Eveniment

articolul anterior articolul urmator

MAE despre declaraţiile lui Reding: "Se creează premisele unui tratament discriminatoriu"

11
1 Sep 2012 17:51:49
Autor: Raluca Dan
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, i-a dat replica vicepreşedintelui Comisiei Europene, printr-un comunicat de presă   FOTO: Mediafax
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, i-a dat replica vicepreşedintelui Comisiei Europene, printr-un comunicat de presă   FOTO: Mediafax

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat sâmbătă că a luat notă cu surprindere de declaraţiile vicepreşedintelui Comisiei Europene (CE), Viviane Reding, cu privire la o amânare a aderării României la Spaţiul Schengen. MAE a arătat că astfel de abordări creează premisele unui tratament discriminatoriu.

"Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu surprindere de declaraţiile doamnei Viviane Reding, vicepreşedintele Comisiei Europene, cu privire la aderarea României la Spaţiul Schengen", s-a precizat într-un răspuns al MAE român la o solicitare a agenţiei MEDIAFAX.

Oficialii MAE au subliniat că aderarea României la Spaţiul Schengen reprezintă un obiectiv strategic, asumat prin Tratatul de aderare a ţării noastre la Uniunea Europeană (UE), iar în iunie 2011, în cadrul reuniunii miniştrilor de interne ai Statelor Membre UE, a fost recunoscut în mod formal faptul că România a îndeplinit toate criteriile tehnice, conform acquis-ului Schengen.
 
MAE a amintit că avizul pozitiv dat de Parlamentul European, în iunie 2011, în favoarea adoptării unei decizii privind aderarea României la Spaţiul Schengen a consolidat recunoaşterea faptului că ţara noastră a îndeplinit toate criteriile necesare. 
 
"Ca urmare, dată fiind încheierea cu succes a procesului de evaluare tehnică, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne este forul care adoptă decizia politică de aderare a României la Spaţiul Schengen", au mai precizat reprezentanţii Ministerului român al Afacerilor Externe. 
 
Aceştia au arătat că "declaraţia vicepreşedintelui Comisiei Europene este cu atât mai surprinzătoare cu cât Comisia Europeană este gardianul respectării şi implementării nediscreţionare şi nediscriminatorii ale Tratatelor UE şi ea este chemată să asigure acest lucru".
 
Oficialii MAE au mai amintit că, prin vocea preşedintelui Jose Manuel Barroso, Comisia Europeană a recunoscut îndeplinirea de către România a tuturor condiţiilor prevăzute de acquis-ul Schengen. 
 
"De asemenea, tocmai având în vedere atribuţiile Comisiei Europene, este şi mai surprinzătoare invocarea conexiunii între Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi aderarea la Spaţiul Schengen. Astfel de abordări din partea unui înalt oficial european creează premisele unui tratament discriminatoriu faţă de un Stat Membru care şi-a îndeplinit toate obligaţiile, conform legislaţiei europene. Cum a precizat şi Comisia Europeană în nenumărate rânduri Mecanismul de Cooperare şi Verificare reprezintă un proces separat, iar autorităţile române sunt pe deplin angajate în respectarea recomandărilor acesteia", au subliniat reprezentanţii MAE.
 
Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar european al Justiţiei, a declarat într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul "Le Monde" că nu ar fi surprinsă dacă aderarea României la Schengen ar fi amânată. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Singurt Trist
31.01.2013, 17:28:39

SPANIA, FRANȚA, ITALIA...OLANDA ,BELGIA....CE AU AȘA BUN ACESTE POPOARE , CE TEHNOLOGIE DESTEAPTĂ AU, CE INDUSTRIE AU, CE AGRICULTURĂ BAZATĂ AU...DE SE DAU ASA DESTEPȚI...LUMEA PE TOȚI PROȘTII ÂI CREDE PROȘTI CĂ SE LAUDĂ CU NIMIC CONCRET, IAR TOT LUMEA PE CE-I DESTEPȚI ȘI INTELIGENȚI CU ADEVĂRAT ÂI ȚINE DE PROȘTI...UN OM DEȘTEP NU ADUNĂ BANI , ĂI INVESTESTE...UNII ADUNĂ SUTE DE MII DE EURO ȘI NU FAC NIMIC CU BANII ȘI TOT ADUNĂ MILIOANE DE EURO ȘI TOT NU SÂNT ÂN STARE SĂ FACĂ CEVA CU ACESTI BANI-EURO , DAR DE UNDE TOT ADUNĂ CĂ NU CRESC PE NICĂIERI, ADUNĂ, ADUNĂ MILIARDE...BIȘNIȚA DE A PROSTI POPULAȚIE SE PEDEPSEȘTE CU CONFISCAREA AVERII ȘI PUȘCĂRIE LA LOCUL DE MUNCĂ.

+1 (1 vot)
Corneliu Zota
3.06.2014, 10:19:48

E foare complicat ! Romania trebuie sa faca parte din UE. UE ne pune conditii care desi respectate de Romania ne umiletste de mai multi ani ! Cred ca de vina sunt fostii conducatori ai Roamaniei care le-au pus pe tava tot ce au cerut fara a cere reciprocitate !??? Ce am putea face ? PROPUN: - Sa adoptam o atitudine ferma fata de nerespectarea angajamentelor UE prin dezvaluirea numelor persoanelor care ni se opun, aratand partea lor de vina sau luposa de onestitate in tot ceeace fac ca poiliticieni - Sa renegociem,acolo unde este posibil, conditiile prin care Tarile Europene au acces la resursele noastre date aprope pe gratis: d-ul Ponta a spus ca primim anual doar 1 milirda de lei redeventa pentru toate resursele !!! - asat mi se pare o mare batatie de joc si un jaf national ... -Procuratura,SRI, s.a. sa ancheteze cine si cum a cedat resursele tarii pe o asemena redeventa iar acolo unde termenele de concesiune sunt incheiate sa nu se mai prelungesca iar vinovatii sa raspunda.material si penal !!!! Poate ar trebui elaborata o lege in acest sens. - Deoarece UE nu ne vrea , fiind vorba de cresterea nivelului de trai al populatiei cred ca ar trebui incepute negocieri ECONOMICE cu orice stat sau zone geografice care nu pot oferi un venit mai mare ca sa putem si noi trai mai bine acum nu "la sfantul asteapta".

+3 (3 voturi)
Nicolae Pop
6.06.2015, 08:32:19

Comentariu considerat abuziv.

Iosiv Varga
21.08.2015, 21:44:19

Parca asistam la duelul SURZILOR;unii sustin ca am indeplinit,altii ca nu am indeplinit conditiile de aderare ???!!! Sinsura solutie sa adoptam ca la FOTBAL: cinci arbitrii ?...sau sa meergem la TRIBUNALUL DE LA ...HAGA??? Este UMILITOR ACEST TRATAM,ENT ,parca am fi la admitere ai reusit cu nota 10..dar nu esti admis!!!???

0 (2 voturi)
Liviu Dumitru
8.12.2015, 14:15:50

Cand facem gafe dupa gafe prin tradatorii ce au fost vremelnic la conducere , sunt , la ce sa ne asteptam.Cand imbecilul de Tariceanu primeste in Romania ce refuza toata Europa, cand serviciile si institutiile romanesti tac la gesturile facute de un prim-ministru ticalos, tradator .Incursiunile lui in Dubai a prim vicepremierului nu-s intamplatoare.Duplicitatea idioata de care dam dovada mereu si mereu ,inconsegventa, batalia pentru ciolan ne duce in situatii jenante.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (11)