Eveniment

articolul anterior articolul urmator

MApN reia campania de recrutare a rezerviştilor voluntari. Ce solde ar putea încasa militarii care stau acasă

40
19 Apr 2019 06:08:08
Autor: Valentin Bolocan
Rezerviştii voluntari vor veni la unitatea la care sunt arondaţi numai pentru pregătirea de specialitate FOTO Dorin Constanda
Rezerviştii voluntari vor veni la unitatea la care sunt arondaţi numai pentru pregătirea de specialitate FOTO Dorin Constanda

Ministerul Apărării Naţionale începe în perioada imediat următoare marea campanie de recrutare a rezerviştilor voluntari. Este vorba de peste 3.500 de posturi care vor putea fi accesate numai în acest an.

Pentru că până acum aceste campanii nu au prea avut succes, surse militare au declarat că speră să fie aprobată o modificare legislativă făcută de mai mult timp în urmă care face mai atractive condiţiile de  angajare în aceste funcţii declarate vacante de MApN. Această modificare este acum în procesul de avizare.  

Concret, responsabilii  de la Apărare au observat că, anii trecuţi, oamenii nu s-au prea grăbit să ocupe funcţiile de rezervişti voluntari din cauza unor condiţii impuse de legislaţie, care s-au dovedit a fi total neatractive. În primul rând s-a constatat că beneficiile financiare sunt reduse, remuneraţia fiind în cuantum de 10% din solda de funcţie sau solda de grad a militarilor din serviciul activ. 

O treime din leafa militarului aflat în serviciul activ

Conform documentului, cei care aplică pentru un post de rezervist voluntar vor beneficia de o remuneraţie de trei ori mai mare decât cea prevăzută în prezent. Dacă avem în vedere că în cazul unui soldat profesionist salariu lunar este de 1.857 de lei, rezervistul voluntar va avea de încasat după perioada de instrucţie, când stă acasă, aproximativ 540 de lei. Pe acelaşi principiu, un subofiţer rezervist voluntar va încasa 720 de lei, iar un locotenent-colonel din categoria rezervist voluntar va avea un venit de aproape 1.200 de  lei.

Program mai relaxat

În plus, cât timp este în programul de instruire, voluntarul primeşte soldă întreagă, la fel ca un militar profesionist, adică 1.857 de lei în cazul unui soldat, 2.400 de lei pentru un subofiţer şi 4.000 de lei pentru un ofiţer superior.
Proiectul de modificare a Legii 270/2015 mai prevede o serie de modificări care vor face mai atractivă oferta de angajare ca rezervist voluntar.  Astfel, se renunţă la obligativitatea anunţării părăsirii localităţii de domiciliu sau a deplasării în străinătate şi se elimină prevederea potrivit căreia contractul este reziliat dacă rezervistul a plecat în străinătate o perioadă mai mare de 60 de zile. Apoi, printre altele, se elimină prevederile referitoare la obligativitatea prezentării rezervistului la unitate, la solicitarea comandantului, pentru actualizarea datelor de evidenţă militară.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

40 Comentarii

Adrian Dinu
19.04.2019, 08:52:02

Daca nu gasesc soldati romani, ar putea aduce din Pakistan!

+13 (15 voturi)
Tomescu Tom
19.04.2019, 09:12:20

Ca sa pui botu' la salariile alea ...ar trebui sa fii asistat social ... Pe bune !

+5 (7 voturi)
Serbanescu Serbanila
19.04.2019, 09:37:27

Vezi tu, amice, tocmai asta ne diferentiaza pe noi romanii in mod fundamental de alte popoare ... Ungurii, polonezii, rusii si altii se "inscriu" in organzatii benevol paramilitare cu scopul de a-si apara tara sau, ma rog, de a apar interesele poporului lor! Nu mai zic de tinerii evrei care, desi ar putea emigra in multe tari europene, multi dintre ei avand si cetatenia acestora, stau acolo in marea aia de arabi pregatiti sa puna mana pe arma oricand tara lor le-o cere! Nu mai zic de turci pentru care nesatisfacerea stagiului militar e o rusine cumplita, un mare cantaret turc fiind la un pasa acum cativa ani de a fi linsat, nu doar mediatic, pentru ca a refuzat sa faca armata Noi, romanii, cand e vorba sa prestam o activitate militara oficiala si, ATENTIE, VOLUNTARA, cu scopul de a nu uita cum se tine o arma in mana, ne intrebam ce geseft facem! Iar ATENTIE: acest program prevede OBLIGATIVITATEA PASTRARII LOCULUI DE MUNCA, daca omul respectiv este angajat! Adica iti iei matale frumos salariu de la angajator si, periodic, te prezinti si faci instructie si incasezi 4000 de lei pentru asta! Adica cu peste 50 % mai mult decat salariu mediu pe economie !!! Iar tu, probabil campion la shootere sau la jocuri de strategie, vii si-mi spui ca cineva care alege sa participa la aceasta forma de voluntariat care pana la urma are ca si efecte beneficie imediate disciplina, imbunatatirea conditiei fizice, obisnuinta de a trai intr-o colectivitate in care esti obligat sa accepti diferentele dintre oameni, presupune sa fii asistat social?!!! Si apoi te miri de ce o lume intreaga ne trateaza ca pe ultimii lasi!

-2 (14 voturi)
foarte atent
19.04.2019, 09:26:59

"militarii care stau acasă"...nu e clar, ati vrut sa fiti expliciti, dar lumea nu intelege ...apar confuzii, de unde si slaba participare de catre solicitanti...pe langa partea financiara conteaza si ce face efectiv militarul si care sunt riscurile...daca vin rusii, daca vin musulmanii, etc mai detaliati acest aspect al rezervistilor voluntari...ca ei nu "stau acasa"...stau unde vrea muskiul lor, la mama, la amanta, la serviciu.. !

+3 (3 voturi)
Serbanescu Serbanila
19.04.2019, 09:47:27

"militarii care stau acasă"...nu e clar, ati vrut sa fiti expliciti, dar lumea nu intelege ...apar confuzii, de unde si slaba participare de catre solicitanti...pe langa partea financiara conteaza si ce face efectiv militarul si care sunt riscurile...daca vin rusii, daca vin musulmanii" Riscurile sunt aceleasi ca si in cazul oricarui burtos care sta si joaca counter strike luptandu-se cu soldati virtuali! Sau crezi ca aia nu vor fi mobilizati! Ba da, dar cu mentiunea "racan prost" adica soldat neinstruit! Dimpotriva, putem vorbi chiar de avantaje, avand in vedere ca in caz de conflict baietii astia vor avea o functie de comanda cat de mica si notiuni minimale de supravietuire in caz de conflict!

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (40)

Modifică Setările