MAE de la Moscova: România trebuie să fie conştientă de „consecinţele“ suplimentării capacităţilor NATO. Ponta: Cea mai buna decizie pentru România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exercitii NATO în Marea Neagră FOTO Bogdan Chesaru / Inquam Photos
Exercitii NATO în Marea Neagră FOTO Bogdan Chesaru / Inquam Photos

România trebuie să fie conştientă de „responsabilitatea“ şi de „consecinţele“ suplimentării efectivelor NATO pe teritoriul său, avertizează Ministerul rus de Externe, catalogând drept „periculoase“ acţiunile Alianţei Nord-Atlantice. Premierul Victor Ponta a răspuns: „Da, suntem foarte conştienţi că deciziile noastre sunt cele mai bune pentru România“.

„Consolidarea forţelor NATO în Europa de Est este un pas fără precedent, care încalcă toate acordurile existente“, a declarat Aleksander Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus Externe.

„În lipsa clarificărilor privind «efectivele substanţiale de luptă» şi dacă Guvernul României consideră că este posibilă suplimentarea prezenţei unităţilor NATO pe teritoriul său, inclusiv prin crearea unei forţe atât de puternice, trebuie să fiţi conştienţi de responsabilitatea şi consecinţele unui astfel de pas", a atras atenţia Lukaşevici, catalogând drept „periculoase" acţiunile Alianţei Nord-Atlantice, notează Mediafax.

Prim-ministrul României, Victor Ponta, a răspuns printr-un mesaj pe Twitter, avertizărilor Ministerului de Externe de la Moscova. „Un răspuns fff clar - DA, suntem conştienţi că deciziile noastre sunt cele mai bune pt România şi partenerii noştri!

Raspuns pe Twitter al lui Ponta pentru MAE rus FOTO Captura Twitter

Aurescu: România nu se simte intimidată de ameninţările Rusiei

Întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, înaintea unei dezbateri la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş - Bolyai (UBB), cum comentează declaraţia MAE rus potrivit căreia România trebuie să fie conştientă de "responsabilitatea" şi de "consecinţele" suplimentării efectivelor NATO pe teritoriul său, Bogdan Aurescu a răspuns că măsurile luate de NATO sunt de reasigurare şi protecţie ca reacţie la o anumită atitudine agresivă a Rusiei, transmite corespondentul Mediafax.

NATO strânge treptat laţul în jurul Rusiei

Exerciţiile militare americane demarate în zona baltică s-au extins uşor către România şi Bulgaria, iar deschiderea Turciei şi a Turkmenistanului de a discuta cu Vestul cauzează îngrijorări la Kremlin, arată o analiză Stratfor.

Exerciţiile au fost demarate în ţările baltice şi Polonia şi, de săptămâna trecută, s-au extins în România, cu planuri de a ajunge şi în Bulgaria. Până acum, majoritatea acestor misiuni sunt de dimensiuni relativ reduse, implicând doar câteva sute de soldaţi şi sunt menite să testeze abilitatea SUA de a mobiliza rapid unităţi în ţări care pot apoi exersa capacităţile de a primi şi de a colabora cu aceste forţe americane. În plus, mai multe unităţi cu rol de centre de comandă din brigăzile de infanterie ale armatei SUA au preluat prin rotaţie conducerea operaţiunii Atlantic Resolve, astfel încât să poată exersa protocolul de comandă şi control comun. 

Deşi aceste exerciţii testează în primul rând capabilităţile militare, manevrele au totodată şi un scop politic, acela de a reasigura aliaţii est-europeni de sprijinul SUA. Să luăm, de exemplu, convoiul Dragon Ride, care a început la 21 martie. Acest spectacol de 11 zile înseamnă un convoi militar american, care include vehicule armate de tip Stryker, care parcurge 1.800 de kilometri, traversând Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia şi Germania. În esenţă, armata SUA etalează un steag american uriaş de-a lungul frontului european. 

nato rusia capacitati militare europa de est INFOGRAFIE


 

Citeşte şi:

NATO se pregăteşte de război. Cu România alături

Vizita în ţara noastră a generalului Philip Breedlove, Comandatul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), a prilejuit un anunţ extrem de important şi de o gravitate deosebită.

VIDEO Hardy F. Schloer: „România trebuie să negocieze separat cu Rusia. Voi vă aflaţi la graniţa unei probleme, nu nemţii, de ce să decidă ei pentru voi?”

Într-un interviu acordat în exclusivitate „Adevărul”, specialistul în geopolitică Hardy F. Schloer a subliniat că România trebuie să-şi croiască propria poziţie faţă de criza din Ucraina şi să discute separat cu Rusia, „pentru că România se află la graniţa unei probleme adevărate, nu Germania”.

Oficial rus: Scopul SUA este „să cucerească Moscova“ cu ajutorul României

Konstantin Sivkov, preşedintele Academiei pentru Probleme Geopolitice din Rusia, a declarat pentru agenţia rusă de presă „Sputnik“ că NATO va „cuceri Moscova“ cu ajutorul României. O decizie privind echipamentele militare grele care ar putea fi găzduite de România va fi făcută publică în curând, a anunţat generalul Philip Breedlove, în cadrul vizitei sale la Bucureşti.

Estul Europei, sub semnul lui Marte

„Naţiunile nu au prieteni şi inamici permanenţi, ele au numai interese permanente”, era convins lordul Palmerston. Preşedintele Vladimir Putin şi-a exprimat interesul în privinţa relaţiilor germano-ruse încă din 1990, cu prilejul unui seminar desfăşurat la Sankt Petersburg. El considera că Rusia ar trebui să se afle în prim-planul puterilor globale, la aceeaşi masă cu SUA, luând decizii în chestiuni geostrategice.

Confesiunile unui troll plătit de Kremlin: „Poţi fi concediat dacă râzi. Ni se interzice să ieşim ziua pe stradă”

Timp de două luni, Marat Burkhard a lucrat la notoria „fabrică de troli” din Sankt Petersburg, unde postacii sunt plătiţi pentru a intoxica populaţia rusă şi nu numai. În secvenţe descrise până acum doar în romanele lui George Orwell, Marat povesteşte cum lucrau trolii pentru a spune că albul e negru, Putin e bun şi NATO este agresorul.

Fortăreaţa Crimeea. Aplicaţii militare ruse în Transnistria

Peninsula, anexată în urmă cu un an de Rusia şi blindată cu armament, a schimbat echilibrul militar în regiune, crescând semnificativ riscul unui conflict de amploare în zona Mării Negre.

NATO va suplimenta prezenţa militară în Europa, în special în statele estice

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat că organizaţia pe care o conduce va suplimenta prezenţa militară în Europa, mai ales în statele estice, în contextul investiţiilor făcute de Rusia şi de China în echipament militar, potrivit Euronews.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite