Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Masacrul anual a 5.000 de cerbi, o afacere de zeci de milioane de euro

19
28 Sep 2017 06:06:47
Autor: Marian Pavalasc
În România există trei fonduri cinegetice unde se ucid anual peste 150 de cerbi lopătari
În România există trei fonduri cinegetice unde se ucid anual peste 150 de cerbi lopătari

5.063 de cerbi, din speciile carpatin şi lopătar, sunt ucişi legal până în mai 2018 în cadrul partidelor de vânătoare organizate de asociaţiile de specialitate. Un exemplar scos la vânat valorează între 5.000 şi 10.000 de euro.

Disputa dintre asociaţiile de vânători şi organizaţiile ecologiste privind intenţia ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, de a permite vânărea unor specii ocrotite a atras atenţia asupra afacerii de zeci de milioane de euro a vânătorii speciilor rare sau spectaculoase din ţara noastră. Aici ne referim la vânarea unor exemplare ca urs, lup, râs şi pisica de munte (specii rare) sau la cerb şi capra de munte (specii considerate spectaculoase). Cele din prima categorie nu pot fi împuşcate, legal, decât cu autorizaţia specială a ministrului Mediului, iar animalele din a doua categorie au în fiecare an câte un număr de exemplare care pot fi ucise, fiind considerate în plus faţă de norma necesară.

Cerbi morţi valorează 20 de milioane de euro

Dintre aceste specii, cerbii sunt victimile predilecte ale pasionaţilor de vânătoare pentru că se găsesc în păduri uşor accesibile. Cotele de vânat pentru perioada mai 2017 - mai 2018 se ridică la 5.063 de exemplare care pot fi împuşcate legal. Mai exact, este vorba de 3.689 de cerbi carpatini (sau cerb comun) şi 1.374 de cerbi lopătari care îşi vor fi luaţi la ţintă şi împuşcaţi.

“Aceste cote de vânătoare sunt calculate de specialişti în urma raportărilor pădurarilor şi sunt alocate anumitor fonduri cinegetice administrate de asociaţii de specialitate”, ne-au explicat reprezentanţi ai Ministerului Mediului.
 
Aceste organizaţii de specialitate sunt de fapt asociaţii de vânători. Ele permit membrilor, dar mai ales străinilor cu bani, să ucidă cerbi, în limita numărului aprobat de minister. Spre exemplu, vânătorul care vrea să tragă într-un cerb comun matur (peste 11 kilograme) scoate din buzunar şi 7.000 de euro, iar pentru vânătoarea unui cerb lopătar matur (peste 4,5 kilograme) se scoate de la 5.000 de euro în sus.
Astfel, la un calcul mediu de 4.000 de euro per exemplar, înseamnă ca 5.063 de cerbi care pot fi vânaţi până în mai 2018 aduc asociaţiilor de specialitate peste 20 de milioane de euro.
 

Pădurea lui Ceauşescu, iadul cerbilor

 
Cerbii lopătari sunt ţintă mai valoroasă a vânătorilor străini, iar locul unde anual sunt împuşcate sute de exemplare este fostul domeniu al lui Nicolae Ceauşescu de la Socodor, judeţul Arad. Până în mai 2018, conform ordinului de ministru privind cotele de vânătoare, la Socodor pot fi ucişi până la 340 de cerbi lopătari.
Fondul cinegetic de la Socodor este situat la graniţa dintre România şi Ungaria, la 60 de km de municipiul Arad.
 

Ceauşescu mergea des la vânătoare de cerbi în judeţul Arad
 
Peste 760 de hectare de pădure şi 7.000 de hectare de câmpie reprezintă un fel de infern al cerbilor lopătari, dacă ne gândim la numărul de animale ucise. Aici, lopătarii masculi pot fi vânaţi, în mod organizat şi supravegheat, până în 30 noiembrie, iar femelele şi puii până în 28 februarie.
 
Numărul mare de cerbi de aici, uneori s-a depăşit şi 3.000, este explicat prin faptul că lui Ceauşescu nu-i plăcea să stea prea mult la pândă, iar autorităţile locale au înmulţit exemplarele încât dictatorul putea împuşca la fiecare pas câte un animal.
 

 

Unde se vânează cerbi lopătari

 
Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AVPS) Canalul Morilor are dreptul să organizeze partide de vânătoare pentru cerbi la Socodor. Asta pentru că organizaţia a primit în concesiune, în 27 iunie 2011, pentru cinci ani, fondul cinegetic, conform datelor Ministerului Mediului. Conform sursei menţionate, AVPS Canalul Morilor plăteşte 1.967 de lei la stat, în fiecare an, pentru concesiunea ocolului de vânătoare de 7.601 de hectare. Altfel spus, statul încasează cam 10% din preţul plătit de un vânător pentru a trage într-un singur exemplar din cele 340 scoase la vânat prin lege.
 
AVPS Canalul Morilor nu doar că a primit la un preţ derizoriu concesiunea celui mai important fond cinegetic de cerbi din România, dar deţine concesiunea (contra a 1.000 de lei) şi celui de-al doilea domeniu ca importanţă. Este vorba de ocolul de vânătoare de la Râtu Pilu, tot din judeţul Arad. Aici pot fi ucişi, până la vara anului, viitor 270 de cerbi lopătari.
 
Din conducerea norocoasei asociaţii, conform registrului ONG, face parte ca vice-preşedinte şi maghiarul Laszlo Vegh, reprezentantul unei asociaţii din Ungaria. În momentul când AVPS a primit prin încredinţare directă fondurile cu sute de cerbi scoşi anual la vânătoare, ministrul mediului era Laszlo Borbely. 
Un alt loc unde se poate vâna peste 100 de cerbi este locaitatea Seaca, din judeţul Olt. Aici, asociţia de specialitate GTS Muntenia, condusă de afaceristul argeşean Cătălin Spătaru, poate ucide legal 152 de cerbi lopătari.
 
 

Turismul foto poate înlocui turismul vânătoresc

 
Reprezentanţii Federaţiei - Coalitia Natura 2000 susţin că exemplarele din speciile rare sau spectaculoase ar putea fi mai valoroase în viaţă, decât ucise. Turismul foto aduce mai mulţi bani decât turismul de vănătoare pentru trofee, susţin aceştia. Spre exemplu, un animal costă de la 6.000 până la 10.000 euro, în vreme ce un observator corect administrat poate aduce 10.000 euro în fiecare an. 
În schimb, vânătorii susţin că în toate statele lumii sunt cote de vânat pentru ca o anumită specie să nu afecteze viaţa celorlalte animale sau a oamenilor.
 
Perioada optimă pentru vânatul cerbului lopatar este octombrie şi februarie, conform reprezentanţilor asociaţiei de vânătoare Carpathian Hunting.
 
Pentru a participa la o partidă de vânătoare pentru cerbi, taxa cerută de asociaţie este de 550 de euro. Dintre cei care care merg la pândă, în cerb poate trage doar cel care vrea să achite încă o taxă obligatorie. Acest tarif este calculat în funcţie de mărimea cerbului împuşcat, 270 de euro pentru exemplarele sub 1,5 kg şi se ajunge până la 4.670 de euro pentru cerbii de peste 4,50 kg. Tariful este calculat la greutatea animalului, la 10 grame se practică un preţ între 5,7 euro şi 57 de euro.
 

 
Vânătorul care a ucis un cerb comun trebuie să achite între 150 de euro şi peste 7.000 de euro. Pentru exemplarele sulitar se plăteste 150 de euro, pentru animalele sub 2 kg - 467 de euro, iar pentru cerbii comuni de peste 11 kilograme se scoate din cont şi peste 7.000 de euro.
 

Lista judeţelor unde mor la vânătoare peste 100 de cerbi anual

 
Arad: 261 cerbi carpatini - 851 cerbi lopătari
Bihor: 367 cerbi carpatini – 71 cerbi lopătari
Braşov – 144 cerbi carpatini – 0 cerbi lopătari
Călăraşi: 191 cerbi carpatini – 4 cerbi lopătari
Covasna: 174 cerbi carpatini – 2 cerbi lopătari
Gorj: 115 cerbi carpatini – 0 cerbi lopătari
Miercurea-Ciuc: 364 cerbi carpatini – 0 cerbi lopătari
Hunedoara: 165 cerbi carpatini – 0 cerbi lopătari
Mureş: 301 cerbi carpatini – 10 cerbi lopătari
 
Suceava: 284 cerbi carpatini - 0 cerbi lopătari
Sibiu: 112 cerbi carpatini – 0 cerbi lopătari
Olt: 0 cerbi carpatini - 178 cerbi lopătari
Timiş: 85 cerbi carpatini – 113 cerbi lopătari
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Stan Toma
28.09.2017, 07:27:25

Ce chestie dom'le, de vacuțe , purceluși și puișori uciși nu se mai sinchisește nimeni.

-10 (10 voturi)
GEORGE ADRIAN
28.09.2017, 08:58:31

ATIT AI INTELES ATIT AI RASPUNS. CAP MIC SI CREIER LEJER. LA CITE FLORI SE CULEG CE MAI CONTEAZA PADURILE DEFRISATE. CONSUMI PREA MULT AER PENTRU CIT GINDESTI.

+5 (5 voturi)
Stefan din nord
28.09.2017, 09:07:38

La pagubele aduse padurilor de excedentul de ierbivore nu te-ai gandit ? Sunt un iubitor de animale si ma doare sa vad ca sunt masacrate dar in acelasi timp trebuie ca sa existe un echilibru intre numarul lor si capacitatea padurilor de a se regenera Acest lucru in mod normal ar trebui sa-l faca carnivorele in special lupii dar astia fiind putini nu rezolva problema astfel incat tot vanatorii trebuie sa mai rareasca din cerbi si caprioare pana la un numar optim

-7 (9 voturi)
Titus Livius
28.09.2017, 09:38:29

Asadar voi intrati in paduri cu drujbele si taiati la ras in still industrial si nu va este teama ca padurea distrusa de voi nu s-ar putea regenera......... in schimb cu un tupeu incredibil de oameni ne-educati si prost crescuti iki spuneti ca padurea nu se poate regenera din cauaza pagubelor produse de ierbivore ???? CAT TUPEU !!! CATA PROSTIE !!!! Timp de miloane de ani ierbivorele au vietuit in acea padure, perfect adaptate mediului, intr-un numar mult mai mare decat in prezent si padurea a dus-o foarte bine....... pana sa vebiti voi ,hoti, banditi, criminali ordinari..... HOTI AI VIITORULUI COPIILOR NOSTRI

+3 (7 voturi)
Alexandre
28.09.2017, 09:05:37

A ucide din placere este ceva josnic, inseamna sa ai un caracter denaturat, un caracter deviant, adica in fond sa fii un om tare nefericit si frustrat. Poti sa fii si miliardar,dar daca ucizi din placere, in ochii unui om educat si de caracter, nu valorezi mai mult decat o insecta..

+6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (19)