UPDATE Marian Vanghelie va fi cercetat în continuare în arest preventiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Vanghelie se află în arest preventiv
Marian Vanghelie se află în arest preventiv

Primarul suspendat al Sectorului 5 din Capitală, Marian Vanghelie, îşi va petrece şi următoarele 30 de zile în arest. Asta au decis, miercuri, magistraţii Curţii Supreme care au admis propunerea procurorilor anticorupţie de prelungire a arestării preventive.

UPDATE Magistraţii Instanţei Supreme au admis propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticoruţie (DNA) de prelungire a arestării preventive cu încă 30 de zile în cazul lui Marian Vanghelie.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la aceaşi instanţă.

Prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan, a declarat, pe 6 aprilie, la şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti că Marian Vanghelie a fost suspendat din funcţia de primar al Sectorului 5.

După arestarea lui Vanghelie, atribuţiile primarului au fost preluate de viceprimarul Dan Croitoru, potrivit reprezentanţilor primăriei de sector.

Primarul sectorului 5 a fost arestat preventiv, pe 14 martie, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, infracţiuni pe care, spun anchetatorii, le-ar fi comis vreme de opt ani, timp în care ar fi beneficiat de o mită record, de 90 de milioane de euro.

De ce a ajuns Vanghelie după gratii 

Instanţa care a decis că Vanghelie trebuie să stea după gratii a arătat că faptele care ar fi fost săvârşite de acesta sunt grave, având în vedere consecinţele acestora asupra bugetului local, infracţiunile fiind de natură să provoace rezonanţă negativă în societate, arată instanţa supremă, în motivarea deciziei de arestare a edilului.

„Privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică şi pentru asigurarea bunei desfăşurări a procesului penal, măsura arestării preventive fiind şi proporţională cu gravitatea acuzaţiilor prin raportare şi la natura interesului public ocrotit, dar şi suficientă pentru realizarea scopului astfel cum prevede art.202 alin.1 Cod procedură penală, ordinea publică însemnând, printre altele, un climat social firesc care presupune funcţionarea normală a activităţilor economice, financiare, fiscale", conform motivării deciziei Curţii Supreme.

Sursa citată arată că există o stare de pericol pentru ordinea publică dacă Vanghelie ar fi lăsat în libertate, fie prin activitatea ulterioară faptelor din dosar, fie prin reacţia negativă declanşată în societate.

„Faptele presupus săvârşite sunt de natură a provoca rezonanţa negativă în societate, infracţiunile presupus a fi fost săvârşite sunt grave, avându-se în vedere şi consecinţele acestora asupra bugetelor autorităţilor locale", potrivit motivării instanţei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite