Marin Gherman şi Centrul Media Bucpress din Cernăuţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un comunicat de presă al Centrului Media BucPress – asociaţie a jurnaliştilor români din Ucraina se arată parcursul anului 2021 cuprizând o serie de proiecte culturale, de cercetare, educative şi informaţionale. Făcând parte din Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina, BucPress, ONG cu sediu la Cernăuţi, a continuat în 2021 eforturile de consolidare a spaţiului informaţional românofon din Ucraina.

 O parte dintre proiectele realizate în anul 2021 le voi prezenta în continuare, aşa cum mi-au fost transmise de dr. Marin Gherman, Preşedintele şi coordonatorul de proiecte al Centrului Media BucPress Cernăuţi. 

     ACTIVITATEA ORGANELOR DE PRESĂ. TRUSTUL BUCPRESS ÎN 2021

Agenţia de ştiri BucPress din Cernăuţi. Pe parcursul anului 2021 Agenţia BucPress din Cernăuţi a publicat zilnic pe pagina www.bucpress.eu ştiri, editoriale, analize, reportaje din regiunile Cernăuţi, Transcarpatia şi Odesa, unde locuiesc compact membrii comunităţii româneşti din Ucraina. Agenţia s-a axat nu doar pe reflectarea evenimentelor ce ţin de viaţa culturală a comunităţii româneşti, ci şi pe ştiri din Ucraina, România, Republica Moldova şi alte state. BucPress a sprijinit în spaţiul informaţional demersurile mediului asociativ românesc vizând drepturile românilor, problemele cu care aceştia se confruntă, dialogul cu autorităţile naţionale, locale sau cu organizaţiile internaţionale.

Radio Cernăuţi. Trustul BucPress a continuat să dezvolte postul de Radio Cernăuţi, care este unicul post de radio din Ucraina care emite 24/24 doar în limba română.  În peste 6 ani de activitate Radio Cernăuţi a difuzat în spaţiul online doar muzică românească, a realizat emisiuni în direct dedicate situaţiei românilor din Ucraina şi de pretutindeni, investigaţii jurnalistice, emisiuni pe teme politice, culturale şi dedicaţii muzicale.

BucPress TV – televiziunea românilor din Ucraina. Sute de reportaje, interviuri, documentare, schiţe televizate ş.a. au fost difuzate de BucPress TV în 2021, echipa redacţiei video devenind suprasolicitată şi invitată la o serie de evenimente ale comunităţii româneşti. BucPress TV a realizat documentare, reportaje şi interviuri pentru posturi de televiziune din România şi Republica Moldova, dar şi pentru unele posturi din Ucraina, existând diverse acorduri de colaborare în acest sens.

Filiala din Transcarpatia. Pe parcursul anului 2021 membrii filialei din regiunea Transcarpatia a Centrului Media BucPress, Elvira Chilaru şi Georgeta Marina, au transmis ştiri pentru Agenţia BucPress şi Radio Cernăuţi din Maramureşul din dreapta Tisei. În 2022 pe pagina website-ului nostru va apare o rubrică separată despre Transcarpatia

PROIECTE MEDIA. ACORDURI DE COLABORARE

„Accente cernăuţene”. Pe parcursul anului 2021 BucPress TV Cernăuţi a realizat proiectul „Accente cernăuţene” – emisiune săptămânală pentru şi despre românii din Ucraina, incluzând interviuri, reportaje şi documentare din majoritatea localităţilor cu populaţie românească.

Podcastul „Duminici cu poezie”. Jurnalista BucPress Mierla Amarie a realizat podcastul „Duminici cu poezie”, difuzat săptămânal la Radio Cernăuţi şi publicat pe pagina Agenţiei BucPress. „Duminici cu Poezie”  este un podcast de suflet şi pentru suflet, despre poezia românească şi autorii români.

Acord de cooperare cu Societatea Română de Radiodifuziune. În 2021 a fost prelungit acordul de cooperare cu Societatea Română de Radiodifuziune, care  prevede retransmiterea de Radio Cernăuţi, organ de presă al Centrului Media BucPress, a unor emisiuni produse de Radio România Internaţional, respectiv publicarea pe pagina Agenţiei BucPress (www.bucpress.eu) de articole, realizate de jurnaliştii de la Bucureşti, colaborare pentru realizarea unor producţii radio în comun,  preluarea de către Radio România Internaţional a unor ştiri şi reportaje produse de Agenţia BucPress şi Radio Cernăuţi. Acordul este primul de acest gen încheiat între SRR şi o asociaţie de presă de limba română din Ucraina.

Radio France Internationale România. În 2021 au continuat schimburile de emisiuni şi informaţii între organele de presă ale Centrului Media BucPress şi RFI România în cadrul contractului de colaborare încheiat în 2017. Jurnaliştii BucPress au reflectat diferite evenimente din Ucraina şi regiunea Cernăuţi pentru RFI România, în special în cadrul emisiunii „40 de minute”. Părţile vor colabora şi în viitor pentru difuzarea gratuită a programului RFI Romania, prin internet la Radio Cernăuţi (online) şi preluarea de ştiri pe pagina Agenţiei de ştiri BucPress. Experţii BucPress în mod sistematic sunt invitaţi la RFI România pentru a informa ascultătorii despre realitatea social-politică şi culturală din Ucraina. Este un contract de colaborare inedit pentru presa de limba română din Ucraina.

AGERPRES. În 2021 a continuat cooperarea Centrului Media BucPress cu Agenţia naţională de presă AGERPRES, care acordă din  octombrie 2017 un flux de ştiri cu titlu gratuit Agenţiei de ştiri BucPress din Cernăuţi. Fluxul a fost solicitat de jurnaliştii români din Cernăuţi cu scopul de a consolida poziţiile agenţiei de ştiri BucPress în spaţiul informaţional  naţional şi internaţional. Datorită fluxului, care este accesat gratuit de jurnaliştii BucPress, a avut loc diversificarea conţinutului ştirilor şi editorialelor de pe www.bucpress.eu, şi în viitor vor fi preluate noutăţi de ultima oră pentru a informa corect, obiectiv şi la timp românii din Ucraina despre evenimentele din statul lor, Ucraina, din Patria-Mamă – România, dar şi despre românii de pretutindeni, pentru a asigura prezenţa românofonă informaţională în spaţiul online din Ucraina.

 TVR Moldova / TVR Internaţional. Societatea Română de Televiziune prin Departamentul TVR Internaţional a încheiat în 2020 un acord de parteneriat cu Centrul Media BucPress, fiind continuat în 2021. Este un acord de parteneriat încheiat în premieră de Societatea Română de Televiziune cu un trust de presă românească din Ucraina. Pe parcursul anului 2021 jurnalistul BucPress Vitalie Zâgrea a realizat reportaje pentru ediţia de ştiri de la TVR Moldova, cu posibilitatea difuzării celor mai importante noutăţi din Cernăuţi pe celelalte posturi tv ale Societăţii Româneşti de Televiziune.

Asociaţia „Casa Mării Negre” din Constanţa. În 2021 la invitaţia Asociaţiei „Casa Mării Negre” din Constanţa experţi ai Centrului Media BucPress au participat la evenimente de geopolitică în format online din România (conferinţa ştiinţifică internaţională „Istorie, geopolitică şi spiritualitate românească la Marea Neagră”, masă rotundă internaţională „Hannibal intra muros. Soluţii şi strategii de consolidare a rezilienţei la Marea Neagră”), de asemenea experţi ai Asociaţiei „Casa Mării Negre” din Constanţa au participat la acţiuni organizate în regim online de BucPress împreună cu alţi parteneri din Ucraina. Este o continuare logică şi firească a acţiunilor din cadrul protocolului de colaborare cu Asociaţia „Casa Mării Negre” din Constanţa, semnat în 2018.

CONGRESE, CONFERINŢE, EVENIMENTE CULTURALE   

Congresul Internaţional de Istorie a Presei. Centrul Media BucPress a fost partener instituţional şi media al celui de al XIV-lea Congres Internaţional de Istorie a Presei din Galaţi, cu tema „Presa românească în perioada 1945-1989”. Experţii Centrului Media BucPress au prezentat 2 studii, şi anume, „Presa de limbă română din Cernăuţi în perioada comunistă” (dr. Marin Gherman) şi „Presa din R.S.S. Ucraineană sub ochiul vigilent al cenzurii comuniste” (Mirela Amari).

Salonul Internaţional de Carte Românească. În decembrie 2021 la Cernăuţi s-a desfăşurat Salonul Internaţional de Carte Românească, ediţia a VIII-a, organizat de Editura „Alexandru cel Bun”, Biblioteca Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu” şi Centrul Media BucPress. Evenimentul a avut  ca scop popularizarea cărţii româneşti în Ucraina, informarea cititorilor despre cele mai importante cărţi apărute în Ucraina, România şi Republica Moldova, promovarea valorilor comune în zona transfrontalieră Ucraina-România prin intermediul cărţii tipărite şi a unor discuţii pe teme istorice, culturale şi jurnalistice.

Comemorarea lui Constantin Isopescu-Grecul, rector al Universităţii din Cernăuţi. În februarie 2021 a avut loc o manifestare comemorativă dedicată împlinirii a 150 de ani de la naşterea lui Constantin Isopescu-Grecul, rector al universităţii cernăuţene. Evenimentul comemorativ a fost organizat de Societatea Bibliotecarilor Bucovineni, Asociaţia sportiv-culturală „Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi Centrul Media BucPress.

    Şcoala de vară „Discursuri identitare în spaţii multiculturale: Republica Moldova şi Bucovina”. Centrul Media BucPress a fost partener organizatoric în cadrul derulării şcolii de vară de la Cernăuţi „Discursuri identitare în spaţii multiculturale: Republica Moldova şi Bucovina”, organizată de Moldova Institut Leipzig, în parteneriat cu Universitatea Naţională din Cernăuţi. Experţii BucPress au asigurat desfăşurarea secţiei „Multiculturalitate şi toleranţă în Bucovina” ca parte al acestui proiect de prelegeri pentru studenţi, doctoranzi şi cercetători din Germania, Austria, Ucraina şi Republica Moldova.

Masa rotundă internaţională „Ucraina-România-R.Moldova: cercul prieteniei”. Centrul Media BucPress a fost coorganizator al acestui eveniment analitic în regim online în februarie 2021. În cadrul mesei rotunde au fost analizate principele tendinţe regionale în trilaterala Ucraina – România – Republica Moldova, fiind prezentate proiectele transfrontaliere implementate, primejdiile şi provocările securitare, perspectivele cooperării economice şi culturale. De asemenea, experţii au discutat despre barierele care sunt în calea cimentării unui cerc al încrederii între state.

Cernăuţi-Suceava: Salon de literatură română, consacrat împlinirii a 200 de ani de la naşterea scriitorului Vasile Alecsandri. Acest salon de literatură a reunit în regim online oameni de cultură din regiunea Cernăuţi şi judeţul Suceava, Centrul Media BucPress fiind coorganizator. Evenimentul s-a desfăşuirat la Biblioteca Regională „Mihailo Ivasiuk” din Cernăuţi.

 PROIECTE TRANSFRONTALIERE, FINANŢATE DE UE

Tezaurul Etnic Special al Bucovinei. În anii 2020-2022 Centrul Media BucPress din Cernăuţi implementează, alături de Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuţi şi parteneri din judeţul Suceava, proiectul  „Tezaurul Etnic Special al Bucovinei”, ENI - CBC 2 SOFT/2.1/46, finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Comun Romania-Ucraina 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinatate (ENI). Obiectivul general al proiectului este: „Dezvoltarea turismului cultural în Bucovina istorică, prin facilitarea şi promovarea patrimoniului cultural imaterial al etniilor conlocuitoare din judeţul Suceava şi regiunea Cernăuţi”. Lider al proiectului este Fundaţia „Ana” din Suceava. În cadrul proiectului BucPress a realizat în anul 2021 o amplă activitate de cercetare, documentare şi conservare a patrimoniului cultural imaterial al 5 etnii din regiunea Cernăuţi. În 2022 vor fi propuse şi dezvoltate 5 produse şi servicii turistice culturale tradiţionale multietnice comune din judeţul Suceava şi regiunea Cernăuţi, vor fi publicate 2 baze de date cu patrimoniul cultural imaterial potenţial turistic, va fi difuzat filmul documentar "Patrimoniul cultural imaterial al etniilor din judeţul Suceava şi regiunea Cernăuţi, element inedit în dezvoltarea turismului transfrontalier", 12 filme documentare de promovare a patrimoniului cultural imaterial al etniilor din judeţul Suceava şi regiunea  Cernăuţi; organizarea în Suceava şi Cernăuţi a 2 mese rotunde  cu tema ”Valorificarea patrimoniului cultural imaterial al etniilor din judeţul Suceava şi regiunea Cernăuţi prin produse şi servicii turistice comune”, organizarea unui târg interetnic şi a unui festival interetnic în Cernăuţi şi Suceava, desfăşurarea unei ample campanii de promovare în presă şi reţelele de socializare.

                  

 BUCPRESS – PARTENER ÎN REALIZAREA UNOR PROIECTE CULTURALE ŞI DE PRESĂ

În 2021 Centrul Media BucPress a încheiat acorduri de parteneriat pentru sprijinirea unor proiecte culturale şi de presă importante pentru comunitatea românească din Ucraina. BucPress a sprijinit organizatoric, financiar, prin consultanţă sau prin resurse umane următoarele proiecte ale asociaţiilor partenere:

- Digitizarea fondului de carte a bibliotecii de carte românească „Glasul Bucovinei” a Editurii Alexandru cel Bun din Cernăuţi. În 2021, cu sprijinul BucPress, a avut digitizarea unor cărţi sau reviste, care pot fi citite pe pagina bibliotecii;

- Revista „Prichindeii”, editată de Liga Tineretului Român „Junimea” din Cernăuţi, singura publicaţie dedicată elevilor şi preşcolarilor români din Ucraina;

-  Revista „Glasul Bucovinei”, revistă de istorie şi cultură, editată la Cernăuţi şi tipărită la Bucureşti.

„Să construim poduri pentru a depăşi stereotipuri şi prejudecăţi” - proiect al Asociaţiei Ucrainene a Cercetătorilor Învăţământului, sprijinit de BucPress pentru a iniţia un dialog media sincer privind problemele reale ale învăţământului în limba română din Ucraina.

BucPress a fost partener media la o serie de evenimente culturale şi ştiinţifice, organizate de comunitatea românească din Ucraina. Jurnaliştii noştri s-au deplasat în zeci de localităţi româneşti, arătând întregii lumi cum se păstrează valorile naţionale şi ce obstacole politice, economice, sociale noi apar în fiecare an.

În 2021 BucPress a susţinut demersurile Consiliului Naţional al Românilor din Ucraina (CNRU) în vederea menţinerii identităţii româneşti şi sensibilizării opiniei publice vizavi de problemele comunităţii româneşti din Ucraina. Centrul Media BucPress este reprezentat la nivelul conducerii CNRU.

Experţii BucPress au realizat studii, analize, reportaje, investigaţii şi cercetări, care nu au fost incluse în această prezentare pentru că nu reprezintă rodul muncii colective. De asemenea în acest bilanţ nu au fost menţionate numeroasele parteneriate media privind zeci de evenimentele culturale şi ştiinţifice desfăşurate în regiunea Cernăuţi.

Centrul Media BucPress (jurnaliştii Marin Gherman, Vitalie Zâgrea, Leonid Parpauţ, Mariana Struţ, Mirela Amarie, Svetlana Pantea, Sergiu Barbuţă, Elvira Chilaru, Georgeta Marina, editorialiştii Dorina Popescu şi Vasile Barbuţă,  echipa IT Vitalie Romaniuc şi Elena Presneacov) aduce mulţumiri Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Consulatului General al României la Cernăuţi, Consulatului României la Solotvino / Slatina, presei  scrise de limba română din Cernăuţi, în special ziarelor „Monitorul bucovinean” şi „Gazeta de Herţa”, tuturor partenerilor instituţionali, ascultătorilor, cititorilor, telespectatorilor pentru suport, prietenie şi fidelitate. Cu sprijinul vostru vom încerca să realizăm cât mai multe proiecte de impact şi în anul 2022.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite