Maia Sandu NU va fi noul premier al Moldovei. Infinita comedie de la Chişinău

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate sursele arată că numirea Maiei Sandu în funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova nu va mai avea loc. O şedinţă furtunoasă a potenţialei coaliţii de guvernare de la Chişinău s-a încheiat cu scrâşnete de dinţi şi fără declaraţii date presei. Ce înseamnă asta pentru viitorul comun al României şi Republicii Moldova?

Ceea ce analiştii anunţau ca fiind ultimul cartuş al basarabenilor, numirea expertei Băncii Mondiale, Maia Sandu, deţinătoarea portofoliului Educaţiei de la Chişinău din ultimii treiani, în funcţia de prim-ministru, nu se mai trage. Bătându-şi joc cu nonşalanţă de partenerii internaţionali, oligarhii din Republica Moldova au decis să nu-şi semneze singuri condamnarea la închisoare prin numirea unui premier reformator.

Soluţia de compromis pentru funcţia de premier va fi o persoană comodă, supusă ordinelor, precum preşedintele Nicolae Timofti. Numele cel mai des vehiculate astăzi au fost al lui  Valeriu Streleţ şi al Nataliei Gherman. Rămâne întrebarea:  ratarea numirii Maiei Sandu ca prim-ministru este benefică sau negativă în vederea realizării Unirii în următorii ani?

INCERT: Crah-ul economic

În acest moment, câteva luni despart Republica Moldova de un faliment iminent. Numirea Maiei Sandu în funcţia de premier ar fi readus pe masă finanţările de la Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, Uniunea Europeană şi Suedia. Finanţările fuseseră oprite din cauza anunţului că Banca de Economii va fi naţionalizată.

Neutralitatea de faţadă pe care actorii politici de la Chişinău o folosesc ca pe o carte de schimb pe arena internaţională, în fond lipsa apartenenţei la unul din blocurile geo-politice mari, face ca viabilitatea economică a proiectului post-sovietic numit Republica Moldova să fie apropiată de zero. O sesizează din ce în ce mai mult populaţia, care vede Unirea cu România ca o alternativă la clasa politică perimată.

Totuşi, o orientare urgentă a produselor agro-alimentare şi a forţei de muncă către România se impune, pentru a avea atuurile necesare în faţa maşinilor de propagandă televizate de la Kremlin care zburdă în voie la Chişinău şi a viitorului faliment. De asemenea, proiectele majore de infrastructură, enunţate la începutul lunii la adunarea pentru reîntregire naţională a Sfatului Ţării, de la Ploieşti: continuarea gazoductului Ungheni-Chişinău, linii electrice de înaltă tensiune Cernavodă-Isaccea-Vulcăneşti-Chişinău şi Suceava-Iaşi-Chişinău, mutarea encartamentului larg pe posturile vamale de la Nistru şi construcţia de 4 noi poduri peste Prut.

Altfel, din consecinţele finale ale crah-ului, pe lângă populaţia sărăcită va pierde şi partida pro-vestică.

RĂU: Perpetuarea iluziei moldovenistului de tip nou

Maia Sandu premier ar fi fost eşecul final al curentului statalist din Republica Moldova. Ea însăşi cu viziuni româneşti şi europene, Sandu reprezintă noul speranţă a politicii de pe malul Bîcului, care ar fi adus proiectul de stat către o substanţă de factură europeană. Ea ar fi simbolizat, doar iniţial, succesul reţetei PRIN NOI ÎNŞINE ÎN EUROPA. După cum bine ştim, Republica Moldova nu va intra niciodată singură în Europa.

image

Ieri, acest curent era reprezentat de Iurie Leancă. Cât mai repede aceste statui cad, cu atât mai repede toată lumea va constata că împăratul este gol. Moldoveniştii şcoliţi la Bucureşti, unii ghidaţi de la Moscova, care preiau limbajul de lemn cu aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar fi fost puşi faţă în faţă cu eşecul proiectului post-sovietic de edificare a unui stat moldovenesc.

Din acest punct de vedere, perpetuarea speranţei mincinoase "vom intra singuri prin Europa" este dăunătoare. Curentului unionist din Republica Moldova i-ar fi venit ca o mănuşă un premier precum Maia Sandu, girată de întreg spectrul public, inclusiv de unionişti.

RĂU: România, prinsă în offside, din nou

În actuala stare de incertitudine, poziţia preşedintelui Iohannis, grăbită, a venit cum nu se poate mai prost:

Salut semnarea Acordului de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană 3 din Republica Moldova. Îmi exprim încrederea că noua alianţă de guvernare va continua şi va aprofunda procesele de reformă care să asigure parcursul european al Republicii Moldova. Am speranţa că această alianţă va fi una solidă şi stabilă, în măsură să răspundă aşteptărilor cetăţenilor Republicii Moldova şi partenerilor europeni.

a postat preşedintele pe Facebook. Şi Radu Carp, secretarul executiv al PNL, şi unul din potenţialele nume pentru Ministerul de Externe, s-a bucurat înainte de vreme:

Maia Sandu, cel mai bun ministru al guvernelor precedente, este cea mai calificata persoana pentru functia de prim-ministru. Experienta sa profesionala este cel mai mare avantaj pentru a convinge FMI, BM, UE sa contribuie, cat mai degraba, la asanarea finantelor Republicii Moldova, la finantari consistente si la investitii pe termen lung. Maia Sandu este favorabila Romaniei: datorita ei, ARACIS evalueaza universitatile moldovenesti, contribuind la stabilirea unor standarde europene in cazul acestora.

Este evident că în acest moment Bucureştiul e absent de la masa de negocieri şi acest lucru e inadmisibil, orice formă de corectitudine politică am lua în braţe.

BUN: Populaţia faţă în faţă cu decizia

Creşterea presiunii populare, după mărirea preţurilor la gaze şi electricitate şi eşecul desemnării Maiei Sandu, va fi de neoprit. După cum am constatat în ultimii 25 de ani dar şi de la începutul anului, doar forţele naţionale reuşesc să scoată un număr important de persoane în stradă. Cu cât mai mult ei vor cere Unirea, cu atât aceasta va fi in opoziţie cu actorii teatrului est-vest de la Chişinău.

Dar este probabil ca stăpânii Republicii Moldova să nu lase puterea din mână, nici în urma protestelor, nici prin desemnarea unui premier unionist ca Maia Sandu, iar singura cale prin care se va putea discuta cu ei este cu banul pe masă: euro contra cedării puterii. Mai rămâne să aibă cine să le pună banii în mână, pentru că populaţia Republicii Moldova şi i-a consumat pe toţi la băncile devalizate în 2014.

Urmează...

pe 28 august, la Soroca, va fi inaugurat bustul lui Constantin Stere, preşedintele Sfatului Ţării, care proclama Unirea cu România la 27 martie 1918. Tot acolo va avea loc, cu un număr mare de intelectuali, academicieni şi experţi basarabeni, şedinţa noului Sfat al Ţării.

În lunile august şi septembrie, Platforma Unionistă Acţiunea 2012 va aduce în România, în diferite programe, 10 000 de cetăţeni ai Republicii Moldova:

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite