UPDATE 15.28 Un grup de 15 tineri care fluturau steaguri româneşti lângă maşinile personale, pe marginea Drumului Naţional 11, la limita dintre judeţele Covasna şi Braşov, susţin că se îndreptau către un muzeu din Covasna, în jurul orei 13.30, când au fost opriţi de un echipaj de Poliţie. Aceştia spun că ar fi fost duşi la secţie şi ţinuţi o oră şi jumătate acolo, fapt pe care nu îl consideră corect. Tinerii sunt nemulţumiţi pentru că au fost duşi la secţie pe nedrept.
De cealaltă parte, poliţiştii spun că tinerii au fost duşi la secţie pentru a le fi verificate maşinile şi a se asigura că în acestea nu sunt „obiecte contondente“ şi că, ulterior, după întocmirea procesului verbal, aceştia ar fi fost lăsaţi să plece.
Vom reveni cu amănunte şi imagini.
UDPATE 13.20 Din localităţile de pe traseu manifestanţii se deplasează în continuare către DN 11 şi se scandează „Autonomie, autonomie!“. „Am ieşit pentru autonomie. De ce să mergem la Alba Iulia dacă avem mai aproape? Cum a fost în anii `50, era autonomie maghiară, Mureşul, Harghita şi Covasna erau un judeţ aşa cum trebuie“, spune Fabrian Imre, unul dintre participanţii la marş. Întrebat dacă se simte român sau maghiar, acesta răspunde: „sunt amândoi“, dar recunoaşte că în adâncul sufletului se consideră secui. „Am făcut armata, am spus jurământul pentru România, ştiu şi româneşte, mă simt aici foarte bine, dar în sufletul meu sunt secui“, a mai spus acesta.
„Strămoşii mei de 300 de ani au trăit în Chichiş (localitate din judeţul Covasna - nota red.), acolo sunt mormintele. Au luptat şi au muncit foarte mult pe pământurile acestea. Îmi sunt rădăcinile aici şi aş vrea să fie toată lumea fericită. Vreau să simt că vin acasă, că sunt acasă aici, că am cuvânt, că pot să-mi dau cu părerea, să contribui la binele ţării“, spune Eva Marton, o altă participantă la protest.
UPDATE 12.40 Participanţii la marş au ocupat deja, în mare parte, una dintre benzile Drumului Naţional 11. Unii dintre ei sunt îmbrăcaţi în costume tradiţionale şi se intonează cântece patriotice. În localitatea Moacşa, alaiul a fost deschis de o suită de călăreţi îmbrăcaţi în costume populare. În primul rând de participanţi, se află europarlamentarul László Tőkés.
UPDATE 12.10 A început marşul. Coloanele de participanţi se deplasează, în acest moment, din intersecţiile cu localităţile de pe traseu pe Drumul Naţional 11, unde vor forma lanţul uman lung de mai bine de 50 de kilometri. Până la această oră, în toate cele 14 localităţi s-au strâns peste 15 de mii de oameni, potrivit autorităţilor. Cu toate acestea, estimările organizatorilor vorbesc de 50.000 de oameni. Manifestanţii sunt însoţiţi de fanfare şi poartă steaguri secuieşti, dar şi pe cel al Ungariei.
UPDATE 11.45 Câteva mii de persoane s-au strâns deja în localităţile de pe DN11, unde va avea loc marşul. La intersecţia de la localitatea Reci, au ajuns grupuri de maghiari, inclusiv din Ungaria, iar preoţii oficiază, în acest moment, o slujbă religioasă. Printre participanţi se numără şi copii care poartă pancarte atât în limba maghiară, cât şi în limba română, cu mesaje precum: „Vrem autonomie, nu independenţă“, „Ţinutul Secuiesc există şi este în România“ sau „Vrem limba maghiară oficială, lângă limba română“.
În jurul orei 12.00, protestatarii sunt aşteptaţi pe Drumul Naţional 11 pentru a porni marşul.
UPDATE 11.35 Mii de oameni din mai multe judeţe ale ţării, dar şi din Ungaria au început să sosească la Covasna. Aceştia vin cu sute de autobuze şi maşini personale.
UPDATE 11.30 Trenul care urma să transporte, duminică,1.000 de harghiteni la Marşul Secuilor, din judeţul Covasna, s-a defectat şi, deşi firma de transport feroviar de la care a fost închiriată garnitura a promis că va trimite o altă locomotivă, demonstranţii sunt nemulţumiţi că nu vor mai ajunge la timp.
Cu o oră înainte de începerea oficială a manifestaţiilor, câteva zeci de maghiari s-au adunat la intersecţia DN 11 cu drumul comunal din comuna Reci.
Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) organizează, în judeţul Covasna, duminică, 27 octombrie, „Marele Marş al Secuilor“, un eveniment de amploare la care sunt aşteptaţi în jur de 150.000 de oameni care să protesteze faţă de proiectul de regionalizare propus de Guvern şi pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc.
Evenimentul va începe la ora 11.00, cu slujbe ecumenice, în aer liber, iar marşul propriu-zis se va desfăşura între orele 12.00 şi 13.30 de-a lungul DN 11. Manifestanţii vor porni din 14 locuri şi vor forma, la finalul marşului, un lanţ viu pe o distanţă de 54 de kilometri, între localităţile Chichiş, aflată la graniţa cu judeţul Braşov, şi Breţcu, la ieşirea către Bacău. Potrivit reprezentanţilor CNS, acest lanţ va lega locul unde s-a născut cu locul unde a căzut în luptă eroul revoluţiei de la 1948-1849, Gábor Áron. „Acţiunea organizată după modelul Marelui Marş de la Washington de acum o jumătate de secol este menită să atragă atenţia întregii lumi asupra doleanţelor de autonomie ale comunităţii maghiare care trăieşte în acest spaţiu în majoritate numerică“, se arată într-un comunicat al CNS.
Pe aceeaşi temă
„Marele Marş al Secuilor“, duminică, în Covasna: 150.000 de oameni şi un lanţ viu de 54 de kilometri
Patru drapele secuieşti de câte 250 de metri lungime, confecţionate pentru „Marele marş al secuilor“
Parlamentul Ungariei, act oficial de agresiune la adresa statului român
Adoptarea legii împotriva manifestărilor extremiste, singura soluţie pentru a opri agitaţia maghiară
Băsescu e îngrijorat că tinerii nu respectă simbolurile României
VIDEO Susţinere catalană pentru manifestanţii secui prezenţi la Târgu-Mureş
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
89 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Sa traducem in (limba?) secuianeza: ,,Mersul pe jos face piciorul frumos''. Pentru noi, cei care vrem sa traim linistiti si pentru unii nelinistiti de acolo, ar fi frumos sa fie o manifestare gen ,,one way ticket to the home''.
Presa internationala va vorbi de peste 150 de mii de protestatari si de sabotaje feroviare, iar paguba de imagine pentru RO va fi serioasa, fiindca euroatlanticii vor presupune la repezeala ca e vorba de persecutarea deosebit de grava a minoritatilor. In definitiv, le e greu pâna si postacilor nostri sa inteleaga o asemenea extraordinara amploare a marsului pentru o autonomie din care multe componente se satisfac oricum prin apropiata regionalizare, foarte favorabila baronilor locali, iar intelegerile dintre politicieni s-au dovedit totdeauna fructuoase, UDMR numai intâmplator neaflându-se si in actuala guvernare, impreuna cu alte grupari foste basiste. Iar câstigul bucurestenilor e ca tehnic admirând Marsul secuilor, vor regreta ca au chiulit masiv politicienii si pubintelectualii de la Marsul pentru recuperarea Basarabiei din 20 octombrie, intimidati de postromânismul cum ca RO e altfel, n-avem trecut, deci nici viitor!
nu se lauda Tamas Sandor cu 150.000? Nu par nici 10.000. Le doresc petrecere frumoasa: muzica, chef, voie buna, mititei etc. Daca limba maghiara- limba oficiala regionala nu implica ca romanii de acolo sa fie obligati sa invete limba maghiara, ci maghiarii sa aiba posibilitatea de a comunica cu autoritatile in maghiara, atunci n-as avea nimic impotriva, insa actele ar trebui totusi eliberate in limba romana, ca sa nu fie o harababura totala :)
e clar ca functionarii romani nu vor mai avea nicio sansa sa-si pastreze postul in administratiile locale, caci li se va impune obligativitatea limbii maghiare :)
limba maghiara o inveti nu din obligativitate, ci daca iti doresti tu, doar nimeni nu-si doreste asuprire, ca pe vremea lui Horty.
Vezi toate comentariile (89)