Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Manifestări antisemite la Memorialul Holocaustului. Preşedintele Institutului pentru studierea Holocaustului a trimis o sesizare scrisă ministrului de Interne

14
27 Jan 2022 16:54:35
Autor: Maria Ţaga

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel” a reclamat, joi, manifestări antisemite la Memorialul Holocaustului din Bucureşti, săvârşite sub ochii jandarmilor, chiar în momentul în care se comemorau victimele Holocaustului. Doi bărbaţi au depus o coroană de flori cu mesaje negaţioniste. Preşedintele Institutului, Alexandru Florian, a trimis o sesizare scrisă ministrului de Interne, Lucian Bode.

„Într-o zi în care vorbim despre memorie, de Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la Memorialul Holocaustului din Bucureşti au loc manifestări antisemite sub ochii Jandarmeriei”, au scris, joi, pe pagina oficială de Facebook, reprezentanţii Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel”.  

Aceştia au publicat şi două imagini, din cre se văd doi bărbaţi care depun o coroană de flori cu mesaje negaţioniste.  

„România a salvat 400.000 de evrei în timpul Holocaustului” este unul dintre mesaje. Al doilea, în limba engleză arăta: „Să nu uităm, despre Holocaust: Jumătate din adevăr este minciună”.  

Potrivit G4Media, Alexandru Florian, preşedintele Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului în România, a transmis o sesizare în scris ministrului Lucian Bode, cu privire la incident.  

„Astăzi, la ora 11:00, Ambasada Israelului a organizat un eveniment de comememorare la Memorialul victimelor Holocaustului la care au participat ambasadorul David Saranga, deputatul Alexandru Muraru, supravieţuitorul Octavian Fulop şi Paula Seling. În acest timp, la Memorial, având în vedere că era ambasadorul, erau prezenţi jandarmi, de la Antitero, care asigurau securitatea conform protocoalelor. A venit un grup de persoane care voiau să depună coroana în incintă, li s-a spus că nu se poate, aşa că au depus coroana în exteriorul memorialului, iar înainte de a o depune s-a fotografiat sub privirea jandarmilor care nu au reacţionat. Înţeleg că ar fi fost legitimaţi. Institutul, în afara postării care e un semnal de alarmă, am transmis către ministrul Lucian Bode o solicitate în scris cu cele două fotografii anexate să facă toate demersurile necesare”, a declarat, pentru G4Media, Alexandru Florian.  

În urma incidentului, Jandarmeria Română a transmis o serie de precizări.  

„Jandarmii aflaţi în zonă aveau misiunea de asigurare a ordinii publice şi de prevenire a actelor de tulburare a acesteia în zona exterioară monumentului. Elementele de dispozitiv nu au fost implicate şi nu au avut nicio competenţă în organizarea evenimentului şi nici de verificare/limitare a accesului participanţilor la manifestare, acestea fiind asigurate de organizatori”, arată Jandarmeria.  

De asemenea, instituţia prcizează că ”întreaga manifestare s-a desfăşurat în interiorul Monumentului Holocaustului şi nici pemergător, nici pe timpul manifestării, organizatorii nu avut solicitări ca dispozitivul de ordine publică să verifice sau să interzică participarea vreunei persoane”.  

„În acest context, reiterăm poziţia fermă a Jandarmerie de condamnare a Holocaustului şi a tuturor manifestărilor de negare a acestei tragedii istorice”, au mai transmis reprezentanţii Jandarmeriei.  

La rândul lor, reprezentanţii Poliţiei Capitalei au anunţat deschiderea unui dosar penal.  

„Urmare imaginilor apărute în spaţiul public, cu privire la un incident înregistrat pe parcursul unui eveniment desfăşurat la Monumentul Holocaustului, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Secţia 17 Poliţie s-a sesizat din oficiu şi efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art.3 din Legea  nr. 157 din 2 iulie 2018 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului  (fapta persoanei de a promova, în public, în orice mod, idei, concepţii sau doctrine antisemite constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi), în vederea  aplicării măsurilor legale”, a transmis POliţia.  

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Dr. No
27.01.2022, 17:03:32

Muraru la post bravo !! Totuși din ce înțeleg indivizii au încercat să spună că în România s-au și salvat vieți deci acest lucru trebuie spus nu numai vina despre care au scris că nu trebuie uitată. Nu prea e clar unde e antisemitismul iar acel comentariu trebuie interpretat înainte de a sari cu bata pe oameni. . Mă rog era clar că și în Romania corectitudinea politică și poliția exprimării vor veni odată cu trupele americane, hamburgeri și agenți de influență gen Muraru. Va urma o avalanșă de tabuuri și mustrări de conștiință induse. Asta până când într-o bună zi sper ne vom debarasa de dominația străină și fanarioții ei.

0 (8 voturi)
Adrian Foanɡă
27.01.2022, 17:41:50

E considerat antisemitism orice nu sustine versiunea pe care evreii o impun. Nu se admite nimic altceva. Trebuie sa spui ca ei, altfel dosar penal si puscarie.

-16 (22 voturi)
Pop Max
27.01.2022, 17:48:01

Eu nu-s așa ager, ar putea cineva să-mi spună ce anume era „negaționist” la mesajele alea?

-12 (18 voturi)
gheorghe deveanu
27.01.2022, 18:11:50

Desi in Romania sunt mai putin de 6000 de evrei, antisemitismul este in floare ! Exact opiniile de mai sus sunt antisemite, iar in Romania a fost Holocaust nu pentru ca a salvat circa 450.000 de evrei (adica nu a lasat germanii sa ii deporteze) ci pentru ca in 1940-1941 a deportat si a ucis - la Iasi, in trenurile mortii, in Transnistria si la Odesa - la ordinele lui Antonescu, peste 250.000 de evrei. Daca nu stiti, documentati-va, de exemplu la adresa : https://ro.wikipedia.org/wiki/Holocaustul_în_România

+1 (5 voturi)
Utilizator Adevărul
27.01.2022, 18:20:38

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările