Eveniment

articolul anterior articolul urmator

MApN lansează încă o campanie de recrutare a rezerviştilor voluntari. Câte posturi sunt libere şi ce solde primesc militarii chiar dacă stau acasă

22
13 May 2022 15:17:51
Autor: Valentin Bolocan
În 2007 s-a suspendat pe timp de pace serviciul militar, dar nu s-au introdus servicii militare alternative care să fie atractive pentru tineri FOTO Mircea Moira/Shutterstock
În 2007 s-a suspendat pe timp de pace serviciul militar, dar nu s-au introdus servicii militare alternative care să fie atractive pentru tineri FOTO Mircea Moira/Shutterstock

Ministerul Apărării Naţionale organizează o nouă campanie de recrutare şi selecţie pentru cetăţenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar în Armata României. În această etapă vor fi disponibile 871 de locuri pentru toate categoriile de personal (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi), iar persoanele interesate pot depune dosarele în perioada 16 mai -10 iunie.

La centrul militar zonal, judeţean sau de sector pe a cărui rază de responsabilitate îşi au domiciliul, cetăţenii interesaţi vor fi informaţi cu privire la avantajele îndeplinirii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, etapele procesului de recrutare şi selecţie, la structurile desemnate să execute selecţia, unitatea sanitară militară unde urmează să susţină examinarea medicală, precum şi la unitatea militară sau centrul de instruire în care urmează să execute programul de instruire iniţială, în situaţia în care fac obiectul acestei instruiri, potrivit legii. 

 
De asemenea, candidaţii proveniţi din rândul cetăţenilor fără pregătire militară vor fi consiliaţi în ceea ce priveşte exprimarea opţiunilor, în sensul orientării către funcţiile pentru care aceştia îndeplinesc criteriile specifice referitoare la nivelul studiilor şi corespondenţa specializărilor dobândite în viaţa civilă cu armele/serviciile şi specialităţile militare.  Detalii suplimentare pot fi obţinute de la centrele militare zonale, judeţene sau de sector. 
 
Datele de contact ale acestora sunt disponibile pe pagina de internet a MapN, AICI şi AICI
 
La prezentarea la centrul militar, cetăţenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în calitate de rezervist voluntar vor completa o cerere de înscriere şi vor prezenta următoarele documente:actul de identitate, în original şi în copie;certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim şase luni înainte de data depunerii;acte de studii şi/sau alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă, în original şi în copie;permisul de conducere valabil, eliberat de autorităţile române, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice;livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist. 
 
Ministrul Vasile Dîncu a explicat recent cât poate câştiga un astfel de militar rezervist voluntar.  „În acest moment, undeva în jur de 3.000 de lei (cu toate sporurile aferente - n.red.) poate să câştige un rezervist în perioada în care face instrucţie şi o sumă destul de importantă, cred că undeva în jur de 1.500 de lei (când stau acasă - n.red.), plus alte drepturi pe care le pot obţine, de exemplu asigurări de sănătate, care sunt foarte importante, sunt beneficii importante…", a precizat ministrul. Mai trebuie menţionat că această soldă este valabilă pentru sodaţi şi că în cazul subofiterilor rezervişti aceasta depăşeşte 2.400 de lei pentru periada de stat acasă şi de apropie de 5.000 de lei în perioada de pregătire. 
 

Eroare de strategie  

 
Conform unor date, în acest moment, România are 70.000 de militari activi, dar numai 60.000 în rezervă, cifră considerată total insuficientă pentru o capacitate robustă de răspuns militar în caz de criză. Analistul militar Aurel Cazacu spunea cu ceva timp în urmă că avem un număr mic de rezervişti din cauza unei erori strategice a celor care conduceau MApN pe vremea când s-a suspendat serviciul militar obligatoriu. „În 2007 s-a suspendat pe timp de pace serviciul militar, dar nu s-au introdus servicii militare alternative care să fie atractive pentru tineri. Vorbim de aceste servicii remunerate, despre care putem face vorbire acum şi care au succes printre tineri pentru că vorbim de sume care pentru mulţi nu sunt de neglijat, model adoptat de Polonia, de exemplu, încă de la suspendarea de către autorităţile de la Varşovia a serviciului militar obligatoriu. Dar până să modificăm legea, până să schimbăm legislaţia aşa cum este acum, ne-am trezit cu un bazin tot mai mic şi mai matur, ca să spun aşa, de rezervişti. În plus, mai avem o chestiune. Pe lângă soldele convingătoare, tinerii mai primesc şi o oportunitate de a intra în sistemul militar, pentru că, la un moment dat, pot opta pentru serviciu activ. Apoi, cred, tinerii s-au convins de siguranţa pe care o aduce NATO şi nu mai văd un risc crescut în a face un serviciu militar. În fine, condiţiile în care se execută un serviciu militar într-un stat NATO, hrana primită, condiţiile de cazare nu mai au nimic în comun cu cele de pe vremea comunistă”, a precizat Aurel Cazacu. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

Valentin-Ionut Constantinescu
13.05.2022, 16:21:20

sa le dea niste pusti de lemn si pistolase cu apa la recrutare

0 (2 voturi)
Ciolac Marcel
13.05.2022, 17:06:30

''ce solde primesc militarii chiar dacă stau acasă'' Razboiul e la usa. Nu vor sta acasa ci vor fi trimisi la granite . Vor fi carne de tun!

0 (2 voturi)
Valentin-Ionut Constantinescu
13.05.2022, 17:48:54

astia sunt atat de praf....citeam acum cateva zile....ca rusii n-au corp de subofiteri in armata acum romanashii...ce n-au 1.n-au inzestrare 2.n-au soldati combatanti 3.n-au nici corp de subofiteri adica fruntas/caporal/sergent nu e subofiter 4.n-au nici maistrii militari.....daca inzestrare 0 de vreo 25 ani clar ca n-ai maistrii militari in schimb au 1.o galagie de ofiteri,foarte multi superiori 2.o multime de fetitze s-au aciuat si prin armata....inseamna ce e viata dulce pe acolo..trai bun.....ca astea sunt parazitare....nu stau la trai rau asa cum nu pleaca betzivii de la bodega popii de la biserica cainii de la macelearie sau bagabontii de la bordel...restul sunt detalii..1...2...1000......cu apa calduta e ca noutza 3.au camioane si duster-e....ca sa care materiale de constructii pentru ghenerali si fetize prin concedii 4.multe unitati militare...proprietati....terenuri....ale armatei vorbesc....la unele asigura paza cu firme de paza si alea ale unor fosti "smecheri" din sna....vedeti si cu firmele astea de paza...va mai dau o INFO....le desfinnteaza dupa 1-2 ani si fac altele ca sa nu plateasca darile pentru angajati la stat

0 (2 voturi)
plavanu al xxiv-lea
13.05.2022, 17:57:17

DOMNU CIOLAC MARCEL CU ACEASTA POSTARE ATI INTRAT IN ,,ATENTIA'' STRUCTURILOR. NE ASTEAPTA ,,INTRESTING TIMES''. IN WW1 (ROMANIA A AVUT AL 3-LEA NUMAR DE SOLDATI MORTI) IN WW2 AM SARIT CA O MINGE DINTR-O TABARA IN ALTA. NU S-A SCHIMBAT NIMIC AVEM O CLASA POLITICA DE TOT HARATUL. IARASI VOR MURII MULTI ROMANI PENTRU A APARA INTERESELE PUTORILOR VESTICE. SUNTEM IMPINSI CATRE UN RAZBOI CU RUSIA. ''ce solde primesc militarii chiar dacă stau acasă'' Razboiul e la usa. Nu vor sta acasa ci vor fi trimisi la granite . Vor fi carne de tun!

-1 (3 voturi)
L. L.
13.05.2022, 18:00:08

Eroare de strategie timp de 15 ani! Poate se uita si astia la stiri si cumpara drone mai multe, nu de alta dar le poate opera si un pustan priceput la jocuri pe calculator! Cu banii pe un F16 sh cumparam zeci de drone ! Sau poate investim niste bani si le facem la noi in tara!

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările