Eveniment

articolul anterior articolul urmator

MApN: Grupul de Luptă al NATO din România se constituie în luna mai / Ce batalion, considerat vârf de lance al VJTF, va forma grupul

7
19 May 2022 19:51:52
Autor: Radu Eremia
Vasile Dîncu, ministrul Apărării FOTO Arhivă personală
Vasile Dîncu, ministrul Apărării FOTO Arhivă personală

Grupul de Luptă al NATO din România se constituie în luna mai, anunţă Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), va forma Grupul de Luptă, integrând, prin rotaţie, efective ale Belgiei şi Ţărilor de Jos.

Potrivit MApN, Grupul de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence - BGFP) din România se constituie, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaţionale aliate din cadrul Forţei de Răspuns a NATO dislocate în ţara noastră.

Constituirea grupurilor de luptă (Bulgaria, România, Slovacia şi Ungaria) se înscrie în setul mai larg de măsuri adoptate de NATO pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe termen mediu şi lung, ca urmare a conflictului militar declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina.

„La propunerea Franţei de a prelua rolul de naţiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance („Spearhead”) al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), va forma BGFP pe teritoriul naţional, integrând, rotaţional, efective ale Belgiei şi Ţărilor de Jos. Forţele principale ale BGFP vor fi dispuse în Centrul Naţional de Instruire Întrunită din Cincu unde vor executa misiuni şi activităţi de instrucţie alături de structuri ale Armatei României", arată sursa citată.

Totodată, Franţa va disloca un detaşament de apărare antiaeriană în Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capu Midia. „BGFP va conduce la creşterea cooperării militare a României cu Franţa şi, implicit, la creşterea securităţii spaţiului euro-atlantic pe flancul estic. Cooperarea cu partenerii strategici şi existenţa pe teritoriul naţional a unor structuri de luptă relevante contribuie la creşterea capacităţii de reacţie în contextul crizei din regiunea Mării Negre", precizează MApN.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Capsuna Ion
19.05.2022, 20:48:07

Cu bani se va plati pt. asta! deficitul bugetar creste, bani de la buget se scurg pt. refugiati, UE nu sare cu bani (Ha!!), Romania imprumuta extern, infrastructura, spitalele, etc sunt dezastru...! Exact ce avem nevoie: capra raioasa cu blana jumuluita, dar cu coada pe sus!

-2 (2 voturi)
coco error
19.05.2022, 20:44:46

Hai lasa-ne trol obosit de 2 lei. Ai inchis-o cu covidul acum faci spume aiurea pe subiectul asta. Du-te in Rusia si lasa-ne, nu da nimeni doi bani pe tine sau pe opiniile tale.

+1 (1 vot)
Capsuna Ion
19.05.2022, 21:09:56

Cocolica, da' de ce nu raspunzi tu la intrebare?! Ah, o dai la cotita! Hai, ca-ti spun eu: treaba e tipica pt. o colonie cum a ajuns Romania! Activistii ca tine, cind nu au argumente isi aduc-aminte de placa cu "rusii"! Ba, jalici musuroi de furnici cu neuroni in pioneze, mai sunteti!

Un cititor
20.05.2022, 00:58:53

A ajuns si V. Dancu cineva in statul /roman. Si-a vazut visul cu ochii.

plavanu al xxv-lea
20.05.2022, 02:12:26

Grupul de Luptă al NATO din România se constituie în luna mai CU CE NE AJUTA ASTIA? NU MAI BINE O RUGAM PE DOAMNA ACEA DIN UCRAINA CARE A DESFACUT BORCANUL DE MURATURI CU ATATA FORTA CA CAPACUL BORCANULUI A DOBORAT UN SU57 SAU II RUGAM PE AIA DE LA KIEV SA NE IMPRUMUTE FANTOMA LOR CARE FACU PRAF 41 DE AVIOANE RUSERLOCE (NU AVEM NOI SI BULGARII ATATEA AVIOANE), MAI ERA SI UN PUSTI CE DOBORA DRONE CU PRASTIA. ASTIA SUN IEFTIN DE INTRETINUT SI SI-AU DOVEDIT LETALITATEA IN LUPTA. NU MERITA SA NE BATEM CAPU CU AIA DIN NATO CARE TREBUIESC INTRETINUTI NU AU EXPERIENTA LUPTELOR ADEVARATE, ORCINE POATE FI VITEAZ IN COUNTERSTRIKE SAU IN SIMULATOARE VA SPUN EU CEI 3 SUNT AUR CURAT NU CIURUCURI COSTISITOARE CA AIA DIN NATO.

-12 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările