Eveniment

articolul anterior articolul urmator

MAE confirmă că a primit recomandarea guvernului de la Phenian de a evacua Ambasada. „MAE analizează opţiunile valabile în astfel de situaţii“

0
5 Apr 2013 18:20:01
Autor: Răzvan Cârcu
Coreea de Nord se pregăteşte de război cu vecinii din sud FOTO AFP
Coreea de Nord se pregăteşte de război cu vecinii din sud FOTO AFP

Ministerul român de Externe anunţă că a primit o recomandare din partea Phenianului de a-şi evacua personalul ambasadei din capitala Coreei de Nord şi a precizat că momentan analizează opţiunile, inclusiv prin contacte cu partenerii din UE şi NATO.

„Ministerul Afacerilor Externe al RPD Coreene a convocat, la 5 aprilie 2013, reprezentanţii misiunilor diplomatice acreditate la Phenian. Cu această ocazie, le-a fost comunicată recomandarea de a avea în vedere posibilitatea evacuării personalului ambasadelor, pe fondul creşterii tensiunilor din zonă. MAE al României analizează opţiunile valabile în astfel de situaţii, în vederea asigurării deplinei securităţi a cetăţenilor români de la Ambasada României la Phenian, pe baza procedurilor şi reglementărilor în vigoare”, se arată în comunicatul de presă emis vineri după-amiază de MAE.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite orice deplasare pe teritoriul Republicii Populare Democrate Coreene (Coreea de Nord), întrucât, la acest moment, starea de securitate este instabilă.

Vineri, Coreea de Nord a cerut mai multor ţări să-şi evacueze ambasadele de la Phenian şi a anunţat că, începând din 10 aprilie, nu mai poate garanta securitatea misiunilor diplomatice străine de la Phenian pentru că există „riscul unui conflict”.

Şefii misiunilor diplomatice ale statelor Uniunii Europene se vor reuni sâmbătă, la Phenian, pentru a decide eventuala retragere a personalului diplomatic, informează AFP citând Ministerul bulgar de Externe.

Rusia, Cehia, Bulgaria şi Marea Britanie au fost invitate de Phenian să analizeze posibilitatea evacuării personalului diplomatic din raţiuni de securitate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările