Maşinile cu volan pe dreapta, interzise la mişto în România. Care sunt portiţele de a eluda legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Implicate în numeroase accidente grave, autoturismele cu volan pe partea dreaptă nu vor mai fi omologate de Registrul Auto Român (RAR) pentru circulaţia în România. Asta după ce ministrul Transporturilor a semnat modificarea regulilor de omologare individuală şi eliberare a cărţii de identitate pentru vehicule rutiere, interzicând omologarea în România a maşinilor cu volan pe partea dreaptă, provenite din afara UE.

În acest moment, măsura nu are urmări imediate, pentru că majoritatea maşinilor cu volan pe dreapta care ajung în România provin din Marea Britanie. Dar, în aproximativ doi ani când va intra în vigoare celebrul Brexit, maşinile “englezeşti” vor avea, şi ele, interdicţie de înmatriculare în România. În întreaga lume există 55 de state unde şoferii circulă pe partea stângă, iar patru sunt din Europa: Marea Britanie, Cipru, Irlanda şi Malta. 

Concret, la propunerea RAR, au fost modificate reglementările privind omologarea individuală, eliberarea cărţii de identitate şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere. „Postul de conducere trebuie să fie situat pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului. Sunt exceptate autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curăţenie stradală), precum şi autovehiculele care au fost înmatriculate ultima dată într-un alt stat membru al UE şi care nu au suferit modificări în raport cu configuraţia de înmatriculare iniţială“, este prevederea care care va trage pe dreapta maşinile „englezeşti“.

Totuşi, în continuare va fi permisă modificarea postului de conducere prin mutarea acestuia de pe partea dreaptă pe partea stângă a vehiculului, dar numai în ateliere şi cu piese omologate. Specialiştii în domeniu consideră, totuşi, că această operaţiune este una extem de scumpă şi, deci, nerentabilă pentru proprietarii de astfel maşini în general ieftine. 

Cum se ocoleşte legea

Surse din piaţă susţin că cei care vor să achiziţioneze maşini ieftine „englezeşti“ au, totuşi,  o variantă: înmatricularea în Bulgaria, unde legislaţia este mult mai permisivă la acest capitol. 

Vor scăpa şi maşinile înmatriculate deja în România cu care nu se va întâmpla nimic. Cu o excepţie. Dacă ajung la reomologare, pentru schimbarea motorului, proprietarii vor fi obligaţi să mute şi volanul de pe dreapta pe stânga pentru a mai putea să circule. 

70.000 de “englezoaice” 

În acest moment, în România sunt omologate aproximativ 70.000 de maşini cu volan pe partea dreaptă, mai precizează RAR.

În ultimii 3 ani, în România au fost importate aproape 51.000 de maşini “englezeşti”. La acestea se adaugă cele înmatriculate în Bulgaria, pentru care nu sunt date oficiale.

 Potrivit RAR, cele mai multe maşini cu volan pe dreapta au fost aduse din Marea Britanie (44.790), Irlanda (1.944), Bulgaria (1.328) şi Ucraina (1.213). 

Conform datelor Poliţiei, 90% dintre accidentele în care sunt implicate maşini cu volan pe dreapta, şoferul acestora se face vinovat de producerea coliziunilor. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite