Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Marian Corcodel, colonelul-cămătar a fost trimis în judecată. DIICOT: „Expresia unei mentalităţi de vătaf”

2
16 Jul 2020 13:41:54
Autor: Ionuţ Mureşan
Marian Corcodel va fi judecat la Tribunalul Bucureşti pentru constituire de grup infracţional organizat Imagine: Inquam Photos
Marian Corcodel va fi judecat la Tribunalul Bucureşti pentru constituire de grup infracţional organizat Imagine: Inquam Photos

Colonelul Marian Corcodel, comandant al Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei, şi adjunctul său, Daniel Iancu Preoteasa, au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT pentru cămătărie, delapidare şi constituire a unui grup infracţional organizat.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată comisarul şef Octavian Cristescu, angajat al Direcţiei Generale de Protecţie Internă a MAI, acuzat că i-a asigurat „protecţie” lui Corcodel, precum şi Georgică Adrian Băbănău, subofiţer de jandarmi, care îndeplinea rolul de şofer al colonelului. Dosarul se va judeca la Tribunalul Bucureşti.
 
„Expresie a unei mentalităţi de «vătaf», inculpatul Corcodel Marian a dispus în interes propriu de bunurile instituţiei publice pe care o conducea şi care, prin statutul de unitate militară, ar fi trebuit, cel puţin teoretic, să genereze sentimente de încredere/siguranţă/securitate sporite nu doar pentru personalul angajat, cât mai ales pentru societate. În realitate, comportamentul inculpatului a fost perceput de subordonaţi ca fiind unul discreţionar, beneficiind de dotarea şi logistica Bazei de Administrare şi Deservire în mod nelimitat pentru satisfacerea intereselor personale sau ale grupului de apropiaţi, în detrimentul şi în paguba instituţiei Jandarmeriei Române”, precizează DIICOT.
 

Camătă şi delapidare la IGJR

 
Potrivit unui comunicat al DIICOT, începând cu anul 2011, colonelul Marian Corcodel, comandantul UM 0260 - Baza de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, folosindu-se de influenţa pe care o exercita asupra unor subordonaţi şi uzând în mod nelegal de prerogativele funcţiei sale, a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat persoane aflate în subordinea sa directă, şi anume Daniel Iancu Preoteasa (şeful de stat major al Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei) şi Georgică Băbănău (şoferul colonelului), scopul constituirii acestui grup fiind săvârşirea în mod repetat a unor infracţiuni de camătă şi delapidare.
 
„Beneficiarii” împrumuturilor cu dobândă erau, în general, subordonaţi ai colonelului Corcodel sau persoane din cercul său relaţional, iar sumele împrumutate erau cuprinse între câteva sute de euro şi câteva mii, uneori chiar şi zeci de mii, dobânda impusă fiind între 10 şi 20%.
 
De multe ori, dobânzile achitate de debitori erau remise inculpaţilor Daniel Preoteasa şi Georgică Băbănău sau unor persoane care nu cunoşteau sursa ilicită a provenienţei sumelor, care predau ulterior sumele de bani lui Corcodel.
 

Dădea ordin jandarmilor să fure motorină pentru el

 
Procurorii îl mai acuză pe colonelul Corcodel că a dispus în mod repetat unor subordonaţi să-şi însuşească importante cantităţi de combustibil (în principal, motorină) de la staţia de carburant a parcului auto al unităţii, combustibil scos ilegal din unitate şi transportat în alte locaţii, de unde era predat acestuia sau altor membri ai grupării.
 
Conform DIICOT, deşi existenţa acestei grupări, cât şi faptele săvârşite de membrii acestuia au fost aduse de mai mulţi lucrători ai Jandarmeriei şi la cunoştinţa lui Octavian Cristescu, cu gradul profesional de comisar şef, angajat al fostului Departament de Informaţii şi Protecţie Internă - în prezent Direcţia Generală de Protecţie Internă a MAI, având ca obligaţii profesionale să raporteze conducerii acestei structuri şi, totodată, să sesizeze organele de urmărire penală, acesta nu şi-a îndeplinit aceste obligaţii.
 
Mai mult, Octavian Cristescu a sprijinit în mod constant şi conştient activităţile infracţionale derulate de către colonelul Corcodel, acordându-i atât protecţia necesară, cât şi consilierea în unele situaţii.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Sorin Constantin
16.07.2020, 14:09:53

Articol tendențios care sugerează cititorilor că într-o structură ,,de forță" a MAI, niște galonați se transformaseră în cămătari, cînd se știe că unor astfel de angajați ai statului le este strict interzis să desfășoare și alte activități lucrative...La fel a fost acum vreo 10-15 ani cînd un galonat, mare, din Jandarmerie, a fost prezentat că a cumpărat materiale necesare Jandarmeriei, dar a cumpărat în cantități mult mai mari decît necesarul în situații normale și la prețuri măcar duble, dacă nu triple față de prețul presei, adică cum că ar exista o continuitate în domeniu, Auzi niște angajați ai Jandarmeriei alimentau mașinile instituției, apoi anumite cantități de carburanți erau predate la anumite adrese...Păi să scrie așa ceva despre niște militari, că jandarmii șînt militari....Păi aici se vede cum va fi combătut legal ce a făcut DIICOT, a anchetat militari, și asta e treaba Parchetului Militar. Ce să anticipez ÎCCșJ va decide NUP în masă...

-3 (3 voturi)
The Fog
16.07.2020, 15:29:21

Mda, tot asa stiam si eu, ca militarii de-aia au pensii speciale, ca n-au voie sa aiba afacerile lor. Asa ca fac niste afeceri in armata de te doare mintea, si castiga mai mult si mai sigur decat daca ar fi ale lor.

Modifică Setările