„Marele Marş al Secuilor“, duminică, în Covasna: 150.000 de oameni şi un lanţ viu de 54 de kilometri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La marşul secuiesc din martie, de la Târgu Mureş, au participat aproximativ 30.000 de manifestanţi FOTO Adevărul
La marşul secuiesc din martie, de la Târgu Mureş, au participat aproximativ 30.000 de manifestanţi FOTO Adevărul

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) organizează, în judeţul Covasna, duminică, 27 octombrie, „Marele Marş al Secuilor“, un eveniment de amploare la care sunt aşteptaţi în jur de 150.000 de oameni care să protesteze faţă de proiectul de regionalizare propus de Guvern şi pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc.

Evenimentul va începe la ora 11.00, cu slujbe ecumenice, în aer liber, iar marşul propriu-zis se va desfăşura între orele 12.00 şi 13.30 de-a lungul DN 11. Manifestanţii vor porni din 14 locuri şi vor forma, la finalul marşului, un lanţ viu pe o distanţă de 54 de kilometri, între localităţile Chichiş, aflată la graniţa cu judeţul Braşov, şi Breţcu, la ieşirea către Bacău. Potrivit reprezentanţilor CNS, acest lanţ va lega locul unde s-a născut cu locul unde a căzut în luptă eroul revoluţiei de la 1948-1849, Gábor Áron. „Acţiunea organizată după modelul Marelui Marş de la Washington de acum o jumătate de secol este menită să atragă atenţia întregii lumi asupra doleanţelor de autonomie ale comunităţii maghiare care trăieşte în acest spaţiu în majoritate numerică“, se arată într-un comunicat al CNS.

Laszlo Tokes, printre manifestanţi

Organizatorii au primit toate avizele şi autorizaţiile necesare şi spun că la marş sunt aşteptaţi nu numai covăsneni, ci şi maghiari din toată Transilvania şi din străinătate, în special din Ungaria.
Printre participanţii la marş se vor număra şi preşedinţii UDMR, PCM, PPMT şi CNMT, respectiv Kelemen Hunor, Biro Zsolt, Toro T. Tibor şi Tokes Laszlo, alături de liderii locali şi judeţeni ai formaţiunilor politice.
La Chichiş vor fi prezenţi senatorul UDMR Tanczos Barna, preşedintele Organizaţiei Teritoriale Ciuc a UDMR şi al CJ Harghita, Borboly Csaba. Deputatul Korodi Attila va manifesta la Ozun, iar europarlamentarul UDMR Sogor Csaba va merge în zona localităţilor Chichiş şi Reci. Preşedintele UDMR, Kelemn Hunor, se va afla la Târgu Secuiesc, iar Laszlo Tokes la Moacşa, alături de Toro T. Tibor.

Cu căruţele, spre Covasna

UDMR Covasna a comandat 3.000 de steaguri secuieşti de dimensiuni mai mici şi s-au confecţionat şi patru steaguri de dimensiuni mari, de câte 250 de metri lungime şi doi metri lăţime, care vor fi purtate pe tot parcursul marşului, pornind din Breţcu, Târgu Secuiesc, intersecţia de la Reci şi Chichiş.

Din Mureş, mai exact din comuna Ghindari, au pornit, joi, spre judeţul Covasna, şase căruţe în care se află aproximativ 20 de persoane, între care şi primarul Marton Zoltan, vicepreşedinte al PCM, şi preotul Kiss Karoly, preşedintele Consiliului Secuiesc al comunei. Aceştia urmează să ajungă, sâmbătă seară, în apropierea localităţii Reci din Covasna, după parcurgerea a circa 145 de kilometri. De altfel, şi liderul CNS, Izsak Balazs, a parcurs o parte din acest traseu cu căruţa, până la Odorheiu Secuiesc, de unde a plecat spre Sfântu Gheorghe.

Un tren special, din Harghita

Din Harghita, peste 4.000 de persoane vor participa la „Marele marş al secuilor“, o garnitură de tren fiind închiriată special.

O mie de persoane vor ajunge la limita judeţului Covasna cu Braşovul cu un tren format din opt vagoane, închiriat de Organizaţia Teritorială Ciuc a UDMR şi CNS de la compania privată de transport feroviar Regiotrans, fiecare călător urmând să achite 15 lei. Trenul va pleca, duminică dimineaţă, din comuna Sândominic şi va opi în fiecare haltă, până la Băile Tuşnad, pentru a aduna participanţii la Marşul Secuilor. De acolo, va merge fără oprire până la Chichiş, unde vor manifesta reprezentanţii UDMR, PCM şi CNS.

Alţi o mie de demonstranţi din bazinul Ciuc vor fi transportaţi la Ozun cu 15 autobuze şi mai multe microbuze închiriate de UDMR. Din bazinul Gheorgheni vor participa aproximativ 200 de persoane de la UDMR, PCM şi CNS, care se vor deplasa pe cont propriu şi vor ocupa sectorul din dreptul localităţii Sântion Lunca. Din bazinul Odorhei vor merge aproximativ 500 de persoane, care vor ajunge cu 10 autobuze şi cu maşinile personale şi vor ocupa proţiunea de drum de-a lungul localităţilor Lemnia, Lunga şi Tinoasa.

Din partea PPMT Harghita vor demonstra, la Moacşa, aproximativ 1.400 de persoane, membri şi simpatizanţi au partidului, care vor pleca din judeţ cu 38 de autobuze închiriate de PPMT.
Potrivit unei decizii comune a UDMR, PCM, PPMT şi CNS, harghitenii vor purta în mâini drapele secuieşti şi pancarte cu numele localităţilor de provenienţă.

„Focurile de veghe ale autonomiei“

De asemenea, simultan cu „Marele marş al secuilor“ vor fi organizate „manifestaţii de simpatie“ în mai multe oraşe din Europa şi America, printre care Budapesta, Viena, Stuttgart, Zürich, Helsinki, Stockholm, Londra, Washington, Los Angeles şi Toronto.

În Covasna, manifestarea va fi precedată de aprinderea, sâmbătă seara, a unor „focuri de veghe ale autonomiei“. Astfel, reprezentanţii Asociaţiei Tinerilor din judeţul Covasna - HARIT vor aprinde un astfel de foc pe Creasta „Pivniţa Uriaşului“ de lângă comuna Moacşa, iar alte două focuri vor fi aprinse de reprezentanţii CNS pe Muntele Perko (comuna Sânzieni) şi pe dealul „Larmafa“ (între Ojdula şi Hilib).
Organizatorii vor amplasa un centru de presă la Motelul din intersecţia Drumului Naţional 11 cu drumul către comuna Reci, unde vor asigura servicii de traducere simultană în şi din limbile maghiară-română şi maghiară-engleză.

Trebuie să aducem la cunoştinţă lumii întregi că ceea ce încearcă să facă statul prin includerea forţată a Ţinutului Secuiesc într-o regiune majoritar românească contravine moştenirii constituţionale comune ale statelor membre ale Uniunii Europene, contravine angajamentelor internaţionale ale României. Guvernul României nu a dat niciun răspuns petiţiei adoptate de cei 30 de mii de manifestanţi participanţi Ziua Libertăţii Secuilor, la 10 martie 2013, la Târgu Mureş, petiţie trimisă guvernului şi semnată ulterior de mai mult de 40 de mii de persoane. Guvernul României nu doreşte să poarte un dialog cu reprezentanţii secuimii, în locul anunţatei consultări a populaţiei s-a apucat, mai nou, sub pretextul reformei administrative, să împartă judeţele ţării ca pe nişte feude între liderii partidelor aflate la guvernare. Singurul răspuns care poate fi dat unui asemenea comportament este accentuarea protestelor pe plan internaţional, iar aici, acasă opoziţia deschisă şi în masă faţă de intenţiile guvernamentale“, argumentează reprezentanţii CNS.

Pe aceeaşi temă

Patru drapele secuieşti de câte 250 de metri lungime, confecţionate pentru „Marele marş al secuilor“

Parlamentul Ungariei, act oficial de agresiune la adresa statului român

Covasna: Pentru desfăşurarea „Marelui marş al secuilor”, organizatorii nu vor să plătească taxa „pentru ocuparea drumului”

Adoptarea legii împotriva manifestărilor extremiste, singura soluţie pentru a opri agitaţia maghiară

FOTO VIDEO Premieră: de Ziua Maghiarilor la Cluj, steagul Ungariei a fluturat alături de cel al UE, al României şi al Ţinutului Secuiesc

Primarul Târgu-Mureşului despre mitingul secuilor: ”Unele mesaje transmise duminică au avut ca scop atragerea electoratului!”

Băsescu e îngrijorat că tinerii nu respectă simbolurile României

VIDEO Susţinere catalană pentru manifestanţii secui prezenţi la Târgu-Mureş

Laszlo Tokes se teme de diversiuni ale statului român la mitingul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite