Articol publicitar

MAI a lansat spre dezbatere publică un nou proiect de ordonanţă pentru modificarea Codului Rutier

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul proiect de ordonanţă lansat de MAI prezintă către dezbatere publică pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Interne noi reglementări la Codul Rutier aflat încă în stadiu de proiect de lege de peste un an.

Noile propuneri de modificări vizează detalii precum categoria de persoană care pot obţine permisul de conducere în România, condiţiile în care se poate face recoltarea probelor biologice sau demersurile pentru obţinerea unui nou permis în cazul persoanelor al căror permis a fost suspendat în baza unei fapte care nu mai există în noua legislaţie penală intrată în vigoare pe 1 februarie.

Textul proiectului de ordonanţă poate fi citit integral pe site-ul oficial MAI şi urmăreşte să clarifice o serie de dispoziţii considerate de opinia publică drept neclare.

Clarificări în privinţa criteriilor de obţinere a permisului de conducere

Noul Cod Rutier intenţionează să clarifice problema criteriului de obţinere a permisului de conducere care prevede că acesta nu poate fi obţinut decât de persoanele cu domiciliu, reşedinţă sau aflate la studiu în România.

Proiectul de ordonanţă lansat săptămâna trecută de Ministerul Afacerilor Interne pentru dezbatere publică propune detalierea şi redefinirea criteriilor statului de reşedinţă.

Viitorii şoferi sunt sfătuiţi să se concentreze pe orele de condus şi chestionarele DRPCIV pentru a obţine permisul până când aceste modificări ce pot schimba criteriul de acordare a permiselor în ţara intra în vigoare.

Conform propunerilor MAI se consideră că persoană cu reşedinţa în România:

  • Persoanele care locuiesc mai mult de jumătate de an calendaristic la o adresă din România datorită unor obligaţii profesionale sau a unor legături personale cu adresa în cauză.
  • Persoanele care lucrează în alte ţări, dar se întorc periodic în ţara datorită unei legături personale cu o adresă din România.
  • Persoanele din Uniunea Europeană şi Spaţiul Economic European care locuiesc la o adresă din România în interes de serviciu sau în alte scopuri pentru o durată determinată.

Tot în categoria celor care pot obţine permisul de conducere în România sunt şi cetăţenii străini care se afla în ţară pentru o perioadă de studiu mai lungă de 6 luni.

Mostrele biologice vor putea fi recoltate şi ambulanţe sau autospeciale

Tot în cadrul propunerii de ordonanţă publicată pentru dezbatere publică la finalul lunii acesteia se discuta şi modificarea articolului 190. Alin. 8 din Codul de procedura penală conform căruia până în momentul actual recoltarea mostrelor biologice se poate obţine doar în cadrul unei instituţii medicale. MAI propune adăugarea autospecialelor şi ambulantelor la această listă astfel încât mostrele biologice să poată fi recoltate în timp util în caz de accidente rutiere grave.

Veşti bune de la MAI

Cele mai mult se discută pe tema celei de-a treia propuneri ce ar aduce modificări majore legate de redobândirea permisului anulat pentru contravenţii inexistente în noul Cod Penal. Proiectul de ordonanţă al MAI propune ca persoanele al căror permis de conducere a fost suspendat în urma unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile pentru o faptă inexistenţa în prezentul cod penal să poată începe imediat demersurile pentru obţinerea unui nou permis.

Dispoziţia nu prevede reintrarea în drepturi directă, ci reintrarea în procesul de obţinere a permisului de şoferi. În cazul în care noul Cod Rutier se aprobă, persoanele aflate în această situaţie trebuie să cumuleze din nou 30 de ore la scoala de soferi şi să se reîntoarcă la chestionarele DRPCIV şi manualele de legislaţie rutieră pentru a promova din nou examenul.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite