Marian Vanghelie, plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. Fostul primar, acuzat de coordonarea unui GIO şi trafic de influenţă. Prejudiciile calculate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Vanghelie FOTO Inquam Photos
Marian Vanghelie FOTO Inquam Photos

Marian Vanghelie, fost primar al Sectorului 5, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, Tribunalul Bucureşti respingând cererea procurorilor privind arestarea sa pentru 30 de zile. Vanghelie este acuzat de DNA de constituire de grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la abuz în serviciu, prejuduciul fiind estimat la peste 250 de milioane de lei.

Marian Vanghelie e acuzat de procurorii DNA că „a iniţiat şi desfăşurat o amplă activitate infracţională prin care a urmărit şi a şi reuşit să intre în posesia unor sume foarte mari de bani din fondurile S.C. Economat sector 5 S.R.L., fie personal, fie în conturile a două societăţi comerciale pe care le administra în fapt”.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorpuţie  „realizarea acestui obiectiv a fost posibilă datorită influenţei şi, mai precis, autorităţii pe care o avea asupra inculpatului Petre Marian Leonard, persoană pe care în perioada când inculpatul Vanghelie Marian Daniel a deţinut funcţia de Primar al sectorului 5 a promovat-o inclusiv în funcţia de administrator public (2012-2016) şi care începând cu data de 28.07.2016 a fost numit în funcţia de Director General al S.C. Economat sector 5 S.R.L.”.

Fostul primar al Sectorului 5 ar fi fost în spatele organizării tuturor achiziţiilor. „Pentru realizarea obiectivului menţionat, inculpatul Vanghelie Marian Daniel l-a determinat pe inculpatul Petre Marian Leonard ca în calitate de Director General al S.C. Economat sector 5 S.R.L., prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, să achiziţioneze produse alimentare şi nealimentare la preţuri mult supraevaluate faţă de preţul pieţei, de la societăţi comerciale administrate în fapt sau în drept de persoane de la care avea garanţia că va obţine în numerar sumele achitate de S.C. Economat sector 5 S.R.L.”

Procuririi dau mai multe exemple referitoare la prejudicii. Astfel, achiziţia unor patinoare a dus la un prejudiciu de 122 de milioane de lei, în condiţiile care au fost plătite circa 140 de milioane, faţă de un preţ real considerat la 18 milioane de lei. Doar din această afacere la Vanghelie s-ar fi întors, potrivit procurorilor, bunuri în valoare de 63 de milioane de lei „în numerar sau sub forma unor bunuri de valoare, fie direct, fie prin intermediul altor persoane”.

Pe lista produselor achiziţionate la preţuri mai mari au mai fost dulciuri, produse de papetărie, produse de curăţenie, jocuri puzzle sau nebulizatoare. Prejudiciu pentru acestea a fost estimat la 124 de milioane de lei.

„La vârful ierarhiei, s-au aflat inculpatul Vanghelie Marian Daniel – liderul şi coordonatorul grupului infracţional organizat, urmat de inculpatul Petre Marian Leonard - directorul general al S.C. Economat sector 5 S.R.L.”, este un din concluziile procurorilor. De altfel,  Vanghelie are şi cele mai multe capete de acuzare: constituire grup infracţional organizat, instigare la abuz în servicuu şi trafic de influenţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite