Majoritatea populaţiei din R.Moldova e favorabilă Unirii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moldovenii nu ne vor! Mitul acesta s-a tot inoculat în mintea românilor în ultimii ani. Un sondaj făcut publicităţii astăzi la Chişinău arătă că lucrurile nu stau aşa! Precum am scris în articolul precedent, sentimentele unioniste, specifice începutului anilor 90, au revenit la Chişinău, dar asta nu datorită politicii României în zonă...

Centrul de Cercetare Sociologică din Republica Moldova a făcut public miercuri sondajul „Evoluţia şi comportamentul electoral din Republica Moldova”. Pe lângă întrebările legate de alegerile prezidenţiale din 30 octombrie, a fost abordată şi tema Unirii.

La întrebarea „Ce părere aveţi în legătură cu unirea R. Moldova cu România?”, răspunsurile au fost:

image

Putem constata că cei care sunt împotriva (dezaprobă şi consideră că nu vom avea nimic de câştigat) sunt 49% din respondenţi în timp ce cei care aprobă unirea R. Moldova cu România, consideră ca este bine din punct de vedere economic sau nu sunt împotrivă este de 51%.  

Referendum în 2018?

77% din respondenţi consideră că realizarea unirii R. Moldova cu România ar trebui realizată prin referendum. Menţionăm că mai multe organizaţii civice, precum Tinerii Moldovei, au anunţat intenţia de a organiza un referendum la acest subiect în anul 2018, informează ziarul Timpul de la Chişinău.

Cert este că este un trend ascendent, care creşte de la o lună la alta. Scriam în precedentul articol din Adevărul că 50.000 de basarabeni au ieşit anul acesta, pe 27 martie, în stradă la Chişinău, pentru a cere Unirea, la împlinirea a 98 de ani de la actul istoric de revenire a Basarabiei la Ţară.

image

Comparabil, la dimensiunile Bucureştiului, ar fi ieşit 120.000 de oameni. Vă daţi seama ce înseamnă asta?

 în luna august arată că 28% din populaţia R. Moldova este total şi mai degrabă de acord cu unirea statului cu România – acesta reprezentând nucleul dur al unioniştilor. Potrivit datelor furnizate de sondaj, ponderea respondenţilor de acord cu unirea R. Moldova cu România ar creşte la 50-51% dacă li s-ar sublinia că unirea ar aduce anumite beneficii

Acum este luna octombrie, deci la două luni distanţă procentele unioniştilor au crescut.

22 octombrie, marş pentru Unire la Bucureşti

Organizatorii anunţă că acum este momentul ca Preşedinţia, Parlamentul şi Guvernul României să îşi asume, prin politici concrete, responsabilitatea faţă de proiectul ReUnirii, iar unioniştii să reconfirme că sunt cea mai mare forţă civică de pe ambele maluri ale Prutului.

Cel mai bun mod de a realiza cele două aspecte este participarea la Marşul „Luptă pentru Basarabia”, care va avea loc la Bucureşti, sâmbătă, 22 octombrie, ora 14:00, cu plecare de la Hanul lui Manuc (Piaţa Unirii).

image

Într-un Facebook live pe care l-am făcut, marţi, la unul din punctele de promovare a marşului de la metrou, l-am regăsit pe fostul deputat PNL George Scutaru, aflat pentru o perioadă în graţiile preşedintelui Iohannis. Printre replici absurde cu ceilalţi călători care sunt siguri că moldovenii nu ne vor, puteţi vedea întâlnirea întâmplătoare de la minutul 6:45 dar un lucru mi-a trecut prin minte când m-am întâlnit cu el. Sic transit gloria mundi, iar în urma politienilor români nu va rămâne nimic dacă nu îşi asumă Unirea ca proiect de Ţară...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite