Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Marina Chirca. Moartea pentru care România nu va vărsa lacrimi

88
15 Sep 2013 16:06:59
Matei Udrea
Marina Chirca astă-primăvară, conducându-l pe reporterul Adevarul după ce i-a povestit epopeea despre care poporul român n-a aflat niciodată.
Marina Chirca astă-primăvară, conducându-l pe reporterul Adevarul după ce i-a povestit epopeea despre care poporul român n-a aflat niciodată.

A murit Marina Chirca. Ar trebui ca România toată s-o plângă, oamenii să găsească în memoria ei măcar câteva clipe de pioasă aducere aminte, iar guvernul să-i organizeze funeralii naţionale. În schimb, cel mai probabil, n-aţi auzit de ea. Televiziunile n-au făcut nici măcar o ştire din asta: cui dracu’ îi pasă de o babă anonimă, care nici măcar nu e regina ţiganilor, n-are bani, nu e vrăjitoare sau altceva?

Marina Chirca n-a fost decât o amărâtă de femeie simplă, de la ţară, de un curaj şi o demnitate care acum ne stânjenesc pe noi, cei care înţelegem prin „curaj“ îndrăzneala de a da „Like“ pe Facebook.

Anonima care s-a stins vineri, la 98 de ani, în satul de munte Nucşoara, din Judeţul Argeş, a înfruntat Comunismul şi Securitatea timp de nouă ani, în cea mai cumplită perioadă din istoria recentă a ţării, atunci când bolşevicii au distrus coloana vertebrală a naţiei şi au dăltuit chipul schimonosit al poporului român, aşa cum arată el astăzi. Între 1949 şi 1958, Marina Chirca a sprijinit grupul armat al partizanilor anticomunişti din Munţii Făgăraş conduşi de Toma Arnăuţoiu, plătind apoi cu libertatea şi cu avuţia sa această opoziţie.

Crucea alungată

Cu Armata, Securitatea, Miliţia şi turnătorii pe urme, a reuşit, timp de aproape un deceniu, să înşele vigilenţa acestei forţe opresive copleşitoare, asigurând infrastructura rezistenţei pentru luptătorii din munţi. Hrană, haine, obiecte, muniţie, armament, informaţii preţioase şi câte altele a strecurat Marina Chirca, împreună cu alţi nucşoreni, pe sub nasul securiştilor şi al trădătorilor din rândurile propriilor săteni, riscându-şi în fiecare clipă viaţa, familia, averea. Prinsă în 1963, după ce se ascunsese cinci ani într-un pod, a fost anchetată, bătută cumplit, a făcut puşcărie, averea i-a fost confiscată şi – cât cinism! – împărţită consătenilor care colaboraseră cu Securitatea.

După Revoluţie, ar fi trebuit ca Marina Chirca să devină un simbol naţional. S-ar fi cuvenit să înveţe copiii la şcoală despre ea. Să se scrie în cărţile de istorie. Să se organizeze excursii cu clasa la Nucşoara, ca tinerele generaţii să afle chiar din gura acestei băbuţe cu sufletul ca pâinea caldă despre adevăratul trecut al poporului român. Ar fi trebuit, dar n-a fost aşa. Noile autorităţi locale, care erau tot cele vechi, le-au râs în nas celor care au luptat pentru ţara lor. Cei jefuiţi de comunişti n-au fost repuşi în drepturi. Până şi crucea ridicată în memoria eroilor au refuzat autorităţile să fie amplasată în Nucşoara!

După Revoluţie, România ar fi trebuit, prin intermediul acestor oameni extraordinari, precum Marina Chirca, să se reconecteze la filonul adevăratelor sale tradiţii şi valori. Dar cum ar fi putut Iliescu şi oligarhia securisto-activistă să-i cinstească pe cei care au luptat împotriva lor? Manualele de istorie au rămas aceleaşi. Au fost fabricaţi specialişti care prelungesc falsurile propagandei comuniste. Oameni precum Lucian Boia n-au vrut să ştie de existenţa Marinăi Chirca nici atunci, în anii ’50-'60 (pe care i-au trăit), nici acum, când încearcă, în cărţile lor, să-i mai omoare o dată, negându-le existenţa prin omisiune.

Noile valori ale României

Luna trecută, preşedintele ţării s-a dat de ceasul morţii să-l salveze pe autoproclamatul rege al ţiganilor. Medic trimis de urgenţă în Turcia, unde bulibaşa suferise un infarct, demersuri pentru trimiterea unui avion privat, lacrimi la căpătâiul „omului de afaceri“, circ în direct, la TV. Preşedintele valida, prin gesturile sale, un simbol, un stil de viaţă, un mod de a trăi.

Vineri, Marina Chirca s-a stins în anonimat, în satul de munte Nucşoara, a cărui secţiune de istorie din pagina de pe Internet omite cel mai important eveniment din istoria sa milenară: lupta eroică a locuitorilor săi împotriva comunismului. Şi va fi înmormântată la fel, fără onoruri, fără preşedinţi care să verse lacrimi, fără dezbateri la televiziuni, fără ca oamenii să ştie sau, măcar, să le pese.

În fapt, proiectul „omului nou“ început de comunism n-a fost stopat niciodată. Între „regele“ Cioabă şi ţăranca Marina Chirca, poporului român i se vorbeşte de primul.

P.S. Acesta este ultimul interviu acordat de Marina Chirca, ultima supravieţuitoare a luptătorilor anticomunişti din Munţii Făgăraş. Autorul materialului, colegul Laurenţiu Ungureanu, a mers astă-primăvară la Nucşoara, acasă la Marina Chirca. Eroina României l-a primit în casă, i-a povestit, iar la sfârşit a insistat să ia o pungă cu ouă de ţară: „Ia, maică, nu-i frumos să pleci cu mâna goală de la mine!“. Era ultima suflare a vechiului popor român, aşa cum nu-l (re)cunoaştem şi pe care l-am pierdut definitiv.

Acest text a apărut pe blogul mateiudrea.wordpress.com

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

88 Comentarii

g i
15.09.2013, 18:37:52

Rușine sa ne fie la toti , ne-am pierdut busola morala , tradițiile , buna credința , buna creștere . Am ajuns o națiune de cocalari si pitipoance conduși de progeniturile sau locotenentii nomenclaturii comuniste . Intr-adevăr , la țara pe vremuri era musai ca musafirul sa fie tratat cu ce este mai bun in gospodarie si sa nu plece fara ceva in desaga "pentru drum ".

+36 (36 voturi)
Paun Al
15.09.2013, 19:34:20

Isus: "Acolo unde este comoara ta, acolo va fi şi inima ta" Avem alte prioritati mai importante decat pretuirea celor ce au luptat pentru libertate .

+4 (10 voturi)
gogu58
15.09.2013, 19:41:13

Ce este aia libertate ?

0 (2 voturi)
Paun Al
15.09.2013, 19:50:32

Gogu ,lipsa dictaturii , lipsa comportamentului totalitar al statului... Lor li s-au luat( nationalizat) pamanturile , bunurile ,dreptul de a -si spune pasul, au fost bagati in inchisori , canal....

+2 (4 voturi)
Etiene Neagou
15.09.2013, 20:06:52

Cam multe versete puse in gura lui Isus:de bine chiar de vor fi inventate de altii.Poate eu sunt prea batran, ma incearca senilitatea dar(in nici un caz nu o condamn pe Marina Chirca, fie-i tarana usoara!) cand un grup de cativa oameni/probabil, nu stiu, e vorba de legionari/ stau ascunsi in munti avand arme si munitii, nu cred decat ca au luptat pentru libertatea l o r si nu a intregii tari.E doar logica mea.In ideia ca locuitorii satelor din jur erau ,,turnatori,, si nu patrioti ca bunica decedata. Se zice/stie ca mai coborau din munti, mai omorau ceva,,tradatori,, de neam ,,luptand pentru libertate,,si se ascundeau din nou.Iar altii zaceau prin puscarii in urma exprimarii dorintei de libertate in viu grai si fara a impusca pe nimeni. Poate gandesc eu gresit sub povara unui melon stalcit de batranete....

-5 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (88)

Modifică Setările