MAE, noi precizări cu privire la situaţia românilor blocaţi în Africa de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Ministerul de Externe
Foto: Ministerul de Externe

Ministerul Afacerilor Externe a transmis duminică o serie de precizări cu privire la situaţia cetăţenilor români blocaţi în Africa de Sud, în contextul anulării curselor aeriene din cauza apariţiei noii tulpini de coronavirus - Omicron. Astfel, dintre cei 36 de cetăţeni români pe care MAE îi avea sâmbătă în evidenţă, o persoană a părăsit Africa de Sud un zbor de linie, iar alte patru persoane au cerut sprijin consular.

„Ambasada României la Pretoria şi Consulatul General al României la Cape Town gestionează, la acest moment, situaţia a 39 de cetăţeni români (turişti şi membri ai unei delegaţii sportive) ale căror curse au fost anulate de către companiile aeriene la care aveau rezervări.

Astfel, faţă de situaţia din cursul zilei de sâmbătă, 27 noiembrie, când MAE avea în evidenţă 36 de cetăţeni români, MAE informează că un cetăţean român a reuşit să părăsească Africa de Sud cu un zbor de linie, iar alţi 4 cetăţeni români şi-au notificat prezenţa la Ambasada României şi au solicitat sprijin consular.

Totodată, suplimentar celor 39 de cetăţeni români cărora li se oferă asistenţă, încă 7 cetăţeni români care solicitaseră asistenţă consulară celor două misiuni diplomatice au reuşit să îşi rezerve locuri pe alte curse către Europa şi au plecat deja ori sunt programaţi să plece în cursul zilei de astăzi. Reprezentanţii misiunilor diplomatice şi consulare ale României în Africa de Sud s-au aflat şi se află în contact permanent cu cetăţenii români care au solicitat sprijin consular”, potrivit unui comunicat transmis de MAE.

De asemenea, MAE acţionează în prezent în strânsă coordonare cu celelalte instituţii competente şi va acorda întreg sprijinul pentru buna desfăşurare a operaţiunilor de repatriere a cetăţenilor români, prin organizarea unui zbor special în perioada imediat următoare, în conformitate cu deciziile recent adoptate în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. 

MAE face şi pe această cale un apel către toţi cetăţenii români aflaţi încă în Africa de Sud, care doresc să părăsească ţara şi nu şi-au notificat încă prezenţa şi intenţia de a se repatria, să o facă în cel mai scurt timp, folosind contactele de mai jos. 

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Pretoria: +27 0123464231; +27 124600061 şi ale Consulatului General al României la Cape Town: +27 021 761 5932; + 27 021 761 22 84, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice +27 828 19 1765 sau cel al oficiului consular +27 79 27 22 466, conform sursei citate

MAE recomandă cetăţenilor români aflaţi în statele afectate de noua variantă de coronavirus să menţină legătura cu companiile aeriene, operatorii de turism, precum şi cu misiunile diplomatice şi consulare ale României din zonă, în vederea identificării unor alternative de revenire în România, dacă situaţia o impune. 

De asemenea, atrage atenţia cetăţenilor români „să analizeze cu atenţie oportunitatea oricărei deplasări către statele afectate de noua variantă de coronavirus şi să se informeze temeinic anterior deplasării prin consultarea secţiunii Atenţionări de călătorie COVID-19 de pe pagina de internet a MAE https://www.mae.ro/node/51759 pentru informaţii privind măsurile adoptate de alte state în contextul pandemiei de COVID-19”, potrivit sursei citate. 

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, la începutul şedinţei de duminică a Guvernului, că o aeronavă Tarom va zbura la Pretoria pentru a îi prelua pe cei 36 de români blocaţi în Africa de Sud, după ce toate zborurile au fost anulate din cauza noii variante de Cornonavirus. 31 dintre aceştia sunt membri ai echipei CSM Ştiinţa Baia Mare, campioana la rugby a României.

„Am identificat la Tarom o aeronavă care va zbura la Pretoria şi va prelua cetăţenii români. Pentru că în aeronavă vor mai fi alte 50 sau 55 de locuri libere, oferim această capabilitate şi celorlalte ţări europene care nu au reuşit să-şi extragă cetăţenii din Africa de Sud şi vom urca această disponibilitate a noastră pe Mecanismul European pentru Situaţii de Urgenţă”, a completat Nicolae Ciucă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite