Eveniment

articolul anterior articolul urmator

MAE: Canada intenţionează să elimine, de la 1 decembrie, vizele pentru români pentru şederi de cel mult 6 luni

8
14 Nov 2017 21:28:32
Autor: News.ro

Autorităţile canadiene intenţionează să elimine de la 1 decembrie cerinţa obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români care vor călători în Canada pentru şederi de maxim 6 luni în scop turistic, inclusiv pentru vizitarea familiei / cunoştinţelor sau pentru prospectarea oportunităţilor de derulare a afacerilor, indiferent de tipul paşaportului deţinut.

Liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în Canada reprezintă concretizarea demersurilor susţinute, întreprinse în ultimii ani de autorităţile române pe lângă autorităţile canadiene, atât la nivel bilateral, cât şi în format trilateral, cu sprijinul Comisiei Europene, anunţă Ministerul Afacerilor Externe. 

Decizia autorităţilor canadiene constituie etapa finală a procesului de liberalizare a regimului de vize pentru cetăţenii români, început la 1 mai a.c., când anumite categorii de cetăţeni români au început să beneficieze de acest regim (deţinătorii unei vize de rezidenţă temporară în Canada în ultimii 10 ani sau ai unei vize valabile tip non-immigrant pentru SUA).

MAE subliniază faptul că persoanele care intenţionează să intre în / tranziteze Canada pe calea aerului ulterior datei de 1 decembrie 2017 trebuie să obţină în prealabil o Autorizaţie electronică de călătorie (Electronic Travel Authorization – eTA).

Autorizaţia electronică de călătorie (eTA) reprezintă o cerinţă obligatorie pentru toţi cetăţenii străini exoneraţi de obligativitatea deţinerii vizei, care tranzitează sau călătoresc în Canada pe calea aerului. Autorizaţia electronică de călătorie  (eTA) are o valabilitate de 5 ani  (sau, după caz, până la expirarea valabilităţii paşaportului). Obţinerea autorizaţiei electronice de călătorie se va putea realiza doar online, accesând www.Canada.ca/eTA-Romania.

Data şi ora exactă la care autorizaţia electronică de călătorie (eTA) va fi accesibilă cetăţenilor români vor fi comunicate în timp util, ulterior transmiterii acestor informaţii de către autorităţile canadiene, precizează MAE.

"Menţionăm că pentru obţinerea autorizaţiei electronice de călătorie şi, ulterior, pentru accesul pe teritoriul canadian, cetăţenii români trebuie să fie în posesia unui paşaport valabil, indiferent de tipul acestuia  (paşaport simplu electronic, paşaport simplu, paşaport simplu temporar, paşaport diplomatic şi paşaport de serviciu). Persoanele care intenţionează să intre în Canada pe cale terestră (autoturism, autobuz, tren) sau maritimă (la bordul unei ambarcaţiuni, inclusiv al unui vas de croazieră), ulterior datei de 1 decembrie 2017, trebuie să deţină doar un paşaport valabil, fără a mai fi necesară obţinerea autorizaţiei electronice de călătorie (eTA)", notează MAE.

Cetăţenii români care intenţionează să urmeze în Canada studii cu durata de peste 6 luni sau să exercite activităţi lucrative, indiferent de durată, trebuie să obţină în prealabil un permis de studii, respectiv de muncă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Utilizator Adevărul
14.11.2017, 22:25:02

Comentariu considerat abuziv.

muntean george
15.11.2017, 05:25:11

Da rromii cu origine in pundjabul indian au aflat? Daca da,masura ar putea fi revocata in max.un an,de catre guv.canadian.

M Costi
15.11.2017, 05:31:36

"...Liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în Canada reprezintă concretizarea demersurilor susţinute, întreprinse în ultimii ani de autorităţile române pe lângă autorităţile canadiene..." !?! Afirmatia este un adevar spus doar pe jumatate , nu atat "demersurile" autoritatilor romane ( si bulgare ! ) au convins autoritatile canadiene sa ridice vizele pt cetatenii romani ( si bulgari !) , cat micul santaj cu neratificarea Acordului de liber-schimb UE-Canada ! Puse de liderii UE in fata alegerii {Ori acceptati la pachet cu romanii si bulgarii , ori nu semnam Acordul !") , liderii canadieni au socotit ca e mai avantajos economic sa accepte ...pachetul. Din pacate , daca pt Canada liderii UE si Romaniei au avut curaj sa-i conditioneze pe liderii canadieni , nu acelasi lucru se intampla cu SUA ( teoretic , partenerul strategic si aliatul nostru !).

+2 (2 voturi)
M Costi
15.11.2017, 05:53:43

P.S. Cetatenii SUA pot calatori fara vize in Romania , in timp ce cetatenii Romaniei nu pot calatori fara vize in SUA ! Cine e vinovat ca accepta aceasta discriminare fata de proprii cetateni , nu cumva autoritatile din Romania ? O prima masura , un semnal dat autoritatilor din SUA , ar trebui sa fie reintroducerea vizelor pt cetatenii SUA , pana când SUA elimina , pe baza de reciprocitate , vizele pt cetatenii romani. Asa s-ar comporta o tara suverana , tratata ca "partener strategic si aliat" , nu doar in vorbe !

+2 (2 voturi)
enache mihai
15.11.2017, 05:56:31

saracii canadieni nici nu viseaza ce-i asteapta...

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările