MApN investeşte primele 2 miliarde de lei în modernizarea Bazei Kogălniceanu, destinată trupelor NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militarii americani sunt deja prezenţi în Baza Kogălniceanu  FOTO: U.S. Marine Corps/Lance Cpl. Samantha A. Barajas, 2nd Marine Division, Combat Camera/ Released
Militarii americani sunt deja prezenţi în Baza Kogălniceanu  FOTO: U.S. Marine Corps/Lance Cpl. Samantha A. Barajas, 2nd Marine Division, Combat Camera/ Released

Într-un prim pas de transformare, după model NATO, a Bazei Aeriene Mihail Kogălniceanu într-o imensă cazarmă care va găzdui 10.000 de militari, MApN investeşte, în primă fază, peste 2 miliarde de lei pentru construirea de piste şi clădiri

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a demarat licitaţia pentru reinventarea Bazei 57 Aeriane Mihail Kogălniceanu, după model NATO. În final, aceasta va ajunge o imensă cazarmă care va putea găzdui până la 10.000 de militari aliaţi. Potrivit jurnalului european pentru achiziţii publice (Tenders Electronic Daily – TED), MApN a demarat programul „Servicii de proiectare şi lucrări de execuţie pentru un contract clasificat secret de serviciu pentru Realizare infrastructura Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu”. Valoarea primei licitaţii este de 2,1 miliarde de lei, urmând ca totalul investiţiilor să se ridice la peste 10 miliarde de lei. În această primă fază se contractează realizarea unor lucrări de construcţii de clădiri, instalaţii militare, aerodromuri, piste de decolare şi de aterizare. Va fi un contract semnat pe o perioadă de 106 luni, care nu se va reînnoi. Se mai precizează că MApN aşteaptă ofertele până pe data de 27 mai.

Facilităţile militare

Amintim că în 2019 „Adevărul” a relatat despre intenţia MApN de a realiza o modernizare din temelii a Bazei Kogălniceanu. Investiţia imobiliară este planificată a se realiza în perioada 2020 - 2039, valoarea contractului de achiziţie pentru realizarea proiectului fiind estimată la 2,171 milioane euro, fără TVA, valoarea exactă urmând a fi stabilită în urma derulării procedurilor de achiziţie. Lucrările au ca scop, între altele, „realizarea unor facilităţi minimale noi (...) pentru operarea în siguranţă şi în timpi optimi a unei escadrile de avioane multirol, în intervenţii de apărare sau ofensive”, arăta MApN. 

Acest lucru nu la va pica prea bine ruşilor pentru că atunci vor vedea că nu suntem singuri. Militarii din această bază vor avea, printre altele, misiunea de a apăra flancul estic al NATO şi deci şi al României. Costin Georgescu fost director al SRI

Concret, la Kogălniceanu se va realiza o pistă nouă, exclusiv militară, dar vor fi construite şi hangare sau platforme care permit reparaţia avioanelor, inclusiv a celor grele de transport. Vor exista facilităţile necesare escadrilelor de avioane de luptă, dar şi unele pentru o unitate de elicoptere. Baza 47 va avea propriile unităţi de pază, de Poliţie Militară şi de apărare antiaeriană. Vor fi construite, de asemenea, un modern poligon de trageri, o zonă de primire şi echipare a rezerviştilor şi va fi pus în funcţiune şi un simulator de zbor.

Oraşul din bază

Apoi, după modelul occidental, Baza 57 va avea un bloc alimentar, o zonă pe care vor fi ridicate locuinţe de serviciu pentru militari, dar şi cluburi pentru ofiţeri şi subofiţeri, un supermarket, două grădiniţe, două creşe, o şcoală primară, două hoteluri militare şi un spital.

Ca tabloul să fie complet, trebuie spus că la Kogălniceanu se va ridica şi o bază sportivă care va avea mai multe terenuri de sport, o sală polivalentă dotată inclusiv cu sală de forţă şi saună, un bazin acoperit, dar şi spaţii verzi şi de joacă sau parcuri. 

În final, Baza Kogălniceanu va fi la nivel de brigadă va găzdui până la 8.000 de militari, cel mult 10.000 în unele momente de vârf. Oricum, va fi cea mai importantă bază aliată la Marea Neagră şi este o reacţie a alianţei la mişcările Rusiei din Crimeea. Şi probabil aici va funcţiona o unitate de tipul „multi-domain task forces”, care va cuprinde militari din mai multe arme. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite