Magistraţii se unesc împotriva CSM.  Mona Pivniceru: “Un procuror nu poate conduce puterea judecătorească”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru FOTO Mediafax
Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru FOTO Mediafax

Invitată să îşi exprime opinia cu privire la alegerea procurorului Oana Schmidt Hăineală în fruntea Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiţiei Mona Pivniceru a declarat că “un procuror nu poate conduce puterea judecătorească”, adăugând că a votat pentru judecătorul Mircea Aron.

“Eu am votat cu judecătorul Aron, votul meu fiind semnat ca şi ale celorlalţi judecători. Ni se pare că sunt afirmaţii extrem de grave, de natură a induce tensiune în societate. Nu putem face abstracţie de competenţele complet distincte pe care le oferă justiţia acestor corpuri profesionale, judecătorilor şi procurorilor. Este firesc ca puterea judecătorească să fie exercitată doar de magistraţi, pentru că ei aplică legea”, a spus ministrul Justiţiei la Antena 3, referindu-se la alegerea procurorului Oana Schimdt Hăineală în fruntea CSM.

De asemenea, doamna Pivniceru şi-a argumentat spusele, precizând că “80% din activitatea sistemului judiciar este civilă. Restul o include şi pe cea a judecătorilor. Din cauza aceasta nu s-a scris că preşedintele nu trebuie să fie judecător,  e de bun simţ. Nu poate conduce puterea judecătorească un procuror”, a conchis aceasta.

“Votul meu a fost semnat, am votat pentru judecătorul Aron, iar disensiunile publice sunt nişte gratuităţi absurde. Noi vom încerca sancţionarea acestora, pentru că nu e normal . Eu, ca ministru, am încercat să impun un climat de normalitate. Nu e normal să ajungem la discuţii în spaţiul public, neanalizând fondul problemei. La raportul CSM nu s-a dezbătut activitatea CSM. Site-ul Consiliului Superior al Magistraturii a fost  sub ocupaţie, comunicatele au fost date de una , două persoane, nu conta poziţia celorlalţi”, a explicat Mona Pivniceru.  

Întrebată dacă e de părere că se doreşte confiscarea CSM, aceasta a răspuns că nu exclude nicio posibilitate.

Sunt ceva elemente premergătoare care pot pleda pentru orice influenţă. Observ că nici corpul de procurori nu doreşte această rocadă, iar prezenţa la vârful CSM e contestată atât de judecători, cât şi de procurori”.

Spre final, ministrul Justiţiei a precizat că există contestaţii în ţară şi este “probabil că şedinţa de mâine nu se va ţine”, precizând că secţia de judecători a solicitat amânarea acestei întruniri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite