17 copii otrăviţi de centrala termică. Ponta cere sancţionarea vinovaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcoala Generală din comuna Tâncăbeşti, judeţul Ilfov FOTO Marian Iliescu
Şcoala Generală din comuna Tâncăbeşti, judeţul Ilfov FOTO Marian Iliescu

Nu mai puţin de 17 elevi ai Şcolii Generale din Tâncăbeşti, Ilfov, au ajuns ieri dimineaţă, în stare gravă, la mai multe spitale din Capitală, după ce la foarte scurt timp de la începerea orelor au acuzat ameţeli şi stări de leşin.

Dacă iniţial s-a crezut că micuţii s-au intoxicat cu vapori de clor, ulterior, în urma analizelor, medicii au anunţat că este vorba despre intoxicare în masă cu monoxid de carbon. Drept urmare, vicepremierul Gabriel Oprea a decis ca şcoala să fie închisă, iar premierul Ponta a solicitat sancţionarea vinovaţilor.

21 de copii intoxicaţi

Alarma la nivelul şcolii s-a dat în jurul orei 8.45 când mai mulţi elevi ai claselor a VI-a şi a VIII-a, care învăţau la parterul unităţii de învăţământ, au leşinat în acelaşi timp, aparent fără niciun motiv.

La 8.54, unul dintre dascăli a hotărât să sune la 112. Imediat la faţa locului au ajuns trei echipaje SMURD. Pentru că numărul copiilor care acuzau stări de leşin creştea de la un minut la altul, medicii au cerut ajutoare, astfel că în scurt timp locul din faţa şcolii din Tâncăbeşti era împânzit de ambulanţe de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, o autospecială pentru transport victime multiple şi un elicopter al Ministerului Afacerilor Interne. „Sora mea, Laura, a fost prima care a leşinat. M-am dus imediat la clasa ei, dar îşi revenise. Nu a fost cazul să meargă la spital“, povestea câteva ore mai târziu Gabriel Ivan, elev în clasa a VII-a la aceeaşi unitate şcolară. „Începuseră să pice unul după altul. La un moment dat, ne-au scos pe toţi în curte“, a povestit şi Alin Gheorghe, elev în clasa
a VIII-a.

În total, 21 de elevi au beneficiat de îngrijiri medicale, iar 17 dintre ei şi un profesor au fost preluaţi de ambulanţe şi transportaţi la spitalele Elias, Grigore Alexandrescu şi Floreasca din Capitală.

Iniţial au dat vina pe clor

Iniţial, echipele de salvare au crezut că elevii au fost intoxicaţi cu vapori de clor, deoarece substanţa fusese folosită pentru spălarea pereţilor claselor, însă analizele făcute la spitale au arătat că sursa intoxicaţiei a fost monoxidul de carbon.

„Măsurătorile efectuate, în condiţiile în care toate uşile şi ferestrele şcolii au fost închise, au semnalat o creştere a valorilor monoxidului de carbon în unele încăperi ale şcolii, inclusiv în clasele în care a avut loc incidentul. Verificările au stabilit că în incinta şcolii respective sunt amplasate două centrale termice, care reprezintă posibila cauză a scurgerii de monoxid de carbon“, au explicat câteva ore mai târziu oficialii Ministerului Afacerilor
Interne.

Cazul a ajuns la urechile lui Ponta

Cazul a atras şi atenţia premierului Victor Ponta, care i-a solicitat vicepremierului Gabriel Oprea, în timpul şedinţei de Guvern, să prezinte cât mai rapid o notă privind situaţia copiilor din Tâncăbeşti, din care să rezulte atât măsuri de sancţionare a celor vinovaţi, cât şi soluţii de prevenire în viitor a unor cazuri similare. ;

Zeci de copii, intoxicaţi în fiecare an în şcolile româneşti

Cazuri similare cu cel din Tâncăbeşti se repetă în fiecare an în şcolile din România, în general, din cauza condiţiilor precare în care învaţă elevii.

În luna noiembrie a anului trecut, alţi 18 copii, de data aceasta din Timiş, au ajuns la spital tot din cauza intoxicaţiei cu monoxid de carbon. De vină a fost o defecţiune la sistemul de încălzire. Caloriferele s-au supraîncălzit în urma unei pene de curent, iar vopseaua a degajat vapori toxici în aer. În luna octombrie, la Galaţi, un experiment chimic a mai băgat şase copii în spital. Elevii asistau la o demonstraţie cu naftalină într-un laborator de chimie improvizat. Tot în toamna anului trecut, 18 elevi din Iaşi au ajuns la spital din cauza unei glume proaste. Doi colegi au pulverizat spray lacrimogen în toaletele unităţii de învăţământ şi au blocat uşile. Copiii aflaţi înăuntru au avut nevoie de îngrijiri medicale. Alţi 12 elevi din judeţul Iaşi au stat trei zile în spital, la începutul anului, din cauza unei toxiinfecţii alimentare. Elevii s-au îmbolnăvit după ce au mâncat cornuri expirate oferite de şcoala în care învăţau, prin programul naţional „Laptele si cornul“.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite