Eveniment

articolul anterior articolul urmator

MApN recrutează militari pentru unităţile de Informaţii. De ce soldă beneficiază subofiţerii

14
20 Jan 2021 04:02:08
Autor: Valentin Bolocan
Militari români şi americani surprişi într-o operaţiune reală de luptă în Afganistan FOTO US Army by Sgt. Connor Mendez
Militari români şi americani surprişi într-o operaţiune reală de luptă în Afganistan FOTO US Army by Sgt. Connor Mendez

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că a scos la concurs 21 de locuri pentru formarea subofiţerilor. Este vorba despre cursul de formare a subofiţerilor în activitate - arma Informaţii pentru apărare, specialitatea Informaţii militare (anul şcolar 2020-2021).

Astfel, potrivit unui anunţ oficial, pot candida SGP (soldaţi/gradaţi profesionişti) fie în activitate, cât şi civili, dar şi din structurile de informaţii ale MApN. Este vorba de 5 locuri repartizate în unităţi militare ale Statului Major al Forţelor Terestre pentru care pot candida şi militari, dar şi civili. Apoi mai sunt 16 locuri pentru structurile de informaţii ale MApN, repartizate în unităţi militare din Bucureşti (8), Piteşti (6) şi Oradea (2) care pot fi acceste exclusiv de militari. Vârsta maximă a candidaţilor este de cel mult 45 de ani împliniţi, la data acordării gradului şi numirii în funcţie la finalizarea cursului de formare care durează 5 luni şi se desfăşoară la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I”
 
Candidaţii se pot înscrie până pe 22 ianurie a birourile informare-recrutare din cadrul centrelor militare zonale, judeţene sau de sector. Între 25 şi 29 ianuarie se realizează selecţia aptitudinală a candidaţilor înscrişi (evaluare psihologică, evaluarea capacităţii motrice şi interviul de evaluare finală), iar cei declaraţi „Admis” vor trece prin testarea medicală. 
 
Apoi, candidaţii declaraţi „Apt” la examinarea medicală vor avea cel mult  două săptămâni pentru întocmirea dosarelor. În fine, în intervalul 22-26 februarie se va realiza ierarhizarea candidaţilor, iar cursurile efective sunt demarate la începutul lunii martie. 
 

Solda

 
Conform unor surse militare, la fel ca în cazul operatorilor de la Forţele pentru Operaţii Speciale, solda subofiţerilor de Informaţii Militare nu este de neglijat. Astfel, aceasta s-ar ridica la aproximativ 3.212 lei net. Mai mult, în misiunile în teatrele de operaţii externe subofiţerii de elită de la Informaţii Militare primesc o recompensă materială apreciabilă, oarecum proporţională cu riscurile la care se expun într-un teatru de operaţii precum Afganistan, de exemplu. Pe perioada executării misiunii acesţia primesc soldă dublă, dar şi o diurnă de aproximativ 70 de euro pe zi. Asta înseamnă un total de peste 6.000 de lei şi peste 2.000 de euro lunar, pe perioada de serviciu în teatrele de operaţii externe. 
 

Antrenaţi de colegi americani

 
După ce vor termina cursurile, militarii vor ajunge îm Brigada de Informaţii Militare „Mareşal Alexandru AVERESCU” din subordinea Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA). Unitatea s-a înfiinţat la 1 septembrie 2010, prin transformarea batalioanelor HUMINT (HUman INTelligence), IMINT (IMagery INTelligence) şi RE&SIGINT (SIGnals INTelligence), deja existente, ca o necesitate obiectivă în evoluţia informaţiilor pentru apărare şi pentru întărirea sprijinului cu informaţii al factorilor de decizie la nivel tactic şi îndeplinirea obligaţiilor asumate de România în cadrul coaliţiilor multinaţionale. Militarii români din Brigada de Informaţii au fost şi sunt pregătiţi cu ajutorul unor instructori din SUA, Marea Britanie, Turcia sau Israel. 
 

Luptă în Afganistan

 
De la înfiinţare şi până în prezent, militari din cadrul Brigăzii de Informaţii Militare au desfăşurat misiuni în teatrul de operaţii Afganistan în sprijinul operaţiilor conduse de NATO în cadrul coaliţiilor multinaţionale, precum şi pentru protecţia contingentelor naţionale participante la misiuni. 
 
În perioada 2003-2005, în cadrul misiunii „ENDURING FREEDOM” din Afganistan, prima misiune de luptă a Armatei Române după cel de-al doilea război mondial, Batalionul HUMINT (ulterior integrat în Brigada de Informaţii Militare) a înregistrat trei pierderi din rândul militarilor săi.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Florin Frid
20.01.2021, 08:14:18

Nu fiti prosti sa nu va inscrieti,iesityi la pensie la 42-45 de ani si nu faceti nimic toata ziua. Stiu un contabil de 43 de ani din MApN si de 20 de ani nu a mai pus mana pe o arma si mai are 3 anisori pana la pensie....... Sigur in 2024 nu o sa mai votez pe nimeni,ca din ce vad nici actuala guvernare nu are curaj sa inceapa reforma,exemplu este ministrul justitiei de la USR care a renuntat la marirea varstei de pensionare la magistrati

+2 (4 voturi)
Valeriu DRAGOMIRESCU
20.01.2021, 10:05:07

MApN-ul și Parlamentul să lase dracului mărunțișurile și să reintroducă serviciul militar OBLIGATORIU(cel puțin 6 luni).S-ar mai potoli astfel dezmățul actual pe care îl vedem azi la ” junii ” românești...

+2 (4 voturi)
Salajeanu Nicolae
20.01.2021, 12:06:14

3212 de lei este putin pentru ce urmează să facă! Spre comparație se pot vedea salariile șoferilor de autobuze din capitală, a celor de la metrou etc

0 (2 voturi)
Ludwig
20.01.2021, 12:38:50

Pai stai sa vezi salariile la politistii locali ce se plimba prin parcuri si castiga 9 mii lei net, desi au 8 clase. https://www.google.com/amp/s/stirileprotv.ro/lbin/amp/index.php%3farticle_id=3852283

+3 (3 voturi)
Mihai Popescu
20.01.2021, 12:41:37

Hai bre solda de 3.200 lei/luna cind un ofiter din armata primeste o pensie speciala nemuncita de vreo 8.000 lei/luna ? Rusinica !!!

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările