Maşinile abandonate prin parcări peste şase luni vor fi ridicate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşinile nemişcate timp de şase luni vor fi ridicate de autorităţi  Foto Facebook
Maşinile nemişcate timp de şase luni vor fi ridicate de autorităţi  Foto Facebook

Cei care îşi lasă maşinile să zacă prin parcări mai mult de şase luni riscă să rămână fără ele pentru că autorităţile au acum cadrul legal de a ridica autovehiculele considerate abandonate, conform unui act normativ ce a fost publicat recent în Monitorul Oficial.

 Astfel, conform Legii nr. 97/2020 pentru modificarea şi completarea regimului juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale, autorităţile vor viza orice tip de autovehicul care nu a fost mişcat de pe loc timp de o jumătate de an şi despre care „există indicii temeinice că acesta nu respectă condiţiile legale pentru a circula pe drumurile publice”. Conform legii, aceeaşi regulă se aplică şi maşinilor care n-au plăcuţe cu numere de înmatriculare sau care sunt înmatriculate în străinătate.

Într-un prim pas de punere în practică a reglementării, autorităţile vor trece la inventarierea acestor autovehicule. Apoi, se vor încheia procese-verbale de constatare şi pe maşinile aflate în discuţie se vor afişa somaţii pentru ridicarea lor în maximum zece zile. În caz contrar, vehiculele vor fi ridicate şi depozitate de autorităţi în locuri special amenajate. 

Conform legii, maşinile deja ridicate de autorităţi vor fi extrem de dificil de recuperat. Asta pentru că proprietarul sau utilizatorul legal al maşinii va fi obligat să facă dovada achitării tuturor taxelor (inclusiv cea de parcare), impozitelor şi amenzilor prevăzute de lege, aferente respectivului vehicul. Apoi, proprietarul va fi obligat să plătească şi inventarierea, expertizarea, ridicarea, transportul, depozitarea şi paza vehiculului în parcarea special amenjată de autorităţi. În fine, foarte important, cel care revendică maşina trebuie să facă dovada deţinerii inspecţiei tehnice periodice valabile pentru vehiculul respectiv, lucru imposibil de realizat în cazul unor maşini care stau cu anii prin parcări. 

Legea 97/2020 mai prevede că, dacă proprietarii nu-şi vor revendica maşinile ridicate, în funcţie de starea tehnică în care se află, acestea vor fi vândute sau scoase din circulaţie şi predate unei „unităţi de colectare şi valorificare a deşeurilor”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite