Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Mai mult pragmatism în criza refugiaţilor

6
25 Sep 2015 08:51:06
Cristian Buşoi

Criza refugiaţilor sirieni a început cu aproape patru ani în urmă, dar Europa a simţit efectele războiului civil abia anul acesta. Sute de mii de persoane îşi caută acum scăparea pe Bătrânul Continent, dar în acest moment nicio ţară nu pare capabilă să rezolve prea bine un fenomen scăpat de sub control.

În Ungaria, de pildă, refugiaţii au fost întâmpinaţi de tunuri cu apă, gaze lacrimogene, mâncare ca pentru animale şi multe garduri de protecţie, atragand critici si indignare pentru aceasta atitudine inacceptabila. În principal, ca răspuns la reticenţa unor state de a primi refugiaţi, Comisia Europeană a propus un sistem de distribuire pe baza unor cote obligatorii, aprobat prin vot de Parlamentul European încă de săptămâna trecută. Astfel, România ar urma să primească 4.837 de persoane, chiar dacă prin votul exprimat în urmă cu două zile, în Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), Guvernul de la Bucureşti s-a opus.

Însă, între reticenţa şi chiar agresivitatea unor state la adresa refugiaţilor şi propunerile imprudente ale unor oficiali europeni, România a decis să adopte, prin vocea preşedintelui Klaus Iohannis, o înţeleaptă cale de mijloc, bazată în primul rând pe realism şi pe respectarea deciziilor voluntare ale statelor. 

Astfel, este limpede că ţara noastră poate găzdui un număr rezonabil de refugiaţi, dar problema care se ridică este legată de condiţiile în care vor trebui să trăiască aceşti oameni şi, mai important, de integrarea lor. Corturile pe câmp şi o hrană frugală reprezintă soluţii de moment, dar în niciun caz nu sunt perspective care pot fi luate în calcul pe termen lung. În acelaşi timp, adevărata miză pentru un stat în ceea ce priveşte refugiaţii o reprezintă integrarea lor în viaţa comunităţilor. Or, din acest punct de vedere, sunt semne serioase de întrebare cu privire la capacitatea actuală a statului român de a integra un număr consistent de refugiaţi, asta presupunând că exact acest lucru şi-l doresc cei fugiţi din calea războiului. 

Privită în acest context, fermitatea preşedintelui Klaus Iohannis în privinţa propunerii de a accepta doar 1785 de refugiaţi se baza pe un calcul foarte clar, ţinând cont de datele de mai sus. Totuşi, chiar dacă nu a avut câştig de cauză în JAI, România a refuzat, tot prin vocea preşedintelui, să continue o luptă de uzură şi, în ultimă instanţă, pierzătoare. După votul exprimat în JAI, Slovacia şi Cehia, de exemplu, au decis să atace la Curtea Europeană de Justiţie cotele impuse, o cale pe care ţara noastră nu o va urma.

În acest moment, provocarea pentru România este de a găsi cele mai bune soluţii instituţionale şi practice pentru a rezolva chestiunea refugiaţilor, astfel încât integrarea lor să aibă loc cât mai uşor cu putinţă. Panica şi spaimele apocaliptice nu îşi au locul, mai ales dacă ţinem seamă că România reprezintă pentru refugiaţi doar o destinaţie de tranzit, obiectivul primordial fiind asistenţa socială mult mai generoasă oferită de statele occidentale.

Chiar şi sub beneficiul acestei precauţii, situaţia refugiaţilor se va agrava considerabil în perioada următoare, în condiţiile în care războiul civil din Siria nu dă semne că va înceta prea curând. Din acest motiv, este clar că la nivelul clasei politice şi al societăţii civile este nevoie de mai mult pragmatism şi, în mod concret, de realizarea unei strategii pe termen lung,care să facă faţă provocărilor şi care să poziţioneze România ca un jucător cu o voce importantă pe scena europeană.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Liviu Mihoc
25.09.2015, 09:43:09

Domnu’ jurnalist, in Germania, spre deosebire de Ungaria, au fost primiți cu urale și aplauze și ia uitați-vă ce fac domnii refugiați de război: violează femei și copii http://m.huffpost.com/de/entry/8121116

+1 (3 voturi)
arogantu
25.09.2015, 10:46:09

Nea Liviu nu fi josnic îți pot da numeroase linkuri cu isprăvile romanilor prin lume asta nu înseamnă că toți suntem ca ei... Ce părere ai de cei 7 iubareti din Vaslui sa inteleg ca toți vasluieni sunt la fel??? Nu fi mișelește și nu mai arunca cu șopârle aiurea

-2 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
29.09.2015, 05:26:34

Comentariu considerat abuziv.

cxt
25.09.2015, 14:00:29

"În Ungaria, de pildă, refugiaţii au fost întâmpinaţi de tunuri cu apă, gaze lacrimogene, mâncare ca pentru animale şi multe garduri de protecţie," - prin Ungaria au trecut peste 200.000 de indivizi in cateva luni. Generalizarea din fraza citata e pe acelasi nivel cu "toti imigrantii sunt teroristi" la capitolul manipulare. "România a refuzat, tot prin vocea preşedintelui, să continue o luptă de uzură şi, în ultimă instanţă, pierzătoare." - nu stiu daca e o lupta pierzatoare, sau mai nou justitia europeana tine cont de forta de negociere a Germaniei? Este o lupta importanta, pentru suveranitatea nationala. Se va opri/limita impunerea asupra Romaniei la acest fapt? Dupa ce Angelei Merkel i-a mers treaba cu primirea a aproape 160 000 de indivizi pe teritoriul altor state, acum insista pe permanentizarea acestor cote (adica pe cote obligatorii). Pentru intrarea in Schengen a Romaniei a fost nevoie de unanimitate, pentru stramutatrea unor populatii pe teritoriul altor state se pare ca nu mai e nevoie de unanimitate... "integrarea lor să aibă loc cât mai uşor cu putinţă. Panica şi spaimele apocaliptice nu îşi au locul, mai ales dacă ţinem seamă că România reprezintă pentru refugiaţi doar o destinaţie de tranzit" - pai care e: integrarea sau tranzitul in Romania? Raman aici sa se integreze, fortat ce-i drept (si se straduiesc romanii sa faca acest efort pentru refugiati), sau fug cu prima ocazie (adica cand primesc bani de buzunar de la statul roman) in Germania? "să poziţioneze România ca un jucător cu o voce importantă pe scena europeană" - ce jucator poate sa fie Romania daca alte state reusesc sa ii impuna cote obligatorii cu care a spus clar ca nu e de acord, dar nici nu contesta aceasta impunere?

+1 (1 vot)
Ion Tamis
25.09.2015, 14:31:13

Sa (inter)vii, in calitate de om politic creditat cu vechime si experienta, ca europarlamentar, ministru etc, dupa dezbateri indelungate si complexe in media si pe forumurile aferente pe tema imigrantilor deghizati in refugiati, cu un articol incropit atat de simplist, in maniera unui propagandist de partid diletant, de-adreptul marginit, indica, probabil, si motivul pentru care Johannis, cu o sleahta de consilieri incapabili si secondat de un partid cu prea multi neispraviti (si neispravite) la varf, s-a dovedit a fi confuz, derutat si absolut jalnic in modul de abordare, ca presedinte, a unei provocari atat de importante pentru Romania ca membru UE.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările