Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Manifest pentru protestul din 21 Decembrie

4
20 Dec 2013 15:31:47
Graţian Mihăilescu

România suferă de tulburare de stres posttraumatică după 50 de ani de comunism şi 24 de ani de democraţie haotică.  În tot timpul ăsta ţara a suferit şi a experimentat evenimente traumatice şi terifiante: violenţă, şoc, furie, nervozitate, frică şi chiar vină. Nu au fost tratate de către politicieni sau societatea civilă, iar România încă suferă în prezent.

Parcă 24 de ani de la Revoluţie au trecut degeaba. În România, nu există transparenţă în procesul decizional şi în sistemul politic. Nu există competenţă şi responsabilitate în rândul clasei politice, iar calitatea guvernării este cea mai slabă din UE. Spiritual civic lipseşte şi înţelegem prea puţin termenul de „comunitate”. Solidaritatea, respectul şi binele comun sunt rar întâlnite, iar mass-media independentă nu prea există. Şi atunci mă întreb, de ce dracu` au murit oameni în `89, dacă ţara e condusă de foşti comunişti? De ce dracu` nu funcţionează democraţia în România, deşi suntem membrii UE de şapte ani?

Analizând ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni, mi-e greu să înţeleg un lucru: de ce la protestele de weekendul trecut au participat o mie, două de oameni, iar la cele cu Roşia Montană s-au mobilizat peste 20 000, repetat, în mai multe oraşe? De ce lumea nu înţelege că lipsa statului de drept este cauza care a generat problemele de genul Roşia Montană şi Pungeşti?

Un prieten posta pe Facebook următorul mesaj: „Piaţa e ca un arhipelag. Dar oamenii nu au fost adunaţi de ideologii, ci de un ethos protestatar construit capilar în ultimii ani, care se arată foarte critic faţă de establishment-ul politic. E un tip de reacţie de indignare faţă de o sferă publică aşezată prost, iraţional, nedrept. Nervozităţi adunate de-a lungul vremii (idioţi care enervează de pe micul ecran, impostori cocoţaţi la vârf, birocraţia obtuză, corupţia invazivă, traficul nebun, trenuri întâziate, mizeria percepută, isteria ambientală etc.) sunt puse acum în acelaşi borcan. E un protest care vrea să arate o altă faţă a României, o altă imagine despre sine. Cauzele revoltei nu sunt propriu-zis sociale şi economice, dar socialul şi economicul constituie un referent important. Faptul că statul şi economia absorb deficitar tinerii şi noile generaţii de elite dă foarte prost. Faptul că oamenii sunt trataţi drept masă de manevră irită. Că lumea deciziilor a devenit autistă şi clientelară scoate din sărite.

Protestul pentru Roşia Montană nu a fost unul strict ecologic: acolo s-au strâns toate frustrările acumulate în ultimul timp de către societatea civilă, lumea a ieşit în stradă şi pentru alte motive: era vorba de patrimoniu Unesco, de expropieri ciudate, de beneficii inexistente sau foarte mici pentru statul roman, de contracte babane ale unor politicieni care au început acest demers, era vorba de 180 de grade ale USL-ului. Toate astea au legătură cu funcţionarea statului de drept şi a democraţiei. Şi, culmea, protestul de după „Marţea Neagră” (atunci când politicienii au votat „legalizarea furtului”) nu a strâns decât două mii de persoane.

Trebuie să ieşiţi în stradă în 21 Decembrie, în număr cât mai mare şi să protestaţi pentru măgăriile din Parlament, pentru democraţie şi pentru solidaritatea cu tinerii care au murit în `89 pentru ca lucrurile să se schimbe.

Sunt unele voci care spun că legile de Marţea trecută au fost date cu dedicaţie pentru greii cu probleme gen Năstase, Dragnea, Voiculescu, Fenechiu şi pentru baronii locali, care vor primi o grămadă de bani pe viitor de la Ministerul Dezvoltării Regionale, bani ce vor fi probabil cheltuiţi prin firmele şi rudele lor. Cei mai mulţi parlamentari sunt extensiile teleghidate ale unor baroni locali fără de care n-ar fi ajuns în Parlament, iar toată această caracatiţă de partid funcţionează perfect în cazul legilor date Marţea trecută, fără a fi dernajate de ANI, DNA, SRI sau DLAF. Astfel, pârghiile financiare şi legislative sunt create pentru a ţine populaţia sub control absolut uselist, fapt ce le va permite succesul în alegerile din 2014 şi 2016. Şi, totuşi, lumea nu protestează sau nu o face aşa cum ar trebui!

Scriam în ultimul post pe blog, că de fiecare dată când apar proteste de stradă în România, apare şi discuţia despre un nou partid. Nicuşor Dan, Claudiu Crăciun, Mihail Bumbeş sunt unele nume care s-au vehiculat în ultimul timp în media. Ba mai mult, unele voci l-au propus pe Moise Guran premier, după ultimele prestaţii jurnalistice foarte bune din ultimul timp. Wake up, oameni buni, omul ăsta îşi face doar meseria şi o face bine! S-a vorbit despre formarea unei mişcări sub forma unei platforme, care urmează apoi să se transforme într-o mişcare politică. Dar nu cred că Nicuşor Dan sau Claudiu Crăciun pot să schimbe sistemul, chiar dacă probabil vor pune bazele unei mişcări sau unui partid al nemulţumiţilor. Va fi ca o formă fără fond, specific românească.

Nu oamenii trebuie înlocuiţi, ci regulile jocului.

E nevoie de mult, mai mult: de legislaţie care să fie pusă în aplicare, de implicare civică mai intensă, de o reformă a partidelor şi a funcţionării sistemului politic şi a alegerilor. Sunt necesare transparenţa în bugetul partidelor politice şi candidaţii competenţi cu proiecte fiabile.

E nevoie de funcţionarea statului de drept şi a instituţiilor de bază.

De asta trebuie să se prezinte cât mai multă lume la protestul din 21 Decembrie. De abia apoi putem vorbi de noi formaţiuni politice sau de candidaţi independenţi. Lumea trebuie să înţeleagă că România are nevoie de transparenţă, competitivitate, corectitudine, responsabilitate, eficienţă la nivel politic şi administrativ pentru a deveni o ţară europeană. Dar toate astea nu pot fi puse în aplicare fără o presiune constantă a societăţii civile şi fără funcţionarea statului de drept.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Camelian Propinatiu
21.12.2013, 01:54:43

Acest protest tinde a nu reaminti poporului de semnificatia zilei. S-ar putea cere prlamentarilor si finantarea unei noi editii pentru cartea dlui Romulus Cristea “21 Decembrie 1989 – Martorii de la baricada”. Daca parlamentarii, in criza lor de imagine, aveau inspiratia sa invite la comemorare pe revolutionarii Marius Mioc (Timisoara) si Teodor Maries (Bucuresti), buni cunoscatori ai documentelor, s-ar fi discutat mai aproape de Cum a fost si poate ca s-ar fi gasit in Megacasa Poporului un server fiabil pentru site-ul Dosarele Revolutiei, devenit brusc inaccesibil chiar pentru rude ale decedatilor si ranitilor: http://dosarelerevolutiei.ro/ http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/cine-salvat-%E2%80%9Edosarul-revolutiei%E2%80%9C-i http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/cine-salvat-%E2%80%9Edosarul-revolutiei%E2%80%9C-ii-doru-maries-merita-sa-mor-%C2%ABdosar%C2%BB-d

Stan Toma
21.12.2013, 07:00:32

Cred ca alegerile „prin tragere la sorti”ne-ar scuti de problemele de constiinta pe care le avem la scurt timp dupa ce cu chibzuinta „am ales”. Politicienii ar socializa mai greu si nu ar mai fi „spiritul de turma”,spirit care urmareste degetul sefului .

Calin Neagu
26.12.2013, 19:23:24

din pacate politicienii nostri sunt mult mai ocupati cu lupte politice fara sens si cu diferite mizerii prin Parlament decat sa faca ceva bun pentru tara, au demonstrat acest lucru cu varf si indesat in "martea neagra", cand au trecut legea care se voia sa ii scape de orice urma de responsabilitate legala, dar nu au trecut legea minelor, care urma sa scape foarte foarte multi oameni de saracie si somaj!

Calin Neagu
26.12.2013, 19:22:10

in cazul Rosia Montana a fost vorba de o campanie agresiva de manipulare impotriva mineritului facuta de niste ONGisti foarte bine platiti de interese obscure care vor ca Romania sa ramana saraca si care vor ca aurul sa ramana blocat sub pamant pentru momentul in care (viseaza ei) Ungaria va recupera Ardealul. aia merita invocati? nu cred

Modifică Setările