Martorii cheie din dosarul lui Ponta îi reclamă la DNA pe poliţiştii care-i protejează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta este inculpat în dosarul Turceni-Rovinari
Victor Ponta este inculpat în dosarul Turceni-Rovinari

Doi dintre martorii care au contribuit la inculparea fostului premier Victor Ponta şi a senatorului Dan Şova, în dosarul Turceni Rovinari, îi reclamă la DNA chiar pe poliţiştii care ar trebui să îi protejeze.

Doi dintre martorii-cheie care au contribuit la acuzarea fostului premier Victor Ponta şi a senatorului Dan Sova, în dosarul „Turceni –Rovinari”, i-au reclamat la DNA pe poliţiştii care ar fi trebuit să-i protejeze. Alin Brîncuş şi iubita acestuia, Simona Ciurcu, foşti angajaţi ai Casei de avocatură „Sova şi Asociaţii”, dar şi martori importanţi ai DNA se află din august 2015, într-un program de protecţie, fiind consideraţi martori ameninţaţi.

De protecţia lor se ocupă ofiţeri de la Poliţia Capitalei. Picătura care a umplut paharul ar fi fost un scandal care s-ar fi produs sâmbătă. „Unul dintre poliţişti m-a bruscat, m-a pus la pământ, cel de-al doilea m-a dus la secţie, pentru că sunt periculos. Asta este susţinerea lor”, a declarat Alin Brîncuş, la intrare în DNA. Bărbatul mai susţine că a fost intimidat de-a lungul timpului de poliţişti pentru a-şi schimba declaraţia în cazul „Turceni –Rovinari”. „Protecţia nu s-a efectuat niciodată, decât abuzuri şi restricţii. Mi-au fost confiscate maşinile, mi-au fost interzise vizitele la domiciliu, suntem controlaţi în colete, nu putem avea contact cu nimeni”,a precizat Brîncuş. „Dacă protecţia înseamnă să fiu trântită pe jos, să mi se pună cătuşele, să fiu ameninţată, nu vreau asemenea lucruri. Asemenea lucruri nu înseamnă protecţie, însemană intimidare”, a completat Simona Ciurcu.

De ce sunt protejaţi de poliţişti

Cei doi martori din dosarul „Turceni-Rovinari” au ajuns sub protecţia Poliţiei Capitalei după ce procurorul a ajuns la concluzia că în cazul acestora există „o suspiciune rezonabilă că viaţa, integritatea corporală, libertatea, bunurile sau activitatea profesională a martorului ori a unui membru de familie al acestuia ar putea fi puse în pericol ca urmare a datelor pe care le furnizează organelor judiciare sau a declaraţiilor sale”. Astfel, potrivit Codului Penal în cazul unui martor ameninţat anchetatorul poate dispune una ori mai multe măsuri de protecţie printre care se numără: supravegherea şi paza locuinţei martorului sau asigurarea unei locuinţe temporare; însoţirea şi asigurarea protecţiei martorului sau a membrilor de familie ai acestuia în cursul deplasărilor; protecţia datelor de identitate, prin acordarea unui pseudonim cu care martorul va semna declaraţia sa; audierea martorului fără ca acesta să fie prezent, prin intermediul mijloacelor audiovideo de transmitere, cu vocea şi imaginea distorsionate, atunci când celelalte măsuri nu sunt suficiente.

Contractele, pe linie de partid

În urmă cu două săptămâni, cei doi martori au fost audiaţi în şedinţă secretă la Curtea Supremă în dosarul „Turceni –Rovinari”. O echipă de poliţişti în civil i-au escortat atunci la instanţă şi au stat cu aceştia întreaga zi.  La finalul audierii, Brâncuşi şi Ciurcu au făcut, mai multe declaraţii. „Toate contractele avute de firma <<Şova şi Asociaţii>> au venit pe linie politică şi toate încasările care au fost realizate s-au dus înapoi la partid”, a spus Brîncuş. Acesta a mai susţinut că angajaţii casei de avocatură aveau birouri amenajate la cele două sedii mari ale PSD, din şoseaua Kiseleff şi bulevardul Ion Ionescu de la Brad, unde primeau „directive” despre cum trebuie să se desfăşoare lucrările în dosare. Martorul a explicat că în interiorul firmei de avocatură se ştia de unde vin banii şi unde se duc. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite