şi nu se mai opresc! La aflarea marii veşti, în ţară, băieţii deştepţi au început să jubileze, indiferent de culoarea lor politică, cu excepţia unor cârcotaşi de felul lor, ofticaţi că nu au şi ei parte de caşcaval. Ad-hoc au început analiştii să croşeteze pe faţă şi pe dos, ce facem cu bănetul! Părerologii de serviciu bagă şi acum mare pe subiect, că doar ei ştiu cel mai bine ce şi cum! Politicienii, finanţiştii, afaceriştii, fiecare pe felia lui, specialiştii de tot felul ştiu ei cel mai bine cum trebuie cheltuiţi banii de la coana Europa! Primarii roşii, de alte culori, penalii, baronii judeţelor se reorientează după mirosul euroilor, trec cu arme şi bagaje în tabăra partidului reprezentat de preşedintele Klaus, făcându-şi planul cum să taie şi ei o ciozvârtă tot mai mare din cei 80 de miliarde! Pe la marile televiziuni de ştiri rulează deja grafice, scheme, proiecte ca şi făcute, investiţii ca şi realizate cu autostrăzi, şosele, infrastructură realizată grabnic, pe genunchi din pix, pe calculator, cu creionul! Parcă avem 1000 de autostrăzi gata şi nu ştii pe care să o alegi! Ai zice că miliardele  României câştigate cu mare „luptă” din punga europeană s-au şi luat şi păpat!

Cum să nu mă doară capul când, în realitate, asistăm la un festival de populism  promovat la maximum prin toate mijloacele posibile? Un mega festival de populism în vreme de pandemie! Păi, de la alocarea unor bani, foarte mulţi, fie ei şi pe hârtie, până la obţinerea acestora cu adevărat va mai trece mult timp şi va curge multă apă pe Dâmboviţa.

Şi nici aceştia, fabuloasa sumă de 79, 9 miliarde euro, nu va fi trasă complet de ţara noastră. Câţi bani din cei alocaţi de UE de-a lungul anilor ţării noastre au reuşit să fie luaţi cu adevărat? Cred că nici 40% din fonduri! Cei care cunosc cum stă situaţia cu adevărat, care este traseul banilor, procedurile europene ştiu că obţinerea acestora se face pe proiecte concrete, verificate şi răsverificate de organismele de control. Nu ni-i dă nimeni din pix, spunându-ne „Ia-i bă, Vasilică, Petrică Ionică! Vezi tu ce faci cu ei, o autostradă, o şosea, un pod, îi bagi în economie, în puşculiţa ta, a partidului, a statului! Da, vezi, fii şi tu mai discret, să nu te prindă careva!”

Ca o menţiune aşa, adoptarea acestui buget fără precedent de către Uniunea Europeană a băgat-o în pâine şi pe şefa Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, căreia i-a dat de lucru la greu pe fraude cu finanţele europene! Că nu te joci cum vrei tu cu banii europeni, nu-i joci la păcănele şi nici nu-i speli după bunul plac! Aviz băieţilor deştepţi!

Şi parcă nu era de ajuns durerea de cap provocată de vuvuzele cu purcoiul de bani câştigat de ţara noastră la loteria coanei Europa, unde „statul de drept din România” a fost prezentat de preşedintele Iohannis ca nefiind o problemă, justiţia noastră liberă şi independentă ne transmite că lucrează din plin la dosarele de mare impact în rândurile opiniei publice gazate, bătute şi infectate. Astfel, am fost anunţaţi de către DIICOT că în marele dosar de interes public „Piaţa Victoriei-10 august 2018” lucrurile sunt rezolvate, nici un şef politic şi nici un comandant de jandari aflaţi la butoane la acea dată, nu sunt vinovaţi cu nimic! Ba, chiar este posibil ca protestatari să fi fost cei violenţi, să fi atacat forţele de ordine, mai mult să se fi gazat şi violentat singuri! În alt dosar, de dată mai recentă, în pandemie, în situaţia stării de urgenţă, cel al fostului poliţist, angajat al Primăriei sectorului 4, bănuit că ar fi infectat zeci de oameni cu noul coronavirus şi că a reuşit băgarea Spitalului Militar „Dimitrie Gerota” în carantină, procurorii au rezolvat cazul în stilul specific românesc, negăsind nici un vinovat! Poate doar noul coronavirus, arză-l-ar focul! Cum să nu te doară capul?

Aşa ca un exerciţiu, oare ce soluţii ar fi dat în aceste două dosare un parchet european, dacă le-ar fi cercetat? Le-ar fi clasat cu rezolvări asemănătoare cu ale colegilor lor români sau ar fi dat alte soluţii?

După ce au constatat mersul justiţiei româneşti din ultimele săptămâni, unii dintre români au fost/sunt tentaţi să creadă că s-a dat ordin pe unitate: „Cooperativa Nufărul” să spele şi să albească! Aşa o fi oare sau este doar o impresie înşelătoare, din moment ce prietenii noştri americani, prin vocea ambasadorului SUA în România, Adrian Zuckerman, a transmis un comunicat public, asigurându-ne că:

„Ministrul Predoiu este lider în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate. Îi suntem recunoscători pentru dedicare.”

Iată comunicatul laudativ:

  Ambasadorul Zuckerman laudă cooperarea strânsă cu ministrul Predoiu, procurorii români şi instituţiile de aplicare a legii

Miercuri, 22 iulie, ambasadorul Adrian Zuckerman s-a întâlnit cu ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu la Ministerul Justiţiei. Cei doi au discutat despre recentele progrese privind statul de drept şi lupta împotriva traficului de persoane, precum şi despre eforturile de digitalizare pentru îmbunătăţirea fluxului de informaţii dintre structurile româneşti şi americane de aplicare a legii. Ambasadorul i-a lăudat pe ministrul Cătălin Predoiu şi pe procurorul general Gabriela Scutea pentru foarte strânsa cooperare dintre agenţiile româneşti şi americane de aplicare a legii. Această cooperare a condus la mai multe arestări recente de mare notorietate, ale unor infractori implicaţi în criminalitate organizată, în trafic de persoane, în infracţionalitate cibernetică, în comerţ ilicit cu droguri şi în infracţiuni financiare. Ambasadorul a lăudat de asemenea eforturile neobosite ale ministrului de a corecta regresele înregistrate în aplicarea statului de drept sub guvernul anterior şi de a transforma măsurile de luptă împotriva traficului de persoane într-o prioritate: „Ministrul Predoiu este lider în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate. Îi suntem recunoscători pentru dedicare.”

Cum să nu te doară capul când te gândeşti că vom avea victorii multe cu astfel de şefi în fruntea justiţiei române?

Oare ce surprize vom mai avea în următoarea perioadă de timp, ce vuvuzele vor cânta, ce victorii vor mai aduce bravii noştri conducători de partid şi de stat?

Presa internaţională observă o creştere exponenţială a populismului în Europa de Est şi Centrală, la fel ca şi o contaminare tot mai mare a cetăţenilor cu virusul SARS-CoV-2! Dar în România ne-am obişnuit cu populismul la ordinea zilei, iar cu noul coronavirus ne-am învăţat să trăim sau să murim! Ce mai contează că batem zilnic record după record la infectări şi morţi! Am trecut şi bariera psihologică de 1000 de contaminaţi în 24 de ore!

Vii cu vii, morţi cu morţii! Vuvuzelele să cânte!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite