Magistraţii contestă intenţia CSM de a-şi achiziţiona un sediu nou, de 18 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul CSM/ Foto: Adevarul
Sediul CSM/ Foto: Adevarul

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a lansat recent un anunţ de achiziţie a unei clădiri pentru care este pregătit să plătească 84.600.000 de lei (cu TVA inclus), adică 18 milioane de euro.

Instituţia şi cei 286 de angajaţi ai săi funcţionează într-un sediu închiriat unde plăteşte 50.000 de euro/lună pentru circa 3.000 de mp, suprafaţă considerată insuficientă pentru nevoile magistraţilor de aici. În Nota de fundamentare prin care se justifică această achiziţie, aprobată de Guvern în decembrie 2018, se arată că „majoritatea birourilor nu beneficiază de ferestre sau balcoane, iar specificul activităţii CSM presupune şi participarea altor persoane din exterior”, la care se adaugă faptul că de la data închirierii actualului sediu „a intervenit o intensificare a activităţii şi o creştere a rolului instituţiei în cadrul sistemului judiciar şi al societăţii în ansamblul său”. Într-un comunicat public transmis luni, CSM susţine că achiziţia noului sediu se justifică şi prin faptul că în cei 14 ani în care a funcţionat în actualul sediu s-a plătit o chirie de peste 9 milioane de euro.

Astfel, potrivit anunţului de achiziţie, noul sediu CSM trebuie să fie situat în zona centrală a Bucureştiului, cât mai aproape de Palatul de Justiţie (pe cheiul Dâmboviţei, lângă PiaţaUnirii); să fie construit după anul 2010 şi disponibil pentru a fi ocupat în cel mult 90 de zile de la data semnării contractului; să fie amplasat la o distanţă de circa 300 de metri de o staţie de metrou şi 250 de metri faţă de alte mijloace de transport în comun; să aibă o suprafaţă totală de circa 12.000 de metri pătraţi şi parcare pentru minimum 19 autoturisme de serviciu plus terasă circulabilă, cu loc de fumat. Spre  comparaţie Curtea Supremă cu cei 260 de angajaţi ai săi funcţionează într-un sediu de 5.300 mp, incluzând aici şi sălile de judecată.

Investiţia nu se justifică

Mai multe asociaţii ale magistraţilor au criticat intenţia CSM de achiziţie a unui nou sediu, susţinând că investiţia nu se justifică în condiţiile în care Executivul derulează deja proiectul construirii cartierului Justiţiei, ce va cuprinde sedii pentru toate instituţiile din sistem. De altfel, la finalul lunii aprilie, Executivul a aprobat un acord de împrumut de 2,5 milioane dolari pentru proiectarea Cartierului pentru Justiţie, proiect cu costuri estimative de circa 200 de milioane de euro. Asociaţiile magistraţilor susţin că niciuna din recentele modificări aduse legilor justiţiei nu a determinat o creştere a volumului de activitate al CSM atât de consistentă încât să facă necesar un sediu nou, de 4 ori mai mare faţă de cel actual. Mai mult, membrii asociaţiilor subliniază că inconvenientele invocate în privinţa actualului sediu al CSM se regăsesc în fapt în aproape toate instanţele şi parchetele din ţară, şi că aceste fonduri ar trebui investite aici. Magistraţii amintesc că în luna mai a acestui an Tribunalul Bucureşti a acordat unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti daune de 14.000 euro pentru prejudiciul suferit din cauza condiţiilor improprii de muncă în ultimii 3 ani, în condiţiile în care s-a constatat că lucrează într-un birou de 20 mp cu încă 11 procurori.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite