Marile puteri se luptă să obţină, pe miliarde de euro, vaccinuri anti-COVID care încă nu există. UE a rezervat 300 de milioane de doze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marile puteri vor să dea miliarde de dolari pe vaccin  FOTO Shutterstock
Marile puteri vor să dea miliarde de dolari pe vaccin  FOTO Shutterstock

Marile puteri ale lumii se străduiesc să obţină cât mai repede un număr mare de doze de vaccin anti-COVID, deşi majoritatea celor care sunt în dezvoltare se află abia în stadiul de prototip. Uniunea Europeană, Japonia şi Statele Unite negociază deja cu mai multe companii farmaceutice pe sume de miliarde de dolari pentru a obţine un vaccin, conform Bloomberg şi CNBC. Anterior, şi Regatul Unit a rezervat 90 de milioane de doze de vaccin.

Uniunea Europeană care a negociat pentru 300 de milioane de doze de vaccin care să devină disponibile în a doua jumătate a anului 2021 ar fi obţinut deja acordul. Discuţii au fost parte a unei campanii mai mari de negociere dintre Comisia Europeană şi mai multe componii farmaceutice – Johnson&Johnson, Moderna, CureVac, BioNTech şi altele, pentru a achiziţiona în avans un vaccin eficient în combaterea COVID-19.

Anterior, un reprezentant al Sanofi confirmase numărul de doze care a fost adus în discuţie între cele două părţi, în timp ce celelalte companii farmaceutice au declinat să răspundă sau nu au putut fi contactate de jurnaliştii de la Bloomberg.

„Comisia Europeană a încheiat discuţiile preliminare cu o companie farmaceutică pentru achiziţionarea unui potenţial vaccin împotriva COVID-19. Contractul avut în vedere cu Sanofi ar oferi posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziţioneze vaccinul. Se preconizează că, odată ce un vaccin s-a dovedit a fi sigur şi eficace împotriva COVID-19, Comisia ar dispune de un cadru contractual pentru achiziţionarea a 300 de milioane de doze, în numele tuturor statelor membre ale UE. Comisia continuă discuţiile intense cu alţi producători de vaccinuri”, a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat de presă, arată digi24.ro.

Comisia Europeană a luat, de asemenea, iniţiativa în ce priveşte un acord între patru ţări membre şi AstraZeneca pentru distribuirea a 300-400 milioane de doze ale unui alt vaccin care se află în dezvoltare. Acestea ar putea fi livrate în tranşe la finalul anului. Uniunea Europeană pare să fie determinată să nu rămână în urma SUA sau Chinei în ce priveşte accesul la un potenţial vaccin.

SUA plătesc peste 2 miliarde de dolari

Guvernul Statelor Unite a anunţat, de asemenea, că va plăti 2,1 miliarde de dolari pentru dezvoltarea şi livrarea ulterioară a 100 de milioane de doze din vaccinul pentru coronavirus la care lucrează companiile Sanofi şi GlaxoSmithKline. Din această sumă, mai mult de 1,5 miliarde vor fi folosită pentru sprijinirea dezvoltării vaccinului, inclusiv testele clinice, scrie CNBC.

Oficialii sanitari din toată lumea spun că nu ne vom putea întoarce la normal până când un vaccin eficient nu va fi dezvoltat pentru virusul care a îmbolnăvit deja 17 milioane de oameni şi a ucis peste 667.000, conforum ultimelor date.

Şi Japonia a obţinut un acord pentru 120 de milioane de doze de vaccin anti-coronavirus de la companiile farmaceutice Pfizer şi BioNTech. Cele două companii spun că dozele vor fi livrate începând cu prima jumătate a anului 2021, însă alte detalii financiare legate de acest acord nu au fost obţinute.

Britanicii au făcut trei rezervări

Vaccinul celor de la Pfizer şi BioNTech este urmărit şi de Regatul Unit care a achiziţionat 30 de milioane de doze. Pe lângă acestea, britanicii au mai rezervat 100 de milioane de doze de vaccin de la AstraZeneca, vaccinul dezvoltat la Universitatea Oxford, dar şi alte 60 de milioane de doze de la compania farmaceutică franceză Valneva.

Cantităţile depăşesc necesarul pentru populaţia de 66 de milioane a Regatului Unit, dar nu se ştie încă dacă vaccinurile vor fi eficiente, iar în caz de succes, de câte doze va fi nevoie pentru fiecare persoană.

În acest moment, există peste 150 de vaccinuri pentru coronavirus aflate în stadiul de dezvoltare, în timp ce alte 25 au intrat deja în faza testării clinice. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite