Eveniment

articolul anterior articolul urmator

MApN plusează: Soldă de trei ori mai mare pentru rezerviştii voluntari. Câţi bani primesc militarii chiar dacă stau acasă

51
2 May 2018 04:01:56
Autor: Valentin Bolocan
Un soldat rezervist voluntar va încasa 540 de lei  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Un soldat rezervist voluntar va încasa 540 de lei  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Începută anul trecut şi derulată fără prea mare succes, campania de recrutare a rezerviştilor voluntari continuă şi în acest an şi va suferi o serie de modificări ale condiţiilor de angajare în aceste funcţii declarate vacante de Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Concret, responsabilii din Armată au observat că oamenii nu se prea înghesuie să ocupe funcţiile de rezervişti voluntari din cauza unor condiţii impuse de legislaţie, care s-au dovedit a fi „neatractive”. În primul rând s-a constatat că beneficiile financiare sunt reduse, remuneraţia fiind în cuantum de 10% din solda de funcţie sau solda de grad a militarilor din serviciul permanent. 

Apoi, cei care sunt acum rezervişti voluntar au obligativitatea să anunţe Armata atunci când părăsesc localitatea de domiciliu sau când pleacă în străinătate. În fine, există obligativitatea restituirii cheltuielilor pentru recrutare şi selecţie pentru cetăţenii care, din motive imputabile lor, renunţă la semnarea angajamentului. Pentru corectarea acestor probleme, MApN a pregătit un proiect de lege pentru „modificarea şi completarea Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari”.

Conform documentului, cei care aplică pentru un post de rezervist voluntar vor beneficia de o remuneraţie de trei ori mai mare decât cea prevăzută în prezent. 

Astfel cei care vor ocupa cele 3.400 de posturi, dintre care aproximativ 380 pentru ofiţeri, aproximativ 140 pentru maiştri militari, aproximativ 680 pentru subofiţeri şi peste 2.200 pentru gradaţi şi soldaţi rezervişti voluntar, vor primi în cont 30 la sută din solda unui militar aflat în serviciul permanent. 

Dacă avem în vedere că în cazul unui soldat profesionist salariu lunar este de 1.857 de lei, rezervistul voluntar va avea de încasat după perioada de instrucţie, când stă acasă, aproximativ 540 de lei. Pe acelaşi principiu, un subofiţer rezervist voluntar va încasa 720 de lei, iar un locotenent-colonel din categoria rezervist voluntar va avea un venit de aproape 1.200 de  lei.

În plus, cât timp este în programul de instruire, voluntarul primeşte soldă întreagă, la fel ca un militar profesionist, adică 1.857 de lei în cazul unui soldat, 2.400 de lei pentru un subofiţer şi 4.000 de lei pentru un ofiţer superior.

Alte modificări

Proiectul de modificare a Legii 270/2015 mai prevede o serie de modificări care vor face mai atractivă oferta de angajare ca rezervist voluntar.  Astfel, se va renunţa la obligativitatea anunţării părăsirii localităţii de domiciliu sau a deplasării în străinătate şi se renunţă la prevederea potrivit căreia contractul este reziliat dacă rezervistul a plecat în străinătate o perioadă mai mare de 60 de zile. Apoi, printre altele, se elimină prevederile referitoare la obligativitatea prezentării rezervistului la unitate, la solicitarea comandantului, pentru actualizarea datelor de evidenţă militară.

Cum se poate aplica pentru un post

Procesul de recrutare a candidaţilor pentru posturile de rezervişti voluntari se va desfăşura până pe 8 iunie, iar selecţia candidaţilor, repartizarea pe funcţii, anunţarea candidaţilor declaraţi admişi şi instruirea acestora se vor desfăşura conform unui calendar care va fi anunţat în timp util. Pentru înscrierea în procesul de recrutare şi selecţie, candidaţii se vor prezenta la sediile centrelor militare zonale, judeţene sau de sector pe a căror rază îşi au domiciliul, pentru a completa o cerere, având asupra lor următoarele documente:  actul de identitate, în original şi în copie; certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maximum şase luni înainte de data depunerii; acte de studii şi alte documente care atestă alte competenţe dobândite, în original şi în copie; permisul de conducere, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specific şi livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.

La prezentarea la sediile centrelor militare, candidaţii vor fi informaţi cu privire la etapele procesului de recrutare şi selecţie a rezerviştilor voluntari, respectiv unitatea militară în care urmează să susţină probele de selecţie, unitatea sanitară militară unde urmează să susţină examinarea medicală, unitatea militară/centrul de instruire în care urmează să execute programul de instruire iniţială (dacă este cazul).
De asemenea, candidaţii fără pregătire militară vor fi consiliaţi în ceea ce priveşte exprimarea opţiunilor, în sensul orientării către armele/serviciile şi specialităţile militare pentru care aceştia prezintă aptitudini. Pentru alte detalii, cei interesaţi se pot adresa centrelor militare judeţene sau de sector. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

51 Comentarii

Adrian Panaitescu
2.05.2018, 08:35:57

Deci cleptocratia ti-a furat tot. Ti-a furat trecutul si prezentul. Dar acum un pericol ne paste la granita. Rusia este tot mai violenta si noi trebuie sa ne aparam. Din nefericire insa, Armata nu mai este obligatorie. Asa ca trebuie momiti oamenii pentru o suma de bani. S-a incercat cu 200 de lei. Succes: zero. Acum vor incerca cu 500 de lei. Vrei 500 de lei cu care traiesti in mizerie si sa nu mai poti pleca in strainatate? Sa poti oricand sa fii chemat ca tinta pentru katiuse rusesti? Eu unul nu mi-as da si viitorul pentru a proteja de rusi averile cleptocratiei nationale si internationale. Ei au furat tara, ei s-o apere. Sa-si trimita fii carne de tun alde Dragnea si Isarescu si Basescu. Tineti minte oameni buni: in ziua in care primiti 500 de lei moca de la statul borfas si corupt roman, in ziua aia nu mai aveti voie sa plecati la munca in strainatate!

+9 (17 voturi)
Mihai Antonescu
2.05.2018, 09:29:22

Aveti suficienti colonei burtosi si amantele lor prin birouri pe salarii de 8-10000 lei/luna. Faceti-i pe aia voluntari. Cautati prosti pe care sa-i impingeti la "apararea" tarii?

+16 (22 voturi)
Adrian Foangă
2.05.2018, 10:28:18

Nu vine nimeni, de aceea incearca sa-i atraga pe oameni cu "beneficiile" astea de 2 bani.

+8 (12 voturi)
Scorilo
2.05.2018, 08:37:31

Ne pregatim (intens si scump !) pentru a apara PACEA !

+1 (3 voturi)
Mihai Antonescu
2.05.2018, 09:30:41

Cine si-a insusit averea tarii sa isi faca arnmata si sa o apere. Nu sa o apere amaratii platiti cu 500 de lei/luna.

+12 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (51)

Modifică Setările