Mărturiile celor care locuiesc lângă clubul Colectiv: „Când am ieşit afară, era ca la război! Curgeau pieile de pe ei!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hala „Pionierul”, unde funcţiona Clubul Colectiv, este înconjurată de câteva blocuri construite recent şi de un şir de case dărăpănate, locuite, în mare parte, de cetăţeni de etnie romă. Au fost primii oameni care au sărit în ajutorul tinerilor scăpaţi din incendiul de la Clubul Colectiv.

I-am găsit afară, ieşiţi pe la porţi, cu ochii cârpiţi de nesomn şi povestind ce au trăit cu o noapte în urmă. “Eram în casă, mă uitam la televizor, şi odată am auzit nişte urlete şi salvările venind. Când am ieşit afară, era ca la război. Căzuţi pe jos, săracii, arşi din cap până-n picioare, curgeau pieile de pe ei”, spune nea Vasile, un om voinic, cu vocea bolovănoasă.

Laolaltă cu ceilalţi vecini, susţine că împotriva clubului Colectiv s-au făcut nenumărate sesizări, însă autorităţile n-au luat nicio măsură: “De vinerea şi până duminica noi nu mai puteam să punem capul pe pernă. Bubuia muzica în continuu, iar spre dimineaţă ieşeau afară şi se luau la bătaie, aruncau cu sticle, intrau peste noi în curţi, nu mai era trai. Am făcut plângeri, dar degeaba, că n-a luat nimeni nicio măsură. Ne aşteptam din moment în moment să se întâmple o nenorocire din asta”.

Vineri seară, când au văzut ce se întâmplă în faţa caselor lor, oamenii au sărit şi au ajutat cu ce au putut. Florentina, mamă a trei copii, susţine că şi-a smuls ţoalele de pe paturi şi a învelit răniţii cu ele: „Am adus tot ce aveam, apă, perne, pături... O fată a stat aici, pe trotuar, 40 de minute, pentru că medicii nu mai ştiau la care să se ducă mai întâi. I-am pus o pernă sub cap şi am învelit-o cu pătura, pentru că tremura continuu. Asistentele ne-au dat şi nouă apă oxigenată şi mergeam şi le dădeam pe unde avea răni fiecare, am făcut şi noi ce am putut. Era ca în filmele de groază şi după ce i-au dus pe toţi la spital, eu n-am mai putut închide ochii. Nu mi-i mai puteam scoate din minte”.

„Numai prostii sunt aici”

Zeci de oameni s-au adunat în cursul zilei de sâmbătă în faţa clădirii unde s-a întâmplat tragedia. Unii au venit să aducă flori şi să aprindă lumânări în memoria celor decedaţi, alţii pur şi simplu au căscat gura şi şi-au dat cu părerea. Un bărbat cu fesul tras pe urechi s-a rezemat în şaua bicicletei şi a început să citească cu voce tare numele firmelor care funcţionează în hala fostei fabrici de încălţăminte “Pionierul”: “Sală de fitness, club de noapte, discotecă, numai prostii sunt aici. Batem apa-n piuă şi ne încălţăm cu adidaşi făcuţi în Vietnam, că ăia de la Pionierul nu mai erau buni. Dacă tot au desfiinţat fabricile, trebuiau să dărâme şi halele astea, nu să le lase şi să moară lumea în ele”.

În jurul bărbatului cu bicicletă s-a adunat imediat un grup de pensionari. După câteva replici de acomodare, a început un lung inventar al întreprinderilor comuniste din Bucureşti, fiecare cu ce producea înainte de Revoluţie, câţi angajaţi avea înscrişi pe ştatele de plată şi ce soartă a avut după prăbuşirea comunismului. Când au epuizat subiectul, pensionarii au început să evalueze din ochi armata de reporteri şi cameramani care mişuna prin zonă: “Uitaţi-vă şi voi! În loc să facă investigaţii, ăştia stau de vorbă între ei”.

Sute de oameni au donat sânge după incendiul de la Colectiv 

Alţi bucureşteni au ieşit din case cu gândul de a-i ajuta pe cei peste 180 de răniţi aflaţi în spitale. La Centrul de Transfuzie Sanguină de lângă Piaţa Victoriei s-au adunat atât de mulţi donatori, încât unitatea medicală a rămas fără spaţiu de stocare şi a fost nevoită să-i îndrume pe oameni şi către alte spitale. Asistentele medicale spuneau că nu-şi mai amintesc să fi văzut o asemenea mobilizare a populaţiei: au fost, în total, peste 600 de persoane care au donat sânge în semn de solidaritate cu victimele din clubul Colectiv. S-au format cozi, s-au montat garduri despărţitoare şi s-au mobilizat echipe de jandarmi. Câţiva voluntari au împărţit ceaiuri calde şi cafea, pentru că donatorii au fost nevoiţi să aştepte ore în şir până au ajuns în faţa asistentelor însărcinate cu recoltarea.

Angel Croitoru, un domn cu mustaţă, a venit împreună cu soţia: “În primul rând suntem părinţi şi atunci când eşti părinte te gândeşti că mâine poate să fie copilul tău într-o astfel de situaţie. S-a ajuns prea departe. Toţi vor să facă bani, avizele se dau pe şpăgi, nu-i mai interesează de nimic. Să iasă show şi să curgă cu bani, asta e tot ce vor”.

Pe lângă populaţia civilă, la Centrul de Transfuzie Sanguină s-au prezentat şi 50 de luptători din Brigada Antiteroristă a SRI. Zece dintre ei au donat sânge, iar ceilalţi au fost sfătuiţi să meargă la alte spitale sau să se întoarcă în zilele următoare, întrucât cadrele medicale nu mai puteau face faţă numărului mare de donatori.

Mai multe ştiri despre incendiul de la Clubul Colectiv 

 

LIVE BLOG 1 noiembrie: 27 de morţi, nimeni pus sub acuzare. Procurorii fac duminică primele autopsii şi încep audierile

Incendiu în Clubul Colectiv. Revolta unui tânăr pe care l-a ocolit moartea: Cei care mergeau în Colectiv nu sunt boschetari care trăiau de pe o zi pe alta

EXCLUSIV Incendiu în Clubul Colectiv. Administratorul firmei care a izolat fonic tavanul clubului: „Le-am oferit varianta ignifugă, dar au ales ce era mai ieftin“

Incendiu în Club Colectiv. Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, chitariştii Goodbye to Gravity, au murit

Incendiu Club Colectiv. Mărturiile cutremurătoare: „Mă căţăram pe cadavre şi încercam să ies“. Asistentă de la Salvare: „Săreau arşi pe mine, urlau“

Mărturiile părinţilor victimelor de la incendiul din club Colectiv: „A deschis ochii şi mi-a spus: «am văzut iadul, mam㻓

Reacţii oficiale după incendiul de la Club Colectiv. Klaus Iohannis: „Nu mai putem continua pe principiul «lasă că merge şi aşa»“

Incendiu în Clubul Colectiv. Când se activează planul de cod roşu pentru dezastre. Neregulile depistate în actele de funcţionare a clubului

Incendiu la Clubul Colectiv din Bucureşti. Generaţia Facebook „atacă“ din nou: „Nimeni în cluburi! Astăzi nu ieşim în club!“

Incendiu în Club Colectiv Bucureşti. Solistul trupei care concerta în momentul incendiului se zbate între viaţă şi moarte. Tânărul a câştigat Megastar în 2008

    

Incendiu în Club Colectiv. Mărturiile unui prieten al trupei Goodbye to Gravity: „Au făcut concertul cu banii lor. Unul dintre băieţi are mâinile arse“

Incendiu club Bucureşti: Colectiv, unul dintre cele mai renumite localuri de concert din Capitală. În seara tragediei, intrarea a fost liberă

Incendiu în Clubul Colectiv: Cine sunt Goodbye to Gravity, trupa care a concertat în momentul producerii tragediei

Incendiu Colectiv. Cine este Alin Anastasescu, acţionarul principal al firmei care deţine Clubul Colectiv

Incendiu la Club Colectiv. Liste cu răniţii tragediei din Capitală, internaţi la diverse spitale din Bucureşti

Incendiu în Club Colectiv. Ce s-a întâmplat, de fapt, în Colectiv, clubul în care zeci de tineri au ars de vii

Incendiu Club Colectiv. Este nevoie de sânge! Unde puteţi dona chiar acum

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite