Eveniment

articolul anterior articolul urmator

MAI: A început eliberarea „numerelor verzi” pentru maşinile electrice

4
27 Jun 2022 12:34:09
Autor: Cristina Morozan
În cazul maşinilor deja înmatriculate care respectă criteriile de acordare a ”numerelor verzi”, acestea vor putea fi preschimbate, la cerere Foto: Facebook
În cazul maşinilor deja înmatriculate care respectă criteriile de acordare a ”numerelor verzi”, acestea vor putea fi preschimbate, la cerere Foto: Facebook

Începând de luni, 27 iunie, la nivel naţional, serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor vor elibera ,,numere verzi”, pentru autovehiculele cu ZERO emisii de CO2, a anunţat Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Ordinul comun al ministrului Afacerilor Interne, viceprim-ministrului, ministrul transporturilor şi ministrului mediului, apelor şi pădurilor, care reglementează acordarea de numere de înmatriculare cu litere şi cifre de culoare verde, pentru maşini pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen a fost publicat pe 28 aprilie, în Monitorul Oficial. 

„În acest sens, cele aproximativ 17.000 de vehicule electrice, înmatriculate în România, conform datelor deţinute de D.R.P.C.I.V., pot beneficia de numere de culoare verde, conform noilor reglementări legale”, precizează MAI.

Potrivit sursei citate, această modificare legislativă are drept scop asigurarea vizibilităţii acestor categorii de vehicule în traficul rutier, în vederea stimulării introducerii pe piaţă a autovehiculelor de transport nepoluante, iniţierea unui cadru legal care să permită facilitarea accesului acestora la infrastructura de reîncărcare cu energie electrică, stabilirea unor politici de transport eco sustenabile, menite să facă faţă traficului intens, precum şi protejarea mediului înconjurător. 

În cazul maşinilor deja înmatriculate care respectă criteriile de acordare a ”numerelor verzi”, acestea vor putea fi preschimbate, la cerere, începând de luni. 

Conform prevederilor Ordinului Comun, Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a efectuat toate demersurile necesare punerii în aplicare a acestuia.

Astfel, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, s-a elaborat şi adoptat Standardul MAI, privind vehiculele rutiere, plăcile de înmatriculare cu fond reflectorizant pentru autovehiculele cu zero emisii de CO2, pentru armonizarea legislaţiei în vigoare. 

„Eliberarea plăcuţelor verzi se va realiza la solicitarea proprietarilor acestora, în contextul înmatriculării, transmiterii dreptului de proprietate sau la emiterea unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a modificării datelor înscrise în acesta, situaţii în care, odată cu solicitarea noilor plăcuţe, este necesară depunerea celor anterioare ori a documentelor care atestă furtul acestora sau, după caz, a declaraţiei de pierdere”, precizează MAI.

De asemenea, D.R.P.C.I.V. evaluează şi monitorizează activităţile desfăşurate de către serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, la nivel naţional, în vederea implementării noilor modificări. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Vladescu Adrian
27.06.2022, 13:24:21

....cioara vopsita!

+2 (2 voturi)
mircea miricioiu
27.06.2022, 13:55:29

fractiuni de adevar. cu cat creste poluarea ca sa produci energia electrica necesara functionarii unui autovehicul electric ? dar ca sa produci bateriile necesare stocarii energiei electrice pentru acesta ? cu cat trebuie a creasca productia de energie electrica ( din gaze, carbune ) si cine are capacitatea ( in conditiile in care, de ex. centralele nucleare au fost inchise ) pentru a acoperi necesarul tuturor autovehiculelor de acest tip, fara a polua colateral ?

+2 (2 voturi)
DOLOFANESCU CEFALESCU
27.06.2022, 16:42:00

O sa fie plin de malaco-cocalari cu BEMVE sau Audi diesel cu numere deastea verzi, cu spatiu intre litere, ca sa para ei mai speciali

+2 (2 voturi)
Mihai Medias
27.06.2022, 20:55:34

În curând numere pentru colectionari :)))

-7 (7 voturi)
Modifică Setările