Marica sare direct la gâtul lui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul sindicatului Sed Lex, Vasile Marica, a răspuns aseară acuzaţiilor potrivit cărora ar fi unul dintre beneficiarii şpăgilor din vămi. Marica se consideră o victimă a poliţiei politice şi susţine că atacul împotriva sa ar fi fost comandat de preşedintele Traian Băsescu.

El afirmă că cel care l-a denunţat, fostul vameş Marius Ungureanu, ar fi negociat între 4 şi 14 februarie, cu preşedintele Băsescu, lansarea atacului la adresa lui Marica. Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei a replicat că „afirmaţiile lui Vasile Marica sunt nişte minciuni". Marius Ungureanu a declarat că nu s-a întâlnit niciodată în viaţa lui cu Băsescu.

Tabla de şah a corupţiei din vămi, care a fost prezentată de sindicatul rival Pro Lex, a fost desenată la Cotroceni, de consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, spune Marica. Potrivit liderului, „regina" (buzunarul ultim unde ajungeau parte din şpăgi), nu este nici el şi nu sunt nici înalţii funcţionari din Ministerul Finanţelor Publice, ci baronii locali, oamenii politici aparţinând Puterii. Vasile Marica nu are de gând să-şi dea demisia, ci spune că va lupta în continuare. Deocamdată, el a cerut demisia preşedintelui.

DNA o ia pe firul istoric al şpăgii

Liderul sindicatului vamal Pro Lex, Vasile Lincu, a fost invitat ieri la sediul DNA, pentru a oferi informaţii suplimentare despre corupţia din vămi. El deţine informaţii importante nu doar în calitate de lider sindical, ci şi ca fost şef al Direcţiei resurse umane din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor. Lincu, Ungureanu şi alte persoane dispuse să vorbească despre cele întâmplate în timp sunt utili pentru refacerea traseului şpăgilor în ierarhia vămilor şi eventual scurgerea lor spre lideri sindicali şi politicieni. Chiar dacă datele furnizate de ei nu vor ajuta la probarea unor infracţiuni din trecut, ele pot radiografia mecanismul corupţiei, despre care se bănuieşte că a suferit puţine modificări în ultimii ani.

Autodenunţul a ajuns la destinatar

Marius Ungureanu, cel care a declarat în direct că i-ar fi dat mită timp de şase ani liderului sindical Vasile Marica, nu a primit încă invitaţia de a se prezenta în faţa procurorilor anticorupţie. Autodenunţul său, trimis cu confirmare de primire la DNA, a ajuns ieri la destinatari.

Arestările, ştire de senzaţie afară

Arestarea „în masă" operată de DNA în vămi a stârnit interesul presei din străinătate, mai ales al jurnaliştilor din ţările care se opun intrării României în spaţiul Schengen. De câteva zile, în ţară se află o echipă de televiziune olandeză care documentează un material despre corupţia la frontieră. Olanda este una dintre ţările care, alături de Germania şi Franţa, se opun vehement admiterii României în Schengen.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite